Csak a Puffin

Narancskrémes piskótatekercs (liszt nélkül)

Még karácsonykor készült a prototípus és mivel olyan jó lett, gondoltam, érdemes megismételni, hogy Nektek is meg tudjam mutatni. Hát íme:

narancskremes piskotatekercs 3

Hozzávalók:

A tésztához:
6 db tojás kettéválasztva
12 dkg porcukor
4 dkg cukrozatlan kakaópor
fél teáskanál szódabikarbóna

A narancskrémhez:
2 narancs reszelt héja és leve
4 db tojássárgája
2 db egész tojás
10 dkg cukor
12 dkg vaj

25 dkg mascarpone

A tetejére:

10 dkg étcsokoládé

1. Előmelegítjük a sütőt 190 fokra és sütőpapírral bélelünk ki egy nagy tepsit.

2. A tojásokat kettéválasztjuk és a fehérjét a porcukor 1/3 részével kemény habbá verjük. A sárgáját a maradék porcukorral fehéredésig keverjük, és ha mindkettő kész, akkor a fehérjehabot óvatos mozdulatokkal összeforgatjuk a sárgájával. Vigyázunk, hogy ne nagyon törjön a hab.

3. A kakaóport és a szódabikarbónát összekeverjük és a tojásos keverékbe szitáljuk és óvatosan összekeverjük.

4. A masszát a sütőpapíros tepsibe öntjük, elegyengetjük és kb. 15-18 perc alatt készre sütjük.

5. Amíg sül, benedvesítünk egy tiszta konyharuhát és amikor kész a piskótánk, még melegen átemeljük erre a konyharuhára úgy, hogy a sütőpapíros rész legyen felül. Óvatosan lehúzzuk a sütőpapírt róla és még melegen felcsavarjuk a hosszabbik oldalánál fogva. Így, üresen feltekerve hagyjuk teljesen kihűlni.

6. Elkészítjük a narancskrémet: A cukrot, a narancsok reszelt héját és kifacsart levét egy lábasba tesszük és hozzáadjuk a tojássárgákat és az egész tojásokat. Simára keverjük és alacsony lángon addig főzzük – folyamatosan kevergetve – míg rotyogni nem kezd. Ekkor hozzáadjuk a vajat és tovább főzzük, míg be nem sűrűsödik. Ha kész, lehúzzuk a tűzhelyről és hűlni hagyjuk.

7. Ha a piskóta és a krém is kihűlt, akkor jöhet az összeállítás: A narancskrémből kb. 30 dkg-ot kikeverünk 25 dkg mascarponéval és ezt rákenjük a kiterített piskótalapra. (Újra) feltekerjük és hűtőbe tesszük 1 órára, majd megolvasztjuk az étcsokoládét és gyors mozdulatokkal bevonjuk a piskótatekercset (vagy csak a tetejét) vele. (Tényleg gyorsan kell, mert hamar megdermed a hideg sütin.

narancskremes piskotatekercs fekvo

 

Innen jött az ötlet és a lisztmentes kakaóspiskóta receptje, a töltelék már saját fejlesztés így másodjára.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. huh, hát szerintem ez tortának elég lapos lenne. de van itt a blogon elvileg más gm csokis süti.

  2. mancalány says:

    Szia!kérdésem az lenne h megsüthetném ezt az alapot piskotatorta alapnak is? GM étkezési kell tartanom 3 hónapig de férjemnek szülinapja van…és hát ennek belőle én is egy szeletet!Köszönöm válaszod!

  3. huh, csak most olvasom. szóval nem, nekem nem csapódik ki, de főzheted úgy is, hogy gőz fölött – ha úgy biztonságosabbnak érzed.

  4. pearl12 says:

    Szia! Nagyon guszta ez a piskótatekercs, ma meg is sütném. A krémmel kapcsolatban kérdeznék. A főzés miatt nem csapódik ki a tojássárgája? Én eddig még csak gőz fölött készítettem főzött krémet, még sosem “főztem” meg így a tojásokat. Nem lesz furcsa az állaga? Köszönöm a segítséget!

  5. Dokika says:

    Én is ott szoktam hagyni a vizes konyharuhában, egészen addig míg ki nem hűl. Szinte ahogy elzárod a sütőt, azután 1-2 perccel már teheted is a konyharuhára, tehát gyakorlatilag forrón. Akkor nem lenne szabad eltörnie. Minden alapanyag tök ugyanaz volt egyébként? (Azért remélem, az íze kárpótolt:)

  6. Sucre says:

    Szia! Most csinaltam meg a tekercset, de sajnos a melegen valo feltekeres utan szettort a tekeresek menten:( viszont a vizes konyharuha alatt hagytam, ezert tortenhetett? A lapokat egymasra tettem es igy toltottem meg, meg a hutoben vam de biztos, hogy igy is nagyon fincsi lesz!:) koszonom a segitseget!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!