Csak a Puffin

Málnás túrótorta sütés nélkül

Hét év blogolás ide vagy oda, elárulom, hogy egészen eddig nem volt valami kedélyes a kapcsolatom a zselatinnal. Nem mintha az lenne a cukrászművészet csúcsa és éjjel-nappal azt használnám, ha tudnám, de azért vannak édességek, amikhez jól jön(ne) néha.  Én viszont már az elején, úgy 2008 magasságában szakítottam vele a sorozatos csalódások miatt, így egészen mostanáig nagy ívben kerültem a használatát. Na persze most sem voltam biztos a sikerben, felkészültem lelkileg arra is, hogy kanalazni fogjuk ezt a tortát, de végül úgy látszik, hogy sikerült. És még az undok kapcsos tortaforma sem hagyott cserben, pedig azzal sem vagyunk túl jóban. Csoda, hogy szeretek sütni ennyi “ellenség” mellett, hm?

turotorta malnaval

Hozzávalók 18 cm átmérőjű tortaformához:
500 g túró
3 evőkanál tejföl
150-175 g porcukor
125 g vaj
1 citrom reszelt héja és leve
6 lap zselatin
15-20 dkg (mirelit) málna
0. Előkészítünk egy 18 cm átmérőjű csatos tortaformát.
1. A túrót krumplinyomóval áttörjük. A vajat enyhén megolvasztjuk, elkeverjük benne a porcukrot, a tejfölt, a citrom reszelt héját és levét. Ha kész, összekeverjük a túróval.
2.  A zselatinlapokat kevés (pár evőkanál) hideg vízbe áztatjuk 5 percre, aztán kinyomkodjuk és átrakjuk egy kis lábasba, amibe pár evőkanál vizet is teszünk. Tűzhelyen melegíteni kezdjük, kevergetjük, és ha feloldódtak a zselatinlapok, lehúzzuk a tűzhelyről és hűlni hagyjuk. Ha már langyosra hűlt, akkor hozzákeverjük a túrós keverékhez és mehet is a csatos tortaformába.
Nálam 1 napig volt hűtőben, de pár óra is elég. Éles késsel körbevágjuk és levesszük a tortaforma oldalát.
3. A málnát kis lábasban pár perc alatt összenyomogatjuk, összerottyantjuk és hűlni hagyjuk. Közvetlenül tálalás előtt a torta tetejére kanalazzuk, de úgy is csinálhatjuk, hogy a “pucér” tortát felszeleteljük tálalás előtt és az egyes szeletekre kanalazunk egy kis adag málnát.
26 cm átmérőjű tortaformához a dupláját kell venni mindennek.
Megjegyzés: elkészíthető vaj nélkül is,  nekem úgy is nagyon jó lett. Vaj nélkül könnyedebb lesz a túró, vajjal kicsit tömörebb.
Ez pedig itt a facebook oldalam

turotorta fekvo

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. pfuu, sajnálom, de épp nyaralni voltam és a kommenteket csak most, hogy hazajöttem, most olvasom. remélem, sikerült megoldani valahogy..

  2. saphiramy says:

    kedves Puffinka!
    nagyon szépnek tűnt ez a recept, ez a recept, ezért tegnap meg akartam csinálni a torta alapot. nekem csak egy elég nagy tortaformám van, ezért dupla adagot csináltam, de csak 1 adag vajjal, és mivel vegetáriánus vagyok, zselatin helyett egy kis keményítővel. sajnos nem jártam sikerrel, egész este alatt semmi szilárdulás nem történt, teljesen folyékony a keverék. van valami ötleted esetleg, hogy mit lehetne csinálni vele? arra gondoltam, talán belekeverem a málnát és kicsit megsütöm, hogy túrókrém legyen.
    előre is köszönöm!

  3. Dokika says:

    köszi, remélem, nálatok is siker lesz!

  4. Ni Haj says:

    Hát ez valami isteni, köszönöm! 🙂

  5. Gabica Katona says:

    Valóban jól néz ki,ugyhogy tényleg megcsinákom!

  6. Letta says:

    Nem is keresgélek tovább, ezt a tortát fogom Húsvétra megcsinálni! Remélem hasonlóan jól fog sikerülni mint neked! 🙂


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!