Csak a Puffin

Túró guru torta

Ez még hiányzott a túró rudi kollekcióból. Nálunk mondjuk csak “objektum” néven futott, mert a mogyoró miatt nem akartam Brúnónak adni belőle, így nem lehetett tortaként hivatkozni rá, csak “objektum”-ként, de ez az ízén természetesen nem változtat. Méltó  nagytestvéreihez. Remek süti, próbáljátok ki.

turo_guru_torta_allo

A recept:

Hozzávalók (18 cm átmérőjű tortaformához):

Az alaphoz:
6,5 dkg étcsoki (nálam minimum 60%-os)
6,5 dkg vaj
4 dkg cukor
1 tojás
3,5 dkg liszt

A túrós részhez (ezt lehet duplázni is):

25  dkg túró
1 dl tejszín
2,5 dkg cukor
fél citrom reszelt héja
5 dkg étcsoki

(fél csomag zselatinfix – elhagyható, de ha nagyon híg a túrós massza, akkor kell bele)

A mogyorós karamellréteghez:
8 dkg cukor
1 dl habtejszín
2-3 evőkanál sótlan földimogyoró

 1. Az alappal kezdjük: Előmelegítjük a sütőt 180 fokra és előkészítünk egy 18 cm átmérőjű tortaformát. Az enyém szilikon, ezért nem kell semmi mást csinálni vele, ha nem szilikon, akkor érdemes kivajazni és kakaóporral körbeszórni.

2. A csokit megolvasztjuk és félretesszük. A puha vajat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a tojást és végül a lisztet, és jól kikeverjük, végül hozzáadjuk a csokit és ha simára kevertük, a tortaformába öntjük. 20-25 percig sütjük, majd megvárjuk, míg a sütemény teljesen kihűl.

3. Ha kihűlt, elkészítjük a túrós részt: az étcsokit apróra vágjuk és félretesszük. A túróhoz hozzáadjuk a tejszínt, a cukrot, a citromhéjat és összekeverjük, majd a legvégén a csokidarabkákat is és elkeverjük.

4. A túrós keveréket a csokis alapra egyengetjük, majd tálalásig hűtőbe tesszük.

5. A mogyorót durvára aprítjuk és félretesszük. A cukrot egy száraz serpenyőbe mérjük és karamellizáljuk. (Csak hagyjuk, hogy végezze a dolgát, nem nagyon kell piszkálni.) Ha szép karamellszíne van, beleöntjük a tejszínt és kevergetjük, míg szépen meg nem olvad a karamell (a tejszíntől ugyanis összeugrik, kicsit megköt, ezért kell kevergetni tovább a tűzhelyen, hogy újra megolvadjon). Ha szép sima, akkor beleszórjuk a mogyorót, gyorsan elkeverjük és már kanalazzuk is a túrós massza tetejére.

Ha keresnél a facebookon, ne keress tovább, itt találsz.

turo_guru_torta_fekvo_kicsit

turo_guru_torta_fekvo_nagy

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Vajda Zsuzsanna says:

    Sajna nekem mindig folyós lesz a túró.Hogyan kell a zselatint hozzáadni? Csak simán összekeverem a túróval? Válaszod köszönöm

  2. Biaa says:

    Szia! 🙂

    Azt szeretném megkérdezni, hogy ha 26cm átmérőjű formába szeretném készíteni, akkor csak duplázzam meg a mennyisgeket? 🙂 És ahol alapól odaírtad, mint a túrónál, hogy duplázható is, annál maradjon vagy akkor abból is mehet több? 🙂 Válaszodat előre is köszönöm! 🙂

  3. szia, végre meggyógyultam és tudok válaszolni. szóval igen, kicsit folyós, de ha nem raksz rá nagyon durván sokat, akkor annyi fog lefolyni csak, mint a képen.

    mondjuk én lehet, hogy a helyszínen raknám rá – ha nagyon biztosra akarnék menni.

  4. Adrienn Geiger says:

    Nagyon gusztusosan néz ki a torta, a kérdésem az lenne, hogy a tetején a mogyorós karamell nagyon folyós-e, mert szállítani szeretném, és a helyszínen nem szeretném rákanalazgatni mert lefolyt. Köszi a választ előre is 🙂

  5. szia Ágota, elnézést, csak most kaptam meg a kommented. Nem kell felverni hozzá!

  6. Melegdi Ágota says:

    A tejszínt fel kell verni előtte, vagy csak natúr állapotban kell beleönteni?
    Köszönöm!

  7. én mindig csak habtejszínt használok, így itt is az kell.

  8. Alexandra Kovács says:

    a túrós töltelékhez habtejszín vagy főzőtejszín kell??

  9. Dokika says:

    azért nem tudod kimásolni, mert másolásgátló funkció van beépítve a blogba. sajnos nagyon sokan lopkodták a recepteket, képeket és sajátjukként használták receptversenyeken, honlapokon, szó szerint a szöveget és a fotót, ezért egy ilyen új funkció védi a posztokat. de szívesen átküldöm emailben, ha valamire szükséged van!

  10. vorvor says:

    miért nem tudom kimásolni???? :(((


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!