Csak a Puffin

Egyszerűen tökéletes: a házi briós

Egy pohár forró kakaó, egy friss, puha, foszlós briós, és kész is a mennyei reggelink. Ha még ehhez hozzávesszük az isteni vaníliaillatot, ami belengi a lakást, akkor már tényleg nem kell több a tökéletes naphoz.

A kontyos kalácsként is emlegetett briós egy francia eredetű édesség, amely a 17. században indult világhódító útjára. Vannak, akik egyenesen a kelt tészták királynőjének tartják, és van is benne igazság: nincs töltelék, nincs semmi, ami elterelné a figyelmünket a puha vaníliás tésztáról. A „kevesebb néha több” tökéletes példája.

A kelt tésztákra jellemző hármas szabály itt is érvényes: a tej ne legyen forró, a lisztet szitáljuk át, és tartsuk be a kelesztési időket. A formázására több lehetőségünk van, mi most a legegyszerűbb formát választottuk: csiga alakban tekertük fel a tésztarudakat, de lehetne úgy is, hogy egy kifejezetten briós sütésére alkalmas formában sütjük a briósokat, amelyben az alsó nagyobb gombócra egy kis gombóc tésztát helyezünk.  Vannak még különféle fonási technikák is, de elsőre talán érdemes ezt az egyszerű csigás módszert alkalmazni. Bár a vajtól lesz tökéletes a briósunk, aki először készíti, kipróbálhatja vajas töltelék nélkül is, így könnyebb a formázás begyakorlása.

Elegánsan tökéletes: így készül a házi briós

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 3 dl langyos tej
  • 1 csomag Dr. Oetker Instant Élesztő
  • 3 dkg cukor
  • 60 dkg finomliszt
  • 2 csomag Dr. Oetker Bourbon Vaníliás cukor
  • 2 db tojás
  • csipetnyi só

A töltelékhez:

  • 12 dkg vaj

A tetejére:

  • 1 db tojás a lekenéshez
  • 1 csomag Dr. Oetker Vanillincukor

Kattints tovább a teljes receptre >>>

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!