Csak a Puffin

Karácsonyi pilóta keksz házilag

Gyönyörű, finom és minden jel szerint kész állapotában párolgásra is képes:) Vagy elég, ha azt mondom, hogy nálunk, ahol aztán tényleg van sütiválaszték bőven, a férjem azt mondta, “karácsonykor ilyen legyen, de rengeteg”.  Pilóta keksz karácsonyi ízekkel turbózva. Kis celofántasakba csomagolva akár 1 db is mutatós kísérőajándék lehet.

(A sütipecsét, amitől ilyen kis cuki/szép lett, innen van egyébként.)

A hagyományos pilóta keksz receptjét egyébként itt találjátok.

karacsonyi pilota keksz

Hozzávalók a világos kekszhez:

300 g finomliszt
80 g porcukor
180 g hideg vaj
1 tasak vaníliás cukor
1 tojás sárgája
2 evőkanál tejszín
1 teáskanál sütőpor – ha aggódsz a minta miatt, hagyd ki a sütőport!
fél mokkáskanál őrölt fahéj/gyömbér

Hozzávalók a kakaós kekszhez:

300 g finomliszt
100 g porcukor
180 g hideg vaj
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
1 tojás sárgája
1-2 evőkanál tejszín
1 teáskanál sütőpor- ha aggódsz a minta miatt, hagyd ki a sütőport!

Hozzávalók a krémhez:

20 dkg vaj megolvasztva
6 dkg kakaópor
15 dkg porcukor
1-2 narancs reszelt héja
1 teáskanál mézeskalács fűszer (elhagyható)

1. Először elkészítjük a tésztákat. A világos tészta hozzávalóit kimérjük és összegyúrjuk, majd hűtőbe tesszük 1 órára.

2. Elkészítjük a barna tésztát is: az alapanyagokat kimérjük és összegyúrjuk, majd hűtőbe tesszük 1 órára.

3. Ha letelt az idő, lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk és sütipecsétes kiszúróval kiszaggatjuk – persze nyilván lehet sima pogácsa szaggatóval is szaggatni, csak akkor nem lesz ilyen szép hóemberes, hókristályos, fenyőfás:)

4. 180 fokos sütőben 12-15 percig sütjük, majd hagyjuk teljesen kihűlni a kekszeket.

5. Elkészítjük a krémet: az olvasztott vajat kikeverjük a kakaóporral, porcukorral, mézeskalács fűszerrel és a narancshéjjal. Ha simára kevertük, hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen.

6. A kihűlt kekszeket összeragasztjuk a krémmel és kész is az isteni finom kekszünk!!!

 

Ez pedig itt a facebook oldalam, ha keresnéd. Ezen a linken például karácsonyi recepteket, tippeket találsz.

karacsonyi_pilota_4

karacsonyi pilota 3 fekvo

karacsonyi pilota fekvo

 

Az ötletet a saját pilóta kekszem és ez a recept adta.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Szia Nóri, lehet, hogy túl hideg volt a tészta és azért tört, ha a kezeddel egy kicsit átgyurmázod – de nem túl sokáig – akkor simán nyújtható. A krém is valószínűleg túl hideg lehetett. Ha mindenből ugyanennyit raktál bele, akkor kifejezetten krémes krém:) azért örülök, hogy az íze tetszett:)

  2. Nóri88 says:

    Szia!
    Isteni finom lett, köszönöm a receptet!
    De nagyon megszenvedtem vele: a tészta nagyon tört, nyújtáskor repedezett,- ez mitől lehet..?
    A krém pedig a kekszre kenéskor a késre ragadt, nem a kekszre :((
    Szóval, sokáig csináltam, megérte, de nem bánnám, ha egy 3 hónapos babó mellett gyorsabban-könnyebben menne 🙂

  3. Csehi Éva says:

    Szia,
    töltelék nélkül meddig áll el a keksz?
    Köszi a választ.

  4. Liliom Kockás says:

    Ez a keksz tökéletes, a legnagyobb karácsonyi siker lett:-))
    a mézeskalácsfűszert nem érdemes kihagyni belőle, nálunk állandó tagja lesz a repertoárnak, nemcsak karácsonykor!
    Köszönet érte:-)) (Limarának is)

  5. mamakedvence says:

    Szia!
    Tegnap elkészítettem a leírtak szerint, jól sikerült a tészta is, a krém is. Azt hiszem gyakran fogom sütni, mert pillanatok alatt elfogyott!
    Köszönöm a receptet, puszi érte.

  6. Kecskésné Takács Olga says: (előzmény @Dokika)

    Szia Dokika!
    Régi, hagyományos gázsütőm van, nem szokott vele gond lenni. Kitapasztalva, alulra régi tepsi, fólia, hogy ne égessen. 🙂 Viszont valóban lehet, hogy kiszárítottam a tésztát. Fiamnak, kismenyemnek nagyon ízlett, az ízével nem volt gond. Azt hiszem, hogy csak az én ízlésemnek túl vajas a tészta meg a töltelék is.
    Köszönöm szépen, hogy reagáltál az irományomra.
    További jó recepteket, jó sütögetést, és kellemes ünnepeket kívánok! Üdv. Olga

  7. szia Olga, sajnálom, hogy megszenvedtél vele, én már sokadszor sütöm és nem szokott gond lenni. 1 óra után kb megfelezem a tésztát, a kezemben kicsit meggyurmázom és nyújtható is… nem is kemény és nem is ragad. Mindent ugyanígy csináltál? vaj, liszt, stb, szószerint minden ugyanígy?
    a sütikiszúrót ha alaposan lisztbe mártod – úgy, hogy mindenhol érje, akkor egyáltalán nem ragad bele. Nyomd bele úgy, hogy a piros rész is csupa liszt legyen és akkor nem fog beleragadni!! Hogy miért lett kemény, azt nem tudom, kisütve, kihűlve egyáltalán nem kemény, sőt. Én villanysütőt használok, nem tudom, te milyet, lehetséges, hogy a Tied erősebb és ugyanennyi idő alatt jobban kiszárította?

  8. Kecskésné Takács Olga says:

    Most lettem készen ezzel a sütikével. Háát megszenvedtem vele rendesen! Nagyon-nagyon régóta sütök, a gyakorlattal nincs baj. A tészta az 1 órás hűtőszekrény után olyan kemény volt, hogy várni kellett vele, aztán gyúrni ezerrel. Azután annyira ragadt, hogy szinte lehetetlen volt elnyújtani.
    A megrendelt sütikiszúró tele lett tésztával, gyakorlatilag használhatatlan. Szétszedtem, aztán a kiszaggatott tésztába nyomtam bele, de nem akart lejönni róla, csak sok liszt árán. Többet nem venném meg, az biztos.
    Most hűl a süti meg a krém is. Remélem majd kicsit megpuhul a krémtől, mert most törékeny, kemény.
    Főpróba volt karácsony előtt ez a sütés, de nagyon sokáig tartott, meg mérgelődtem is eleget. Biztosan nem sütöm meg az ünnepekre! Bár az íze nem rossz, a pilóta keksztől nagyon távol áll.

  9. Biaa says:

    Sziaa!
    Csodaszépek ezek a karácsonyi kekszek, listára felírva nálam is! 🙂 Megkérdezhetem, hogy te pontosan milyen vajat használsz hozzá? 🙂 Előre is köszönöm a válaszod, pusziiii

  10. Erna Schmidt-Matusek says:

    Lázárné Matusek Helga ezt tuti meg lesz sütve:-P


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!