Csak a Puffin

Jobb, mint a pizza! Calzone apuka módra

Mondhatnám úgy is, hogy ez férfimunka volt – de lehet, hogy ilyesmit már nem ér írni manapság:) Pedig tényleg az volt. Messziről néztem, a fiúk készítették, én csak haszonélvezője voltam, de az legalább nagyon. Mert ha valami, akkor a calzone, vagy legalábbis ez a calzone isteni finom. Még azt is meg merem kockáztatni, hogy jobb, mint a pizza.

calzone_allo

Hozzávalók:

3 dl langyos víz
20 g friss élesztő
50 dkg liszt
2 teáskanál só
3 evőkanál olívaolaj

A töltelékhez:
2 evőkanál olívaolaj
1 gerezd fokhagyma
40 dkg-os konzerv hámozott paradicsom
csipet só és bors
25 dkg mozzarella
25 dkg sonka
5 dkg reszelt parmezán
1 kis csokor bazsalikom

1. Először elkészítjük a paradicsommártást: egy serpenyőben felmelegítjük az olajat, ráreszeljük a fokhagymát, és illatosra pirítjuk pár pillanat alatt. Hozzáadjuk a konzerv paradicsomot, sózzuk-borsozzuk, és kis lángon sűrűre főzzük, majd hagyjuk hűlni.

2. A tésztához a langyos vízbe belemorzsoljuk az élesztőt, és addig kevergetjük, míg feloldódik. Egy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót, beleöntjük az élesztős keveréket és az olajat. Kézzel vagy géppel dagasztjuk, míg puha, de nem ragacsos tésztát kapunk. (Ha ragad akkor mehet még bele 1-2 kanál liszt, ha száraz, akkor 1-2 kanál víz.) Szobahőmérsékleten letakarva 1 órán át kelni hagyjuk.

3. Ha megkelt, lisztezett gyúródeszkán kicsit kiütögetjük a tésztából a levegőt, majd 8-10 részre osztjuk. A darabokat egyesével gombóccá formázzuk, és 10 percig letakarva pihentetjük.

4. Közben a sonkát csíkokra vágjuk, feldaraboljuk a mozzarellát, és felaprítjuk a bazsalikomleveleket.

5. A kis tésztagombócokat lisztezett gyúródeszkán 4-5 mm vastag körlapokká nyújtjuk. Mindegyikre teszünk 1-1 evőkanál paradicsommártást, 1-1 evőkanál sonkát és mozzarellát, és szórunk rá reszelt parmezánt és bazsalikomot. A tésztaköröket félbehajtjuk, és villával összenyomkodjuk. 200 fokos sütőben kb. 20-25 percig sütjük.


calzone_fekvo

Limara – Limara a nagyvilágban című könyvéből nézték ki a receptet.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!