Csak a Puffin

Csokis kalács

“100x jobb, mint a bolti” – mondta a férjem, miután nagy nehezen sikerült meggyőznőm, hogy nem a pékségből/boltból hoztam a kalácsot. Ránézésre ugyanis azt hitte. Aztán ahogy megkóstoltuk, végleg eldőlt. Akkor már ő is rájött, hogy ez nem lehet bolti, mert ez annál “100x jobb”.   Tökéletes hétvégi projekt!

csokis_dios_kalacs_allo

 

Hozzávalók 2 db kalácshoz:

Tészta:
55 dkg liszt
10 dkg cukor
1 tasak szárított élesztő (7 grammos)
2 csipet só
1 citrom reszelt héja
3 db tojás
1,2 dl hideg víz
15 dkg puha vaj

Töltelék:
15 dkg étcsoki
12 dkg vaj
5 dkg porcukor
3 dkg cukrozatlan kakaópor
1 csipet só
1 narancs reszelt héja
10 dkg dió, durvára vágva
10 dkg kandírozott narancshéj apróra vágva

 

1. A tésztához egy nagy tálba mérjük a lisztet, az élesztőt, a cukrot, a sót, a citrom reszelt héját, a tojásokat és a vizet és robotgéppel/kézzel összekeverjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a puha vajat és addig dagasztjuk, míg szépen összeáll (nekem még felvett kb. 3-4 dkg lisztet, az a lényeg, hogy ne legyen ragacsos a tészta). Ha kész, letakarjuk és meleg helyen duplájára kelesztjük. (Azt is lehet, hogy este begyúrjuk és hűtőbe tesszük és csak másnap reggel sütjük ki.) *

2. A töltelékhez a vajat megolvasztjuk, beletördeljük a csokit és kevergetjük, míg az is teljesen meg nem olvad. Hozzáadjuk a porcukrot, a reszelt narancshéjat, a kakaóport, a csipetnyi sót és simára keverjük. Ha kész, hűtőbe tesszük.

3. Ha megkelt a tészta, két részre osztjuk és külön külön dolgozunk a két tésztadarabbal (így lesz két kalácsunk:). Az egyik darabot lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk, úgy, hogy kb. 30×40 cm-es darabot kapjunk. Rákenjük a töltelék felét (ha túl sokat volt a hűtőben és nagyon megdermedt, akkor tűzhelyen kicsit olvasszuk meg, hogy kenhető legyen!), megszórjuk az apróra vágott dióval és kandírozott narancshéjjal és a hosszabbik oldalánál fogva feltekerjük. A hosszú tekercset éles késsel középen félbevágjuk, a végét összefogjuk és áthatjuk egymáson a szárakat.(Ld. lenti képet.) Simán áthatjuk egyiket a másikon, nem nehéz egyáltalán. Ha ez megvan, akkor kivajazott gyümölcskenyér/szögletes sütőformába rakjuk.

4. Ugyanezt végigcsináljuk a másik tésztadarabbal – feltéve persze, hogy van két darab gyümölcskenyér sütőformánk. Ha nincs, akkor azt lehet, hogy egy magasabb falú pecsenyesütőt vajazunk ki és a két széléhez igazítjuk a két kalácsot.

5. Kelni hagyjuk 1 órán át – már a formában – majd előmelegítjük a sütőt 190 fokra és kb. 30 percig sütjük.

* ez az egész annyira egyszerű a Kitchen Aiddel, hogy azt szavakba sem tudom önteni. Elindítod, csinálja a dolgát, közben hozzáadod, amit még kell, közben el is pakolsz és kész is a tésztád. Ezt még a legjobb kis inas sem tudná ilyen patentül elvégezni. Mondtam már, hogy szeretlek, Kitchen Aid?:)

Itthon egyébként a Duisberg Kft. forgalmazza, itt találjátok a webshopot a komplett Kichen Aid választékkal együtt.

Ha keresnéd a facebook oldalamat, itt találod. 

csokis_dios_kalacs_fekvo

 

ScreenShot2012-10-10at203026

 

(A lenti, illusztrációs kép innen jött, a recept pedig innen.)

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Poci says:

    Nagyon jól sikerült-akik kóstolták, legalábbis ezt mondták! Köszönöm!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!