Csak a Puffin

Csudakalács

Nem mintha ez lenne definíció szerint a neve, de szerintem csuda jól néz ki.És én csináltam, jó mi? A jó hír az, hogy Te is megtudod. Ha én megtudtam, akkor Te is. A fázisképek segítségével sima ügy lesz. És Neked még fotóznod sem kell közben. Menni fog. (Nem létező önsegítő, motivációs könyvem első bekezdését olvashattátok…:)

A forma volt most a lényeg, úgyhogy bevált recepttel operáltam, a nutellás csigáét használtam egy az egyben. Ez is nutellás lett, mert az volt a leggyorsabb megoldás és nem volt türelmem máshoz, de bármi más tölteléket is elbír, amit kalácsokba, csigákba töltenél.

csudakalacs

Hozzávalók:

A tésztához:

7  g porélesztő
2,5 dl tej
45 dkg liszt
7 dkg cukor
7 dkg vaj

Töltelék:
Nutella – házi/ha az nincs, akkor végszükség esetén bolti/

A tetejére: 1 db tojás

1. Elkészítjük a tésztát: a vajat kicsit megolvasztjuk, a tejet langyosra melegítjük. A tészta hozzávalóit egy tálba mérjük és simára gyúrjuk. Letakarjuk és meleg helyen  duplájára kelesztjük.

2. Ha megkelt, akkor kettéosztjuk a tésztát és lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk az egyik darabot. A cél az, hogy kör alakú legyen, de nekem soha nem sikerül szépre, úgyhogy az a legegyszerűbb, ha egy jó nagy tányért/tálat rárakunk és azt körbevágjuk. Így legalább szabályos lesz. Ha az egyik felével megvagyunk, akkor sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük és jöhet a másik. Ugyanígy járunk el, nyújtjuk, tányérral – praktikusan ugyanazzal a tányérral, nem kisebbel:) – körbevágjuk és örülünk, hogy két szép kör alakú tésztalapunk lett.  (A maradék tésztából csinálhatunk csigákat például, vagy ugyanezt kicsiben.)

3. A tepsin lévő tésztát megkenjük nutellával – ha nem kenhető, mert mondjuk hűtőben volt sokáig, akkor pár másodperc alatt a mikróban szépen megolvad.

4. A másik tésztalapot ráhelyezzük a nutellával megkent lapra, mivel ugyanakkora, szépen be is fedi azt.

5. 16 szeletre vágjuk (először 4-re, aztán azokat felezzük, és aztán azokat is felezzük), de úgy, hogy nem vágjuk végig, hanem mielőtt a közepére érnénk, megállunk (ld. képen). Az is fontos, hogy jól vágjuk el, hogy tényleg elváljon a tészta a vágás mentén.

6. Mert hogy ezután megcsavarjuk a kis cikkeket. Kettesével haladunk: Egyiket balra csavarjuk, másikat jobbra, és a kettőt kicsit egymáshoz fordítjuk, így vannak ők egy párban.

7. Ha mind megvan, tojással lekenjük és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük.

Hát ennyi. A forma nem saját ötlet, csak a recept és a kivitelezés. No meg a fogyasztás. De az nagyon:)

 

csudakalacs_01

csudakalacs_02

csudakalacs_03

 

csudakalacs_04

 

csudakalacs_05

csudakalacs_06

csudakalacs_07

csudakalacs_08

csudakalacs_09

 

csudakalacs_fekvo

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!