Csak a Puffin

Pisztáciás csokis habcsóktorta - BB-torta 15.

Vagy magyarul emeletes pavlova elherdált drága jó kis pisztáciadarabokkal. Nigella Hogyan legyünk házi istennők című “régi” sütibibliájából van a recept, melyről annyit tudok mondani, hogy finomnak finom, de hogy marhára nem olyanok a színei, mint a könyvben a képen, az biztos. Kicsit megszaladhatott a képszerkesztőnél a kontraszt, vagy valami simli lehet a dologban, de ott minden sokkal sötétebb. Nem mintha számítana, csak mondom.

És ha már BB-torta, jöjjön a havi Brúnó-adag. Kérdezitek, hogy milyen gyerek. Hát milyen lenne, szuper:) 15 hónapos és imádja a zenét például. Persze nem csoda, szisztematikusan treníroztuk kezdettől fogva. Mikor pici volt és nagyon fájt a hasa és mást se csinált, csak sírt, akkor a kék duna keringő/radetzky kombináció nyugtatta – no meg a tartós ringatás, óvatos keringőlépések és duhaj tapsmozdulatok szigorúan ütemre. (Vizuális típusok előnyben… Én szóltam. Nem röhög.) Aztán jöttek a házi kedvencek, Mraz, Bublé, ezeket fújja kívülről. No és persze gyerekvonalon is edződik, ott van a zeneovis cd és a már említett hopp juliska kánon, Orbán Józsit és a komplett 100 folk Celsiust családtagként kezeljük, a sggig érő hosszú haját lengető, 30 évvel ezelőtti hamvas arcú Halász Jutka Csiribirijét automatikusan indítja a youtube, (ennek ellenére még mindig nem jöttünk rá, mi szükség volt a “szárnyatlan szállj sült kappan” félmondatra, mikor csak totálisan összezavar és bonyolítja a memorizálást:), és a Paff a bűvös sárkányról, most, hogy századszor énekeljük együtt, tényleg el tudom képzelni, hogy esetleg egy befüvezett nagyfejű, Jani, a haverja meg csak a képzelet szüleménye:)

És akkor ott van még a kacsatánc. Az. A kacsatánc. Mert hiába minden tartás, minden elv és terv, ha a wurlitzer a kacsatáncot dobja, akkor nyomod a kacsatáncot. Akár pizsamában vagy, akár télikabátban, csinálod és kész. Cserébe bugi Brúnó tényleg letáncol mindenkit a parkettről és úgy csörög a kedvenc dalaira, mint John Travolta fénykorában, leszámítva a trapézgatyát és Olivia Newton Johnt. Szóval ilyen.

Hozzávalók:
A habcsóklapokhoz:
3 db tojásfehérje
150 g kristálycukor
1,5 evőkanál kakaópor
1 mokkáskanál vörösborecet

A krémhez:
3 db tojássárgája
30 g cukor
1 evőkanál kakaópor
1 evőkanál liszt
1,5 dl tej
1,5 dl habtejszín
50 g étcsokoládé
pár csepp vaníliakivonat (elhagyható)

pisztácia

1. A sütőt előmelegítjük 160 fokra és sütőpapírral bélelünk ki egy tepsit. Körberajzolunk egy kb. 15 cm átmérőjű tálat, hogy egyforma méretű köröket kapjunk.
2. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, közben fokozatosan adjuk hozzá a cukrot. Ha felvertük, hozzáadjuk a kakaóport és a vörösborecetet és óvatosan, hogy ne nagyon törjön a hab, összekeverjük.
3. A masszát a sütpapíros tepsire rajzolt körökben egyenletesen szétterítjük. Sütőbe toljuk és kb. 50 percig sütjük. Ha kész, félretesszük hűlni.

Közben elkészítjük a cukrászkrémet, hogy még az is ki tudjon majd hűlni.
4. A tojások sárgáját felverjük a cukorral, majd hozzákeverjük a kakaóport és a lisztet.
5. A tejet és a tejszínt egy kis lábasban megmelegítjük, a tojásos tál tartalmához keverjük és visszatesszük a tűzre. Folyamatos kevergetés mellett felforraljuk. Ha a krém besűrűsödött, lehúzzuk a tűzről és belekeverjük az étcsokit és a vaníliakivonatot. Ha kész, félretesszük hűlni. (de ne hűtőbe). A legjobb az, ha egy hideg tálba állítjuk és kevergetjük – így elkerülhető, hogy a teteje megbőrösödjön.
6. Ha a habcsóklapok és a krém is kihűlt, akkor felépítjük a tornyot. Minden habcsóklapot megkenünk a krémmel – jó bőven, mert jut – és a tetejét megszórjuk apróra vágott pisztáciával.

(A pisztácia szinte alig érezhető, ezért mondtam az elején, hogy elherdáljuk a drága jó pisztáciát. Jobb lenne szerintem málnával vagy eperrel, és vagy felvert tejszínnel, de így magában, full csokisan is kiváló.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Ez lenne az??? http://www.nigella.com/recipes/view/gooey-chocolate-stack-161Figyu, a te sutid ezerszer jobban nez ki, mint a Nigella retusalt tortaja! 😛 Bruno nagyon cuki gyerkoc lehet. :))


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!