Csak a Puffin

Ilyen kalácsot még nem ettél: Zalakaros kedvence, a tökmagos kalács!

Zalakaros várossá válásának 20. évfordulóját egy – a 6 érzék köré épülő – eseménysorozattal ünnepli, amelynek része az “Élményekkel teli ízek” program is. A város szívügye, hogy megőrizze gasztronómiai értékeit és az ország más tájairól érkezőkkel is megismertesse a zalai ízeket, úgy, hogy közben a zalakarosiak is belekóstoljanak a legjavába!

Hogy megtalálják Zalakaros kedvencét, receptversenyt hirdettek a térségben, melyre bárki jelentkezhetett legjobb, legkedvesebb zalai ízvilágot tükröző receptjével. Rengeteg recept érkezett, melyek közül a legjobb 20-ból facebookos szavazással választották ki azt a 10-et, ami versenyre kelt a receptverseny döntőjében. Ezt a döntőt április 10-én rendezték meg, és engem is meghívtak rá zsűritagként a nagykanizsai Thúry György Szakképző Iskolába.

A 10 fogást a beküldők receptje alapján készítették el zalakarosi séfek és az iskola diákjai, melyet aztán a 8 tagú zsűri értékelt.

A zsűri tagjai

  • Prikryl József – A zsűri elnöke, mesterszakács
  • Czirákiné Pakulár Judit – Alpolgármester, Zalakaros
  • Kis-Varga Judit – Gasztronómiai rovatvezető (Nők lapja Café; Csak a Puffin)
  • Bai Tamás – Executive Chef (Hotel Karos Spa, Zalakaros)
  • Bezerics Dániel – Tulajdonos, Paletta bisztró
  • Czimondor Nándor – Ötletgazda, igazgató (Hotel MenDan, Zalakaros)
  • Csíki Sándor – Gasztronómiai szakíró (Food&Wine)
  • Hézl László – Executive Chef

A receptverseny célja az volt, hogy megtaláljuk azt az ételt, ami Zalakaros ikonikus ételévé válhat, amiben egyszerre testesül meg a hagyomány és az innováció. A receptekben a gomba, a vadhús és a dödölle is visszatérő elem volt, de a legkülönlegesebb – és így a receptverseny győztese – mind közül a Magyarföldi tökmagos kalács volt (melyet Horváth Erika küldött be a receptversenyre). A különleges töltelék egy nagyszerű ötlet, mert tökéletesen megtestesítette azt, amit kerestünk: a nyugati országrészben, így Zalában is kedvelt tökmagot olyan újszerű ízesítéssel és formában jelenítette meg, hogy a végeredmény egy soha, sehol máshol nem kóstolt különleges kalács lett. (Néhány napon belül mutatom a receptjét is!)

A receptverseny végeredménye tehát az alábbi lett:

  1. és így Zalakaros kedvenc étele 2017-ben: Magyarföldi tökmagos kalács (beküldője: Horváth Erika)
  2. Tejfölös tárkonyos vargányaleves sonkás krumpli gombóccal (beküldője: Szakos Jánosné)
  3. Zalai káposztás borított (beküldője: Dombi Gábor)

A leginkább hagyományokon alapuló innovációs különdíj nyertese: Vargányával töltött gombóc sült tarjával és fokhagymamártással (beküldője Szabóné Szűcs Hajnalka)

Májusban kezdetét veszi a karosi gasztro-hónap, melynek keretében a csokorba szedett, 2.0-ás zalai költemények felkerülnek a zalakaros.hu oldalra, valamint a zalakarosi szállodák és éttermek kínálatába.

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!