Csak a Puffin

Klasszikus kedvenc - Linzer

Ha a 80-as/90-es években lettek volna gasztroblogok, a linzer biztos fix befutó lett volna minden blogon. Mint mondjuk most egy jófajta cookie, pl. egy príma kis chocolate chip cookie. Szóval ez most egy klubdélutános / babazsúros klasszik linzer diós tetővel turbózva.

linzer02

 

Hozzávalók kb. 40 db-hoz:

A tésztához:

40 dkg liszt
25 dkg vaj
12 dkg porcukor
2 tojás sárgája
pici só
1 citrom, vagy narancs reszelt héja
1 cs. vaníliás cukor – még jobb a házi!

A tetejére:

1 tojás fehérje
5 dkg darált dió
2 kk porcukor
1 cs. vaníliás cukor

+ sárgabarack lekvár

1. A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a cukrokat, a csipetnyi sót, majd a tojások sárgáját és a reszelt citromhéjat. Összegyúrjuk  – ha szükséges, kevés tejfölt adunk hozzá. A lényeg, hogy nyújtható tésztát kapjunk. Ha összegyúrtuk, gombócot formázunk belőle és folpackba csomagolva hűtőbe tesszük fél órára.

2. Közben a tojásfehérjét enyhén felverjük. A darált diót összekeverjük a cukrokkal.

3. Előmelegítjük a sütőt 170 fokra és sütőpapírral bélelünk ki 2 tepsit.

4. A tésztát – több részletben – kb. 5 mm vastagra nyújtjuk és cakkos szélű linzerkiszúróval kiszaggatjuk úgy, hogy a tészta kb. felét olyan kiszúróval szaggatjuk ki, aminek a közepe lyukas.  A lyukas közepűek tetejét lekenjük a tojásfehérjével és belemártjuk a cukros dióba.

5. 8-10 percig sütjük, majd hagyjuk kihűlni.

6. Ha teljesen kihűlt, baracklekvárral összeragasztunk 1-1 sima és lyukas közepűt.

 

És ha keresnél a facebookon, itt találsz.

linzer01

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. A hazi zsir mit jelent? Jo hozza a hazilag kisutott libazsir is? Mert nekem csak az van.

  2. Agi Hugi says:

    A hazi zsir mit jelent? Jo hozza a hazilag kisutott libazsir is? Mert nekem csak az van.

  3. Mária Kiss says:

    Régen gyakran sütöttem linzert, míg kicsik voltak és itthon laktak a gyerekeink. Biztos az is finom volt.
    De így diósan ! Isteni!

  4. cangajó ivi says:

    Imádom! Elronthatatlan klasszikus. De én ezt szigorúan, egészség ide vagy oda, mindig házi zsírral csinálom, ahogy anno a mama is.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!