Csak a Puffin

Kókuszos túró rudi torta - Petra-torta

Az már régen kiderült, hogy ha másért nem, a szerényen tökéletesnek becézett (dehát istenem, tényleg az:) túró rudi tortáért már megérte a blognak léteznie, de hogy mindig itt kössünk ki, az azért minden alkalommal meglep:) Na jó, nálam most nem ez volt a terv, de 5 szakácskönyvben néztem túrós recepteket és egyik sem tetszett, így végül visszakanyarodtam a bázisra és összekombináltam egy kis kókusszal. Ahogy a barátnőm szokta mondani, “hát, ezt sem sikerült elszúrni”. Tényleg finom és nagyon egyszerű. Még annyi meló sincs vele, mint a klasszikus verzióval, mivel a kókusz miatt tömörebb a túrós rész, semmi spéci nem kell bele,, úgyhogy nyugodtan próbáljátok ki, magas a sikerfaktor benne.

(Ráadásul ez most cukor és lisztmentes is – ha van nyírfaporcukrotok, akkor a túrós részben is lehet azt használni méz helyett.(tudom, hogy itt ritkán vannak ilyesmik, de haladok a korral és ennyi édesség mellett már kezdek barátkozni a gondolattal, hogy a liszt és a cukor helyett valami kevésbé ártalmassal tömjem tele az édességeket. Azért ne aggódjatok, a hagyományos cuccok is maradnak:) 

És hát akkor jöjjön a lényeg, amiért ez a torta ma készült: ma 3 éves a kis Petra, tesómék kislánya, Brúnó ruha- és egyben uncsitesója, a nemzetközi ruhatestvériség egyik alapítótagja. Mára már inkább uncsitesó, mint ruhatesó, a hercegnős farsangi jelmezt várhatóan nem fogjuk már megörökölni, de a csepp-Brúnó indulóruhatárának szerves részét szolgáltatta, melyért nem tudunk elég hálásnak lenni. Távtorta, mert pár száz kilométer elválaszt minket tőlük, de azért jár a torta és a kislányos színek. Boldog szülinapot Petra!

Hozzávalók:
A brownie-alaphoz:
65 g vaj
65 g étcsoki
1 db tojás
40 g nyírfacukor (vagy cukor)
35 g kókuszreszelék

A túrós részhez:
500 g túró
40 g méz (nyírfaporcukor vagy porcukor)
1 citrom reszelt héja
1,5 dl habtejszín
50 g kókuszreszelék

10 dkg étcsoki

1.Előmelegítjük a sütőt 180 fokra és előkészítünk egy 18 cm átmérőjű tortaformát. Ha nem szilikon, akkor sütőpapírral béleljük ki, ha szilikon, akkor nincs más tennivalónk.
2. A vajat megolvasztjuk, majd hozzáadjuk a csokit és a cukrot és addig kevergetjük, míg az is teljesen megolvad. Ha kész, hozzáadjuk a tojást, elkeverjük, és a legvégén jöhet a kókuszreszelék is, azzal is átkeverjük. A tortaformába öntjük és kb. 20 percig sütjük. Ha kész, félretesszük hűlni.

Ha a brownie teljesen kihűlt, akkor elkészítjük a túrós szintet:

3. Egy tálba adagoljuk a hozzávalókat (a tejszínt nem felverve, csak simán, folyékony állapotban) és jól elkeverjük – a túró minél kevésbé maradjon darabos.
4. Egy kis lábasban megolvasztjuk az étcsokit (esetleg adunk hozzá 1-2 csepp étolajat),  majd lehúzzuk a tűzről és összeállítjuk a tortát.
5. A brownie-alapot a tortaformában hagyjuk, rákanalazzuk a túrós massza felét, elegyengetjük, meglocsoljuk a csokival, össze-vissza kalimpálva a kanállal:), majd betesszük néhány percre a hűtőbe, hogy a csoki picit megdermedjen, majd elővesszük a tortát, rákanalazzuk a túró másik felét, és a tetejét is meglocsoljuk a csokival, az előző szinthez hasonlóan szakszerű módon:) Ennél rondább képződményeket simán kortárs művészetnek hívnak, úgyhogy csak bátran a csokizással.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. örülök, hogy sikerült és ízlett is. ha van ilyen gyűrűd, akkor legközelebb is így csináld. én is szoktam ezzel a technikával, még jobb, mint a szilikonformás!

  2. Enikő Zomi says: (előzmény @Dokika)

    Nagyon köszönöm a gyors választ, igazából nem is számítottam rá, hogy ilyen hamar reagálsz. Kínomban közben kitaláltam egy megoldást: tálcára tettem a tésztát, és egy állítható méretű keretet tettem köré, ebbe töltöttem a krémet. Teljesen jól sikerült így is, legközelebb kipróbálom a javaslatodat. Biztosan lesz legközelebb, mert mindenkinek nagyon ízlett. A nagyobbik lányom, aki rendszerint alig eszik valamit, most gondolkodás nélkül kérte a második szeletet. :o)
    Köszönet a kitűnő receptért!

  3. Oldalt lehajtogatod a szilikonforma oldalát, alátolsz ügyesen egy tálcát, és akkor kijön szépen.

  4. Enikő Zomi says:

    Nagyon tetszik a recept. A brownie részt már elkészítettem, a túrós rész holnap jön. Egy dolgot nem értek: ha ráteszem a túrót, hogy fogom kiszedni az egész tortát a formából? Szilikon formában készítettem, az eredeti receptben is ez szerepel, de elképzelni sem tudom, hogy fog ez sikerülni. Segítség!!!

  5. Dokika says:

    ebbe a verzióba nem kell, mert a kókusztól sűrűbb a massza és nem folyik szét.

  6. Novákné Baba Andrea says:

    szia, zselatin fix nem is kell a túrókrémbe?
    Köszi, Andi

  7. nekem olyan frankón összeállt egyből a túrós massza, hogy hűtőbe se raktam, hanem kb 5 perc elteltével már vettem is ki a formából és ettük:)

  8. Katus says:

    mennyi idot kell a formaban a hutoben uldogelnie, hogy problemamentesen leszedheto legyen a karima? kosziiii


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!