Csak a Puffin

Ha csak egy sütit sütsz idén karácsonykor, ez legyen az!

Lehet élni rugelach nélkül, de nem érdemes. Elég csak egyszer kipróbálni, és szinte garantált, hogy bekerül a családi kedvencek közé, annyira finom sütemény.

Ha csak egy sütit sütsz idén karácsonykor, ez legyen az!

A rugelach eredetileg egy lengyel hanukai zsidó sütemény, amelynek zsíros tésztája régen aludttejjel vagy tejföllel készült. A 20. században a rugelach rendkívül népszerű lett az Egyesült Államokban, ahol viszont már krémsajttal készítették, így ma már inkább ez a verzió ismert.

A rugelach épp attól olyan finom omlós, hogy sok benne a zsiradék. Ezért elkészítése során arra kell figyelni, hogy a vaj puha legyen, de ne legyen teljesen olvadt, mert különben túlságosan ragadni fog a tészta. Egyébként is ragad, de a hűtési idő alatt megdermed annyira, hogy aztán bőven lisztezett felületen ki tudjuk nyújtani. (Elég egy óra pihentetés a hűtőben, de ha egy éjszakán át hűtjük, akkor még könnyebb lesz vele dolgozni.)

Lehet a töltelék lekváros, mákos, diós, mandulás vagy pisztáciás is akár, de nagyon jól illik hozzá a csoki- vagy mogyorókrém és az apróra vágott aszalt gyümölcs is.Ha kivettük a tésztát a hűtőből, akkor gyorsan kell dolgozni, mert minél többet fogdossuk, annál ragadósabb lesz a kezünk melegétől kiolvadó vajtól. A kör alakúra nyújtott tésztát megkenjük a töltelékkel, cikkekre vágjuk, és feltekerjük kifli alakban. Ennél gyorsabb megoldás, ha a tésztát téglalap alakúra nyújtjuk, feltekerjük, majd egyszerűen feldaraboljuk. Így nem lesznek ugyan szép kis kiflik, de az ízélmény ugyanaz lesz.

Elkészítési idő: 40 perc + 1 óra a hűtőben

Hozzávalók kb. 32 db-hoz:

A tésztához:

  • 24 dkg natúr krémsajt
  • 24 dkg puha, de nem teljesen olvadt vaj
  • 8 dkg porcukor
  • 30 dkg liszt

A csokis töltelékhez:

  • fél evőkanál Dr. Oetker Holland Kakaó sütéshez
  • 6 dkg kristálycukor
  • 6 dkg étcsokoládé
  • 5 dkg vaj
  • 1 teáskanál mézeskalács-fűszerkeverék
  • 2 evőkanál kandírozott narancshéj

A tetejére:

  • 1 tojás
  • 2 evőkanál tej

Tovább a teljes recepthez >>>

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!