Csak a Puffin

Nyári vacsora télen is

Jó-jó, tudom, hogy mindig annak kell örülni, ami éppen van, és igen, én is örülök a sütőtöknek, meg a masszívabb húsos ételeknek, és azt sem annyira bánom, hogy ilyenkor már a komoly csokis édességek is előkerülnek, de azért néha nagyon tud hiányozni a nyár. Vagy legalábbis az a nyári hangulat, tudod, amikor kint ülünk a teraszon, megy az eszem-iszom, nevetgélés, beszélgetés, szúnyoghessegetés,  társasozás, grillezés, szóval ez az egész nyáresti életérzés. És bár a teraszra most ki nem ülnék vacsorázni esténként, azért a hangulatot egész jól lehet hozni benti körülmények között is. Nem azt mondom, hogy süssetek szalonnát a nappaliban, de mondjuk egy ilyen vacsorával, kis itókával, jó társasággal már egész korrekt nyári estét lehet varázsolni akkor is, ha a kocsiban titokban már a karácsonyi CD-t hallgatod.  Készítsétek el, és már csak egy kis Aperol Spritz kell mellé, jó társaság, zene, társasjátékok, és kezdődhet a nyári buli novemberben!

aperol-3

 

Hozzávalók kb. 4 főre:

A húsgombócokhoz:

1 kg darált sertéshús
1 citrom reszelt héja
1 db piros kaliforniai paprika
2 kisebb fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 db tojás
só, bors
kb. 2 evőkanál zsemlemorzsa
A sütéshez:
5-8 dl étolaj

A tálaláshoz:
pita
A salátához:
egy tálnyi madársaláta
1 db kaliforniai paprika (sárga)
1 fej lilahagyma
1 citrom facsart leve
6 evőkanál olívaolaj
só, bors
A tzatzikihez:
1 db kígyóuborka
3-4 dl natúr joghur (lecsepegetve)
só, bors
pici fokhagyma
esetleg egy kis menta

  1. Először elkészítjük a tzatzikit: a kígyóuborkát megmossuk, és legyaluljuk. Megszórjuk sóval, és állni hagyjuk kb. 20 percig. Ha letelt az idő, alaposan kinyomkodjuk, és egy tálba tesszük. Hozzáadjuk a joghurtot, sózzuk, borsozzuk és belereszelünk 1 gerezd fokhagymát, és alaposan összekeverjük. Hűtőbe tesszük tálalásig.
  2. A húsgombóccal folytatjuk: a vöröshagymát felaprítjuk, a fokhagymát lereszeljük, a kaliforniai paprikát apróra vágjuk. Mindent egy tálba mérünk, és kézzel összegyúrjuk. Ha szükséges, adunk még hozzá zsemlemorzsát. Ha összeállt, akkor gombócokat formázunk belőle, majd bő olajban kisütjük őket.
  3. A salátához a madársalátát egy tálba tesszük, a kaliforniai paprikát és a lilahagymát csíkokra vágjuk, és összeforgatjuk a madársalátával. Az olívaolajhoz hozzáadjuk a citrom facsart levét, sózzuk-borsozzuk, és az öntetet a salátára locsoljuk.
  4. A húsgombócokat kis nyársakra húzzuk, a salátával, a tzatzikivel, és a megsütött, feldarabolt pitadarabokkal tálaljuk.

A recept az Aperol – Nyár a tányéromon játékához készült, melyben szavazni is lehet a receptemre.

29380201505_1267a41a25_o

nyari_vacsora_aperol_03

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!