Csak a Puffin

Nutellás csiga

Nem mondom, hogy diétás, mert nem az, de mondom, hogy finom és dicséretbánya, mert az. Pöti kézügyesség kell hozzá, de szerencsére nincs túl nagy tét: ha véletlenül elszakad egy picit a tészta, vagy nem sikerül kottára szabályosan feltekerni, akkor sincs baj, ugyanúgy megsül, és finom lesz. A külsejére meg fellengzősen mondhatjuk, hogy “direkte RUSZTIKUS”. Vagy vintage:) Vintage nutellás csiga. Stílusteremtés a javából. Mindenesetre vékonyabbak előnyben, jókedvvel, mosolyogva bepuszilhatják, a kevésbé slanktábor is mosolyoghat, csak több sziget-kört kell aztán lefutni.

nutellas_csiga_2
nutellas_04

Hozzávalók kb. 8 db nagy tekercshez:

A tésztához:
10 g porélesztő (kipróbáltam 7-tel, úgy is működött)
2,5 dl tej
45 dkg liszt
7 dkg cukor
7 dkg vaj

Töltelék:
Nutella – házi/ha az nincs, akkor végszükség esetén bolti/

Vagy kakaós töltelék:
90 g vaj
5 evőkanál cukor
3 evőkanál víz
3 evőkanál kakaópor

A lekenéshez: 1 db tojás

1. Elkészítjük a tésztát: a vajat kicsit megolvasztjuk, a tejet langyosra melegítjük. A tészta hozzávalóit egy tálba mérjük és simára gyúrjuk. Letakarjuk és meleg helyen  duplájára kelesztjük.
2. Ha nem Nutellával, hanem a kakaós töltelékkel készítjük, akkor azt is elkészítjük, míg kel a tészta: A vajat megolvasztjuk, hozzáadunk minden egyebet és jól elkeverjük, majd állni hagyjuk.
3. Ha megkelt a tészta, lisztezett gyúródeszkán átgyúrjuk és kinyújtjuk egy kb. 60 x 40-es téglalappá. A téglalapot hosszában félbevágjuk, az egyik lapot megkenjük az enyhén megolvasztott, jól kenhető Nutellával (vagy a kakaós töltelékkel), majd ráterítjük a másik lapot. Éles késsel kb. 2 cm széles csíkokra vágjuk, majd lisztezett felületen megsodorjuk a csíkokat és feltekerjük. Fél órán át pihentetjük, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, lekenjük tojással és 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.

nutellas_3

nutellas_4

nutellas_5

nutella_6

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Dokika says:

    egyszer nekem is volt már ilyen, de máskor meg soha. lehet, hogy a vajtól is függ. de örülök, hogy azért jók lettek!

  2. cct says:

    Kakaósan készítettem, nagyon finom lett, szuper a tészta, de sok töltelék kifolyt belőle. Arra gondoltam, hogy talán sok volt a vaj. A kakaóscsigát úgy töltöm, hogy csak megkenem egy kis vajjal és rászórom a kakaót. Legközelebb kipróbálom ezt úgy is. Nagyon mutatós darabok lettek! 🙂

  3. Csilla D says:

    Agyalok, hogy sima fagyasztott leveles tésztával vajon működik-e…este kipróbálom 😉

  4. Dettoka says:

    Isteni lett, még soha sem sikerült ennyire tökéletesre kelt tésztás sütim. Köszi érte :-).

  5. Dokika says:

    hát akkor jóval sűrűbbre készítsd:)

  6. nyuszihercegno says:

    Azon gondolkodom, hogy a sima kakaós töltelék helyett hogy szuperálna étcsokis kencével… Vagy ha sűrűbbre készíteném el az édes omlós csokitortánál levő tejszínes-étcsokis keveréket, azzal megkenve milyen lenne. Bár gondolom a tejszín gyorsan odakozmálhat. Hmm-hmm. Tipp? 🙂

  7. Dokika says:

    szuper, nagyon örülök neki!! köszi, hogy írtál!

  8. Nóra Zámbó says:

    Először féltem a kelt tésztától, nem vagyunk jó barátságban egymással, de a nutellás töltetéknek nem tudtam ellenállni, ma délután nekiláttam. Isteni lett, köszönöm a szuper receptet! 🙂


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!