Csak a Puffin

Lipcsei süti -ünnepekre és ráérős hétvégékre

Ez egy olyan igazi nagymamás, egész délelőttöt rászánós süti. Mit egész délelőttöt, egész napot! Mire minden kihűl, összeáll, tálalható, addigra szépen el is telik a nap. Cserébe kapunk egy nagyon finom, kellemesen citromos sütit, amit aztán nem győzünk ledolgozni, mert annyi kalória van benne, hogy az nem igaz…:) Szóval egy zűrös nap végén, amikor jól esne egy falat süti, de az azonnal is késő, akkor azért ne ennek állj neki, mert mire a végére érsz, már kezdődik is a következő nap. Viszont, ha szakad az eső a hétvégén és maradt még tegnapról ebéd, a fiúk csapatépítő trainingen/vadászni/focimeccsen/egyelőre még csak álmaidban vannak, akkor nyugodtan süsd meg, jó kis időtöltés lesz, észre sem fogod venni, milyen béna, szürke idő volt egész nap. Ha pedig olyan ügyes vagy, hogy szuperül megtervezed a karácsonyt és akár egy ilyen pepecselősdi is simán belefér az idődbe, akkor hajrá, ünnepi sütinek is kiváló!

nagyikedvence_allo

Hozzávalók a barna réteghez:
25 dkg liszt
5 dkg zsír
5 dkg porcukor
1 tojás sárgája
1 dkg sütőpor
1 evőkanál kakaópor
1 dl tej

A sárga réteghez:
5 db tojás
20 dkg cukor
1 dl olaj
1 dl langyos víz
25 dkg liszt
1 tasak sütőpor

A krémhez:
4 dl tej
5 evőkanál liszt
25 dkg porcukor
2 tasak vaníliás cukor (vagy 20 g házi vaníliás cukor)
20 dkg vaj
1 citrom reszelt héja és leve

1. A kakaós laphoz a zsírt a liszttel elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a porcukrot, majd minden egyebet és összegyúrjuk. A tésztát kettéválasztjuk és 5-10 percig pihentetjük a hűtőben.
2. Lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk a tésztát (az egyik felét) és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. (kb. 25×35-ös méretű tepsibe való adag.) Villával megszúrkáljuk és 180 fokon kb. 8-10 percig sütjük. Ahogy látjuk, hogy a széle pirulni kezd, rögtön kivehetjük és hűlni hagyjuk.
3. Ugyanígy járunk el a tészta másik felével és azt is hűlni hagyjuk.

4. A sárga réteghez: a tojásokat kikeverjük a cukorral, hozzáadjuk az olajat, a vizet, elkeverjük és végül hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet. Ugyanakkora sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, mint amiben a kakaós lapot sütöttük, és 180 fokon kb. 20-25 percig sütjük. (Tűpróbáig.) Ha kész, elzárjuk a sütőt, kinyitjuk az ajtaját, de még 5 percig hagyjuk bent, majd kivesszük és lisztezett deszkára borítjuk, a sütőpapírt eltávolítjuk róla és hűlni hagyjuk.

5. A krémhez a lisztet 1 dl tejben csomómentesre keverjük, majd hozzáadjuk a többi tejet és kevergetve sűrűre főzzük. Ha besűrűsödött, lehúzzuk a tűzhelyről, hűlni hagyjuk, közben meg-megkeverjük.

6. A cukrokat a puha vajjal habosra keverjük és fokozatosan a kihűlt masszához adjuk, majd hozzáadjuk a citrom reszelt héját és levét is és habosra keverjük.

7. Ha minden kihűlt, összeállítjuk a süteményt. Alulra kerül az egyik kakaós lap, rá a krém fele, rá a sárga tészta, a piskóta, rá a krém másik fele és rá a másik kakaós lap. Állni hagyjuk (akár egy egész éjszakára).

nagyikedvenc

 

És hogy milyen az, amikor egy ilyen nagyisütit Kitchen Aiddel készítünk? Hát minimum fura, de inkább bizarr. Persze csak egy pillanatig, mert aztán rájössz, mennyivel egyszerűbb egy 5 tojásos piskótát rábízni a kedvenc monstrumodra, szóval a végeredmény megint nagyon pozitív. És közben még tartanod sem kell a tálat – ez egyébként csodás kis tulajdonsága a szerkentyűnek. Hátra is dőlhetsz a kis pihenőszékedben, míg ő csendben elvégzi a kevergetős munkát.

Itthon egyébként a Duisberg Kft. forgalmazza, itt találjátok a webshopot a komplett Kichen Aid választékkal együtt.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Katalin Szabó says:

    Végre valaki (Te 🙂 ) ugyan azon a néven ismeri, mint én. 🙂 Már nagyon sokszor kerestem ezt a gyerekkor kedvenc süteményét, de ezen a néven nem akadtam rá sose, csak másik 3 néven.
    Ez az a süti, amit az unokatesóm annyira szeretett, hogy a szerelmetes felesége még éjjel is megsütötte neki. 🙂

  2. Dokika says:

    na tessék, mondom én, hogy nagymamás. és szívesen:)

  3. kohutildiko2@freemail.hu says:

    Régen a Nagymamámmal mindig sütöttünk lipcsei krémest, de valahová eltűnt a recept, de most újra kipróbálom 🙂 Nagyon köszönöm!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!