Csak a Puffin

Szuper finom sütinyalóka!

Nincs már húsvét répatorta nélkül, pedig ha valaki 20 évvel ezelőtt azt mondta volna nekünk, hogy répából fogunk tortát készíteni, valószínűleg megmosolyogtuk volna. A répát sós ételekhez és salátákban ettük és esszük általában, vagy akár magában is elrágcsáljuk, de biztos, hogy nem jutna eszünkbe süteménybe tenni. Így amikor valakit először kínálunk répatortával, többnyire (minimum) meglepődik, de minden előzetes aggodalom elmúlik, amint megkóstolja a süteményünket. (Sokan nem is szokták előre elárulni, mi van a tortában, csak amikor már jóízűen megették a vendégek, azután árulják el, mi volt a sütiben.)

Ha az ízén nem érezni, akkor miért jó répát tenni a süteménybe? Mert nagyon jó állaga lesz tőle a sütinek. Egy kis őrölt fahéjjal és dióval, esetleg kevés reszelt narancshéjjal mennyei tortát kapunk!

Ha pedig még trendibb édességet szeretnénk, akkor készítsünk répatorta cake popot a húsvéti vendégváró asztalra! Ahogy más sütinyalókáknál is szoktuk, itt is a sütimorzsából indulunk ki, amit egy kis „ragasztó”-anyaggal fogunk össze – ezúttal enyhén narancsos mascarponéval, majd gombócot formázunk a masszából, pálcikákra tűzzük, és bevonjuk-díszítjük.

Elkészítése időigényes, és kell hozzá egy kis rutin, de néhány sütinyalóka elkészítése után már bele lehet jönni. Fontos, hogy a gombócokat tegyük először hűtőbe, a pálcikát mártsuk egy picit a megolvasztott bevonócsokiba, szúrjuk bele a gombócba, majd tegyük vissza a hűtőbe, hogy az a pici csoki megdermedjen. Ez azért fontos, mert így nem fog lecsúszni a gombóc a pálcikáról. Ha megdermedt, akkor jöhet a bevonás: bő csokoládéba/bevonóba mártsuk bele a pálcikára tűzött gombócot, egy kiskanál segítségével csorgassuk le róla a felesleget, majd szúrjuk bele pl. egy hungarocelldarabba, vagy állítsuk egy pohárba, és így tegyük vissza a hűtőbe dermedni.

Ha szórócukrokat is szeretnénk rátenni, azt akkor kell rászórnunk, amikor csokiba/bevonóba mártottuk, mert ha már megdermedt, nem fog megtapadni rajta a szórócukor. A cukormázas díszítéssel viszont várjuk meg, míg a bevonó megdermed, mert különben nem tudunk szép mintát nyomni rá.

Sütinyalóka répatortából: ez lesz a húsvét sztárja!

Hozzávalók kb. 25-30 db-hoz:

  • 15 dkg reszelt sárgarépa
  • 1 db tojás
  • 70 ml olaj
  • 10 dkg cukor
  • 4 dkg dióbél apróra vágva
  • 9 dkg liszt
  • 1 kiskanál Dr. Oetker Sütőpor
  • 1 csipet só
  • 2 csipet szódabikarbóna
  • 1 mokkáskanál őrölt fahéj

A krémhez:

  • 10 dkg mascarpone krémsajt
  • fél narancs reszelt héja
  • 3 dkg porcukor

A bevonáshoz:

  • 3 db Dr. Oetker Tortabevonó fehér
  • Dr. Oetker Dekormix Színvarázs 4 különböző dekorcukorral
  • Dr. Oetker Dekormix Love 4 különböző dekorcukorral
  • Dr. Oetker Dekor Toll cukormáz 4 színben

Tovább a teljes recepthez.

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!