Csak a Puffin

A tökéletes őszi reggeli: barackos-diós kalács

De tényleg. Ilyen ronda esős napokon már simán jöhet egy-két “nehezebb” reggeli, ugye? Tudod, úgy nehezebb, hogy nem csak egy kis himihumi gyümölcs, vagy szuperdiétás bélflórabarát joghurt lenmagkivonattal, hanem ilyen masszív, “anyagban gazdag” bűnözős fajta, amitől egyből jobb kedved lesz. Na ez pont olyan. Egészen bátrak még tízóraira is csomagolhatnak belőle, nem fog maradni egy morzsa sem.

dios barackos kalacs

Hozzávalók:
A tésztához:
50 dkg liszt
1 tasak szárított élesztő
3 dl tej
2 ek olaj
5 dkg cukor
csipet só

A töltelékhez:
15 dkg darált dió
10 dkg porcukor
néhány evőkanál sárgabarack lekvár

+ 1 tojás a lekenéshez

1. Előkészítünk egy tepsit és sütőpapírral béleljük ki.
2. A tejet kicsit megmelegítjük, beleszórjuk az élesztőt, hozzáadunk 1 kk cukrot és 2 ek lisztet és hagyjuk felfutni.
3. A tészta többi hozzávalóját kimérjük, majd a felfutott élesztőt is hozzáadjuk és gyúrjuk, gyúrjuk, míg össze nem áll a tészta. Ha van dagasztókaros gépünk, akkor azzal dagasztjuk. Ha kell, adunk még hozzá pár evőkanál lisztet, hogy ne legyen ragacsos.
4. A töltelékhez a darált diót elkeverjük a porcukorral.
5. Lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk a tésztát kb. 30×40 cm-esre. Megkenjük a lekvárral, majd rászórjuk a cukros diót.
6. A hosszabbik oldalánál fogva feltekerjük a tésztát, majd az így kapott rúdból kört formázunk, úgy, hogy a végén összeérjen, ott kicsit össze is nyomkodjuk, és ügyesen áthelyezzük a tepsire. Fogunk egy éles kést és 1-2 cm-enként bevagdossuk, de vigyázva, hogy csak kb félig vágjuk be, ne vágjuk el teljesen. Meleg helyen hagyjuk kelni minimum 30 percig.
7. Ha szépen megkelt, lekenjük tojással  és 180 fokos sütőben kb. 25-30 percig sütjük.

dios_barackos_kalacs_fekvo

 

És ha már a dagasztásnál tartunk. Drága jó kis Kitchen Aidem most sem hagyott cserben. Már régóta készültem a dagasztósdi kipróbálására is – mivel a sima habverő mellett alapfelszereltség a dagasztókar is, szóval végig itt volt szem előtt – és most nemrég egy jó nagy adag pizzatésztán debütált is. Akkor nagyon jól szuperált, így most fel sem merült, hogy esetleg kézzel ugorjak neki a dagasztásnak, rábíztam a kis barátomra. Fél kg liszttel már simán lehet. Kisebb adaggal szerintem nem érdemes, ahogy ebből a kalácsból sem nagyon érdemes kisebb adagot csinálni. Ez egyébként az egyik dolog, amire rá kell állni a Kitchen Aiddel – a mennyiségi minimum. A monumentális méretek miatt pici mennyiségekkel nem érdemes szöszmötölni. Szép családi torták/sütik/pizzák/kelt tészták kellenek hozzá, nem holmi mini adagok. Egyébként magát a dagasztást is kiválóan megoldotta. Ügyesen, gyorsan összeforgatta, dagasztotta a tésztát, nem is volt vele már dolgom. Szóval éljen Kitchen Aid, dagasztásban is jó vagy!

Itthon egyébként a Duisberg Kft. forgalmazza, itt találjátok a webshopot a komplett Kichen Aid választékkal együtt.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!