Csak a Puffin

Epres-pisztáciás túrótorta

Jaaaj gyerekek ez annyira, de annyira finom!! Mondjuk egy túrótorta eleve finom, de hozzá még itt van az idei első finom eper, és a ráadás, a pisztáciás-macaronos extra íz. Jaja, nem tévedés, a Fütyülős új ízével, a pisztáciás macaronnal van felturbózva az alap is, a túrós réteg is, és a készítő is:) Haha. De komolyan. Az illata is olyan, mintha egy macaron-üzemben szaglásznál körbe, az íze meg nemhogy macaronos, de még pisztáciás is. Eszméletlen, hogy miket ki nem találnak. Kíváncsi vagyok, mit szóltak volna a szüleink/nagyszüleink, mikor a 80-as években egy „Szevasztok”-kal kísért koccintás után pisztáciás-macaron likőrt kaptak volna a kis kupica kerítésszaggató házi etwas helyett…

Nemcsak magában jó egyébként, hanem koktélozáskor is szuperül bevethető, és hát a legjobb: gyömbérrel kísérve/keverve. Ha meg már itt ez a finom likőr, miért ne kerüljön sütibe?! Naná, hogy ki kellett próbálnom! És bár az itóka szép zöld, a túrótorta színe marad fehér, az ízében pedig szépen visszaköszön a jó kis pisztáciás-macaronos buké. Ja, és kb. 15 perc összerakni a tortát. És ebben már benne van a „gyere csak ide, szagold meg, milyen jó illata van” „uuu, nem iszunk egy kortyot?” „de hát délelőtt van” „na és?” diskurzus is 🙂

futyulos 3

Hozzávalók:

Az alaphoz:
20 dkg zabkeksz
7 dkg vaj
3 dkg étcsokoládé
2 teáskanál Fütyülős pisztáciás macaron

A túrós réteghez:
500 g túró
50 g tejföl
80 g porcukor
4 teáskanál Fütyülős pisztáciás macaron
1 csomag zselatinfix

A tetejére:
10-20 dkg friss eper
2 evőkanál sótlan pisztácia

  1. Az alaphoz a zabkekszet késes aprítóban ledaráljuk, a vajat és a csokoládét megolvasztjuk. Az olvasztott csokit és vajat a zabkekszre öntjük, meglocsoljuk a   likőrrel, alaposan összekeverjük, és az egészet egy 18 cm átmérőjű (kapcsos) tortaforma aljába nyomkodjuk.
  2. A túrós réteghez a túrót áttörjük, majd hozzáadjuk a tejfölt, a porcukrot, a likőrt, és a zselatinfixet és krémesre keverjük.
  3. A túrós masszát a kekszalapra kanalazzuk, elegyengetjük, és hűtőbe tesszük kb. 30-60 percre.
  4. Tálalás előtt óvatosan lecsatoljuk a tortaforma keretét, a tortát szép tányérra, tálcára tesszük, és friss eperszeletekkel és felaprított sótlan pisztáciával tálaljuk.

Hogy milyen lett a torta? Hát isteni!! Túró+pisztácia+eper = boldogság:) A legjobb benne, hogy egyszerűen elkészíthető, – szerintem – elég szép is:), így bevethető akár szülinapi tortaként is, de simán el tudom képzelni, hogy egy grillpartira állítasz be ezzel a tortával. De most, hogy így belegondolok, akár Anyák napjára is elkészíthető.

futyulos turotorta

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!