Csak a Puffin

Gyors és puha kakaós csiga (kelesztés nélkül)

Naná, hogy kelesztés nélkül, ha egyszer nincs is benne élesztő, nehéz is lenne keleszteni:) Ez ugyanis egy klasszik túrós-olajos tésztára épülő kakaós csiga, ami cserébe finom. Anyukám szokta sütni, így amikor az elvárhatónál hamarabb akart lejárni fél kg túró és pánikszerűen sütni akartam valami újat, akkor beugrott, hogy ez lesz a megoldás. Így a túró is megmenekül és a reggeli is megoldva. Feltéve persze, hogy nem faljátok fel még melegen este.

kakaos csiga allo2

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 25 dkg túró
  • 5 dkg porcukor (lehet 10 is)
  • fél dl tej
  • 5 evőkanál étolaj
  • 25 dkg búzaliszt
  • fél tasak sütőpor

A töltelékhez:

  • 3 evőkanál olvasztott vaj
  • 4 nagy evőkanál porcukor
  • 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  1. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra (ha van, akkor légkeveréses funkcióra állítjuk), és sütőpapírral bélelünk ki egy tepsit.
  2. A túrót és a porcukrot kikeverjük, majd hozzáadjuk a tejet és az olajat és tovább keverjük.
  3. Hozzáadjuk a lisztet és a sütőport és összegyúrjuk.
  4. A töltelékhez a vajat megolvasztjuk és félretesszük, a porcukrot pedig összekeverjük a kakaóporral.
  5. A tésztát lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk (jó nagy téglalappá, kb. 3-5 mm vékony legyen a tészta).
  6. A tésztát egyenletesen lekenjük az olvasztott vajjal, majd megszórjuk a porcukros kakaóporral. Feltekerjük és 1,5-2 cm széles szeletekre vágjuk és az így kapott csigákat a sütőpapíros tepsire helyezzük.
  7. A 180 fokos sütőben (légkeverésen) kb. 15 percig sütjük. (Az eredeti recept azt mondja, hogy 10-11 percig süssük és jó lesz úgy, fehéren, mert úgy garantált, hogy nem kérgesedik meg. Na nekem úgy végig nyers érzetem volt – bár nem volt nyers, mégis annyira fehér volt, hogy nem tudtam nem arra gondolni, hogy ezt még süthettem volna –  ezért a második adagot már egy kicsit tovább sütöttem (15 perc).

(Lehet, hogy a tiéteknek nem lesz pont ilyen színe kívülről, mert én véletlenül kiborítottam a kakaóporos töltelék egy részét a gyúródeszkára, úgyhogy nyújtáskor tapadt rá pár szem kakaó is:):)

Ha mindez tetszett és még maradnál, akkor gyere a facebookra is!

 

kakaos csiga

A receptet Anyukám innen szerezte még régebben.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Gergely Bisztrai says:

    Elég jó lett, megvettük


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!