Csak a Puffin

Ünnepi reggeli

Ünnepi, mert gyönyörű, mert barackos-diós, mint a zserbó és reggeli, mert ilyenkor, az ünnepek alatt talán jobban megengedhetjük magunknak, hogy a himihumi, rohanós reggelik helyett kicsit komolyabban odategyük magunkat. Ha rokonoktól rokonokig vándoroltok, akkor akár magatokkal is vihettek 1-1 ilyen szép kis kalácsot, biztos, hogy mindenki imába foglalja a neveteket másnap reggel.

kalacs unnepekre 2 

Hozzávalók 2 db kalácshoz:

Tészta:
55 dkg liszt
10 dkg cukor
1 tasak szárított élesztő (7 grammos)
2 csipet só
1 citrom reszelt héja
3 db tojás
1,2 dl hideg víz
15 dkg puha vaj

20 dkg dióbél
10 dkg porcukor

15-20 dkg sárgabarack lekvár

1. A tésztához egy nagy tálba mérjük a lisztet, az élesztőt, a cukrot, a sót, a citrom reszelt héját, a tojásokat és a vizet és robotgéppel/kézzel összekeverjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a puha vajat és addig dagasztjuk, míg szépen összeáll (nekem még felvett kb. 3-4 dkg lisztet, az a lényeg, hogy ne legyen ragacsos a tészta). Ha kész, letakarjuk és meleg helyen duplájára kelesztjük. (Azt is lehet, hogy este begyúrjuk és hűtőbe tesszük és csak másnap reggel sütjük ki.)

2. A diót ledaráljuk és elkeverjük a porcukorral, a lekvárt előkészítjük.

3. Ha megkelt a tészta, két részre osztjuk és külön külön dolgozunk a két tésztadarabbal (így lesz két kalácsunk:). Az egyik darabot lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk, úgy, hogy kb. 30×40 cm-es darabot kapjunk. Rákenjük a lekvár felét és megszórjuk a porcukros dió felével. A hosszabbik oldalánál fogva feltekerjük. A hosszú tekercset éles késsel középen félbevágjuk, a végét összefogjuk és áthajtjuk egymáson a szárakat.(Ld. itt a lenti képet.) Simán áthajtjuk egyiket a másikon, nem nehéz egyáltalán. Ha ez megvan, akkor kivajazott gyümölcskenyér/szögletes sütőformába rakjuk.

4. Ugyanezt végigcsináljuk a másik tésztadarabbal – feltéve persze, hogy van két darab gyümölcskenyér sütőformánk. Ha nincs, akkor azt lehet, hogy egy magasabb falú pecsenyesütőt vajazunk ki és a két széléhez igazítjuk a két kalácsot.

5. Kelni hagyjuk 1 órán át – már a formában – majd előmelegítjük a sütőt 190 fokra és kb. 30 percig sütjük.

 

Ha keresnéd a facebook oldalamat, itt találod. 

kalacs unnepekre

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!