Csak a Puffin

Ha nagy leszek, pék leszek?

Na jó, csak egy napig, de holnap tényleg pék leszek. A JÓkenyér pékség ugyanis engem is felkért, hogy legyek náluk pék és készítsek egy péksüteményt, amit aztán az üzletekben is lehet majd kapni. Izgi, ugye? Szerintem is.

A JÓkenyér egy szuper jó hely, mindig is jókat hallottam róla, de aztán decemberben voltam egy üzemlátogatáson is, ahol Ludwig Klára személyesen vezetett körbe minket a pilisszentiváni üzemben, és azóta különösen tisztelem a munkájukat. Klára már a nagymama mellett sokat tüsténkedett a konyhában, és ezt olyan komolyan vette, hogy amikor iskolát kellett választani, úgy döntött, hogy ő bizony pék lesz. Így is lett. Bemerészkedett az alapvetően – és akkoriban különösen – férfias szakmába, és azóta sem bánta meg egy percig sem. Németországba ment szakmai gyakorlatra, ahol megismerkedett a német kenyérkultúrával, ami teljesen magával ragadta, így amikor német férjével hazaköltöztek, úgy döntöttek, itthon is pékséget nyitnak. Akkoriban itthon még teljesen ismeretlen termékeket készítettek: rozsos és magvas kenyerekkel léptek be a fehér kenyéren szocializálódott magyar piacra.

Apró kis pékségként indultak, személyesen vitték a budapesti szállodákba jó minőségű kenyereiket, melyet a külföldi vendégek miatt a szállodák hamar megkedveltek. Szépen fokozatosan egyre több és több megrendelésük lett, a cég növekedett, és mára egy gyönyörű nagy üzem szolgálja ki az üzleteket.

A minőségből soha nem engedtek: nincs semmiféle adalékanyag, más cég által készített keverék vagy színezék a termékekben. A teljes kiőrlésű kenyér tényleg teljes kiőrlésű gabonából készül, és nem csak nyomokban tartalmazza azt. Pedig a korábbi szabályozás elég nagyvonalúan kezelte ezt a kérdést:  egy péksüteményt teljes kiőrlésűnek lehetett nevezni már akkor is, ha csak 5%-ban tartalmazott teljes kiőrlésű lisztet. 5, vagyis öt százalék!!  Jóhiszeműen megvettük a teljes kiőrlésűnek nevezett kenyeret, és közben 95%-ban nem is teljes kiőrlésű lisztből készült. Hm. Érdekes. Most viszont -végre – megváltozik a szabályozás, és június 22-től csak azokat a termékeket lehet teljes kiőrlésűeknek nevezni, amelyek bizonyítottan 60 százalék vagy afeletti mértékben teljes kiőrlésű lisztből készülnek – ami óriási előrelépés ezen a területen.

Mondjuk a JÓkenyérnél eddig is 100% volt:), úgyhogy holnap, amikor én is pék leszek náluk, akkor természetesen én is szigorúan csak teljes kiőrlésű lisztből fogom készíteni a péksüteményt. De hogy mi lesz az, azt még nem árulom el. Gyertek majd a FB-ra, jelentkezni fogok a helyszínről és lehet találgatni is, hogy mit készítek majd vajon:)

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!