Csak a Puffin

10 perc munka + 50 perc sütés = tökéletes túrós kuglóf

Ha az egyik kedvenc reggeli süteményünkbe, a kuglófba még túró is kerül, akkor biztosak lehetünk benne, hogy az utolsó morzsáig el fog fogyni a süti. A húsvéti vendégváró asztalon is jól mutat a gyönyörű sárga tésztájú kuglóf egy kis porcukorral meghintve. Nincs az a locsoló, aki ne repetázna belőle!

A legenda szerint a bibliai háromkirályok útban Betlehemből hazafelé beutazták Elzászt, és a vendéglátóiknak hálából egy a turbánjukhoz hasonló kinézetű süteményt sütöttek, a kuglófot. Mások szerint viszont Ausztriából indult világhódító útjára a kuglóf, melynek magyar neve is német eredetű egyébként, a Kugelhopf szóból származtatható. A 19. században terjedt el igazán Németországban és Ausztriában – elsősorban a polgári családok körében –, majd Európa és a világ többi részén is egyre népszerűbb lett.

A kuglóf eredetileg csakis élesztős tésztából készülhetett, de ma már sokan – így mi is – a sütőporos verziót sütik gyakrabban. Bár vannak zártabb formák is, érdemes tudni, hogy a kuglóf jellegzetes formáját adó, a forma közepén található „kürtő” praktikus célt szolgál: mivel a viszonylag nagy formába nagy tömegű tészta kerül, ez a „kémény” biztosítja, hogy a tészta tökéletesen átsüljön.

A túrónak köszönhetően a kuglóf tésztája egyáltalán nem száraz, hanem nagyon finom és puha, akár több napig eltartható. A tészta összeállítása nem bonyolultabb egy muffin elkészítésénél, egyedül arra kell figyelni, hogy a túrót törjük át, mielőtt a masszába keverjük, ne maradjon darabos, fontos, hogy a tészta homogén legyen.

A kész kuglófot meglocsolhatjuk olvasztott csokoládéval, és nagyon finom friss gyümölcsökkel, lekvárral tálalva is.

 

A tuti siker: készíts egyszerű túrós kuglófot

Hozzávalók 11 cm magas, kb. 22 cm átmérőjű kuglófformához:

  • 25 dkg puha vaj
  • 25 dkg túró
  • 12 dkg cukor
  • 1 csomag Dr. Oetker Vanillincukor
  • 2 db tojás
  • 25 dkg finomliszt
  • 1 csomag Dr. Oetker Sütőpor

A tetejére:

  • porcukor

Kattints tovább a teljes receptre >>>

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!