Csak a Puffin

Szuper finom gyümölcsös pite

Vannak piték, vannak jó piték, és van a legjobb pite. Ez az. Finom tészta, szép rácsos minta, rengeteg gyümölcs = A tökéletes gyümölcsös pite. A tölteléket lehet variálni, szilva, barack, alma, körte kombináció is jó lehet, de meggy, vagy szezonjában az eper-rebarbara páros is tökéletesen passzol ehhez a pitéhez (is).

pite

Hozzávalók:

25 dkg liszt
5 dkg cukor
2 csipet só
20 dkg hideg vaj
1 tojás

1 tojás a lekenéshez

A töltelék (a piteforma méretétől és mélységétől függően)
80-100 dkg gyümölcs: nálam most áfonya, málna, szeder és alma volt
8-10 dkg cukor
3 evőkanál liszt

  1. A hideg vajat felkockázzuk, és minden egyébbel együtt kimérjük egy gyúródeszkán. Kézzel gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, az a jó, ha nem ragad, szépen összeáll. Kettéosztjuk, folpackba csomagoljuk, és hűtőbe tesszük 30 percre.
  2. Az egyik tésztadarabot kinyújtjuk és egy kb. 20-22 cm átmérőjű tapadásmentes pitetálba/tortaformába simítjuk, úgy, hogy pereme is legyen, sőt, azon kicsit túl is érjen. Megszurkáljuk az alját villával, és hűtőbe tesszük.
  3. A gyümölcsöt előkészítjük: megmossuk, lecsepegtetjük, az almát meghámozva, kicsumázva kis kockákra vágjuk. Összeforgatjuk a cukorral és a liszttel, és a hűtőből elővett tésztára kanalazzuk.
  4. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és elővesszük a másik darab tésztát is a hűtőből.
  5. A tésztát kettéosztjuk, és mindkét darabot kör alakúra nyújtjuk – akkorára, mint amekkora a pitetálunk – majd csíkokra vágjuk, és a csíkokból rácsos mintát formázunk. Át kell bújtatni a tésztacsíkokat egymás alatt – nem olyan bonyolult, már elsőre sikerülni fog:)
  6. Ha kész, lekenjük a tésztát egy tojással, és sütőbe toljuk. 180 fokon sütjük kb. 60-65 percig, közben kb. félidőnél érdemes ráteríteni egy alufólia darabot – nem szorosan – hogy ne piruljon meg túlságosan a tészta.

pite02

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!