Csak a Puffin

Kókusztúladagolás tortába csomagolva

Közkívánatra leírom a receptet, de mindenki csak saját felelősségre próbálja ki, a végén leírt tapasztalatok és tippek elolvasása után.

kokuszos torta 2
Hozzávalók 18 cm átmérőjű tortaformához:

Az alaphoz:
1 db tojás
5 dkg puha vaj
4 dkg cukor
5 dkg liszt
5 dkg kókuszreszelék
1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
1 teáskanál sütőpor

A kókuszos réteghez:
1 dl tej
6 dkg cukor
15 dkg kókuszreszelék

A csokis tetőhöz:
0,5 dl habtejszín
10 dkg étcsokoládé

Díszítésnek:
1-2 evőkanál kókuszreszelék

1. Előmelegítjük a sütőt 170 fokra és előkészítünk egy 18 cm átmérőjű tortaformát. Én szilikont használok, azzal nem kell csinálni semmi mást, a fémet viszont érdemes kivajazni, kilisztezni vagy sütőpapírral kibélelni.

2. Az alaphoz a puha vajat, a tojást és a cukrot kikeverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, kakaóport, sütőport és végül a kókuszreszeléket és összekeverjük.

3. A masszát a tortaformába egyengetjük és kb. 15-20 percig sütjük – vagy sütőtől függően tűpróbával tesztelve! Ha kész, félretesszük hűlni – de nem vesszük ki a tortaformából!

4. Ha teljesen kihűlt a tészta, elkészítjük a kókuszos réteget: a tejet a cukorral együtt addig melegítjük/forraljuk, míg a cukor teljesen el nem olvad. Ha megvan, lehúzzuk a tűzhelyről és hozzákeverjük a kókuszreszeléket, majd kicsit hűlni hagyjuk.

5. A sütialapot a tortaformában hagyjuk és rákanalazzuk a kókuszos masszát, elegyengetjük és hűvös helyre rakjuk, amíg elkészül a csokis fedő.

6. A tejszínt egy lábaskában megmelegítjük, beletördeljük a csokit és összeolvasztjuk, majd kicsit hűlni-sűrűsödni hagyjuk.

7. A csokikrémet a kókuszos rétegre csorgatjuk/kenjük, majd hűvös helyen – akár hűtőben – tároljuk tálalásig – így a csoki is megdermed.

8. Tálalás előtt megszórjuk kókuszreszelékkel, hogy még szebb legyen.

Tapasztalatok:

1. Szeletelni szépen ezt nem lehet – itt egy kép róla. Ha ez nem zavar, akkor hajrá, csináld meg így nyugodtan, ízre jó lesz.

2. A kókuszmennyiséget simán lehet felezni, még kókuszrajongók szerint is túl sok.

3. Én legközelebb a jól bevált brownie alappal készíteném, finomabb is, csokisabb is, jobb is az állaga. Itt a recept hozzá.

4. A csokikrém jó, de a szeletelésnél az sem viselkedett túl jól – csak mondom, hogy ne lepődj meg.

5. A kókuszos réteg lehetne jóval krémesebb. Natúr krémsajttal esetleg lehetne segíteni rajta.

 

Ez pedig a facebook oldalam – ott a helyed:)

 

A recept egy Nők lapja konyhából származik.

kokuszos torta

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Dokika says:

    kedves Blanka, őszintén sajnálom, hogy a kutyáké lett a torta. Én, ahogy a bevezetőben is jeleztem, ezt nem tartom “mennyei” tortának, olvasói kérésre írtam le, de magam sem voltam maradéktalanul elégedett vele, ezért is írtam le tapasztalataimat a végén. Ami a habtejszín-főzőtejszín problémát illeti – nem elírás és nem tévedés volt. Süteményekben, tortákban, bonbonokban mindig habtejszínt használunk – nem én találtam ki, cukrászok, csokimesterek. Főzőtejszínről hallani sem akarnak:) én sem használok már régóta, habtejszínt viszont számtalanszor melegítettem, forrósítottam fel és kevertem el csokival. Ha a tapasztalatokat figyelembe véve pontosan így készítetted el, akkor nem tudom, miben lehetett a hiba, de sajnálom.

  2. Blanka Sztankovics says:

    Hát én kipróbáltam ezt a “mennyei” tortát.Nos a tésztát két féle képpen csináltam meg mind kétszer leégett.A kókusz nem áll össze de gondoltam majd a csoki össze fogja ami szintén nem lett jó mert gondoltam úgy csinálom ahogy írva van- habtejszínnel hát még meg is lepődtem mert habtejszínt nem szoktak felfőzni az a főzőtejszín így a csoki sem állt össze. Tehát a “mennyei” kókusz tortát a kutyák eszik a testvérem szülinapján.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!