Csak a Puffin

Sós karamellás trüffel

Mert ezt álmodtam. Komolyan. Ahhoz képest, milyen menő a sós karamell-téma (vigyázni az önkitöltő okosalkalmazásokkal, mert könnyen sóskát csinálnak a sós karamellből), én még nem próbáltam eddig. Aztán egy este sós karamellás sütiket nézegettem a neten – ja, igen, tudok élni..:) és hogyhogynem sós karamellás bonbonnal álmodtam. Nem volt olyan vad, mint amit a Csokoládé című filmben az öreg a kirakatban csinál, de arra emlékszem, hogy egy kisfiú jött és elkezdte lesöpörni az asztalról a bonbonokat, úgy igazán, izomból, én meg sikítoztam, hogy ne, csak azt ne, az sós karamellás… Hát így szólt ez a rendkívül magasröptű álom. Nem volt nehéz bepasszintani a kis játékba, amibe a Falusi Libák blog Juliaja hívott meg Limarát és engem. Az volt a lényeg, hogy az álom szóra asszociálva kellett valamit alkotni. Hát én ezt alkottam. Ilyen fs időben ér is trüffelezni. Éljen a nyár. Mindig azt hittem, hogy június elsejei gyerekként a nyár szülötte vagyok, de 3-4 éve folyamatosan télikabátban ünnepelünk, úgyhogy ilyen ez a c’est la vie.

Hozzávalók:
10 dkg étcsoki
8 dkg cukor
1 dl habtejszín
2 dkg vaj
1 mokkáskanálnyi só
kakaópor a hempergetéshez. már a golyók hempergetéséhez:) 
1. A cukrot egy kis lábasba öntjük és közepes lángon – állandó felügyelet mellett – megvárjuk, míg elkezd karamellizálódni. Ha szép karamellszíne lett – mi más -, akkor lehúzzuk a tűzhelyről és hozzáadjuk a tejszínt és kevergessük addig alacsony lángra visszatéve, amíg a karamell teljesen felolvad.
2. Ha volt türelmünk kivárni, akkor hozzáadjuk a vajat, a sót, elkeverjük, majd beletördeljük az étcsokit és összekeverjük. 
3. Megvárjuk, míg kihűl, aztán hűtőbe tesszük egy éjszakára.
4. Másnap golyókat söndörgetünk belőle és kakaóporban hempergetjük meg a golyókat.
Innen jött a receptötlet.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Anna Gyeviki says:

    valaki próbálta már tejcsokival? véletlen azt vettem ét helyett,de lusta vagyok visszamenni a boltba 😀

  2. Dokika says:

    itt is válaszolok, hogy meglegyen:) szóval egy kis plusz darált keksszel lehet segíteni rajta!:)

  3. agi says:

    Már kétszer elkészítettem, isteni lett 🙂 Viszont most problémába ütköztem: sehogy sem tudok belőle golyókat formázni. Túl lágy és ragadós a massza 🙁 Pedig az első két alkalommal csak kb. 2 órát pihentettem a hűtőben, most bent van reggel óta és mégsem 🙁 Valami tipp esetleg? Köszi előre is!

  4. Marka says:

    Hú, gyorsan el is készítettem és mennyei lett! Köszönöm az ötletet!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!