Csak a Puffin

Mákos guba - 3+2 variáció karácsonyra hangolódva

Igen-igen, 6 héttel karácsony előtt elkezdjük a hangolódást. A guba/bobajka jó kis kezdés, ugye? Mert az aztán egy igazi karácsonyi finomság. Vagy mégsem? Szerintem jól tud esni egy guba márciusban, vagy szeptemberben is, úgyhogy maradjunk annyiban, hogy mindenki akkor eszi, amikor akarja, az a lényeg, hogy finom legyen. Szerintem ezek a legfinomabb variációk:

guba_20144

Klasszikus mákos guba:
Hozzávalók:

10 dkg cukor
2 db tojás
4 dl tej
2 evőkanál vaj
6 dl tejszín
30 dkg darált mák
10 dkg porcukor
10 db kifli

 

1. A tejet, a tejszínt és a cukrot egy lábasban közepes lángon addig melegítjük, míg a cukor el nem olvad. Ha kész, lehúzzuk a tűzhelyről.

2. A darált mákot elkeverjük a porcukorral, a kifliket felszeleteljük.

3. A tojást a tejes keverékhez adjuk.

4. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és előkészítünk egy mélyebb sütőtálat. Egy réteg kiflit az edény aljára sorakoztatunk, bőségesen megszórjuk a mákos-porcukros keverékkel, meglocsoljuk a tejes-tojásos öntettel, majd újabb réteg kifli következik, ismét mák, tejes öntet, és így tovább.

5. A tetejére rámorzsoljuk a vajat, sütőbe toljuk, és kb. 30 perc alatt készre sütjük.

guba_2014

Citromos/narancsos mákos guba:

Készítsük el a fenti receptet, de a tejszínes keverékbe reszeljük bele 2 citrom/narancs héját is. Isteni lesz, ezt megígérhetem.

Guba kalácsból vaníliamártással:

Ha kifli helyett kalácsból készítjük, akkor lesz – szerintem – a legfinomabb. A komplett cukorsokk eléréséért ilyenkor még meglocsolhatjuk egy kis vaníliamártással is, fantasztikusan finom lesz!

Tejmentes:
A mákos guba szerencsére elkészíthető tejmentesen is, így a laktózérzékenyek is beiktathatják néha az étrendjükbe. Annyit kell csak tenni, hogy a tejszínt lecseréljük például mandulatejre, a vaj helyett pedig kókuszolajat használunk. Arra figyeljünk még ilyenkor, hogy vizes kiflit használjunk, ne tejes kiflit.

Diós guba:
Ha pedig a mákos már unalmas, vagy nem akarjuk a fogunkat összemákozni, akkor kipróbálhatjuk mák helyett dióval, az is nagyon-nagyon finom, sőt. Volt már olyan, hogy valaki örökre ejtette a mákos gubát a diós kedvéért:)

 

Ha ez tetszett és érdekelnek egyéb dolgaim is, akkor gyere és nézd meg a facebook oldalamat is.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!