Csak a Puffin

Paradicsomos galette

A múlt hét kedvenc vacsorája. Ez itt az. Galette, és ráadásul sós. Más galette-ek bezzeg édesek. Almás-diós, narancsos-fügés, epres is volt már, de sós még nem. Eddig. Elég jó. Vacsorának pláne. 

Hozzávalók:
170 g hideg vaj
220 g liszt
3 csipet só
2 csipet szárított oregánó
4 evőkanál hideg víz

1 db tojás a szélek lekenéséhez

Feltét:
25 dkg (koktél)paradicsom
pesto

1. A vajat felkockázzuk és elmorzsoljuk a liszttel, majd hozzáadjuk a sót, az oregánót és a vizet és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd cipót formázunk belőle, folpackba csomagoljuk és fél órára hűtőbe tesszük.
2. Közben megmossuk és félbevágjuk a paradicsomokat és sütőpapírral bélelünk ki egy tepsit.
3. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
4. Ha letelt az idő, a tészta felét lisztezett gyúródeszkán 3-4 mm vastagra nyújtjuk (kb. 20-24 cm átmérőjű kört kapjunk). Ha nem sikerül kör alakúra nyújtani, akkor egy tányért rajzoljunk körbe a tésztán és tépkedjük le a széleket.
5. A tészta közepét megkenjük pestoval, úgy, hogy kb. 2 cm-es peremet hagyunk. A pestora ráhelyezzük a félbevágott paradicsomokat, sűrűn, hogy minél több ráférjen.
6. A tészta peremét felhajtjuk, lekenjük a tojással, majd tepsire helyezzük a lepényt és ugyanezt megcsináljuk a másik adag tésztával is. Ha kész, kb. 25-30 perc alatt készre sütjük.  

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Tina says:

    Szia Doki!Jelentem: elkészült a muffin formában.De ez a tészta: egyszerűen FANTASZTIKUS!!!!!!Köszi Neked, és ajánlom mindenkinek!!!Még jóformán neki sem álltam összeállítani, és kész volt!!! S annyira klassz, ruganyos tésztát kaptam! Nem ragadt, összeállt pikk-pakk…én csak bámultam. (még nem ismertem, de megkedveltem.)Tipp: a vajat és a lisztet villával kevertem el. A muffin formás verziót is ajánlom mindenkinek, főleg, ha sok a gyerkőc. Remek kis adagok készülnek. És bármivel tölthető. :)(de ezt biztos tudjátok) :)Én este állítottam össze, reggelig hűtőben pihent, akkor tettem rá a parit és ment a hideg sütőbe. (normál sütő) 180′-on sütöttem 20 percig. Tojással nem kentem meg, mert nem volt visszahajló széle.Szóval:ez a recept nagyon jó!! Kezdőknek is bátran ajánlom! :)A tésztája is nagyon finom volt!12-ből csak 4 maradt itthon… :)Azt hiszem, készítek még egy adagot gyorsan, úgyis megyek vendégségbe. :)Köszi a receptet még egyszer!!!Tina

  2. Ez gyors volt, köszi. A dupla dicsi a mobil érdeme, de jár. :)Sikerült elmélyednem az oldalaidon. Van esetleg házi pesto recepted? Pizzás csigát akartam csinálni reggelre, de lehet, hogy átvariálva lecserélem erre. Még van 1 órám eldönteni. :)Legyen szép estétek! :)Tina

  3. 🙂 köszi Tina, nagyon aranyos vagy. zöld, bazsalikomos klasszikus pestoval. ha van házi, az a legjobb, ha nincs, akkor bolti. a muffinformás ötlet is jó, szerintem működnie kell, jó is hogy mondod, én is ki fogom próbálni. mm, nem kemény a tészta, finom, omlós.

  4. Tina says:

    Szia! Milyen pestoval kened le? Lehet, h tudnom kéne, de én eddig nem használtam semmilyet. :)A másik kérdésem: jó lehet nagy muffinformát kibélelni a tésztával, és abba tenni a parikat? A 6 db-os viszonylag nagyobb forma. Szendó helyett gondoltam a lánykámnak suliba. S még 1: 🙂 : mennyire marad kemény a tésztája kihülés után?Köszi a válaszokat! :)Jó a blogod!!!!Üdv. TinaKöszi. Jó a blogod!!!! :)Üdv: Tina


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!