Csak a Puffin

Earl Grey csokitorta

A bonbon után sütiben is szerepet vállalt az Earl Grey. Ma ez volt a desszert, nekem csak erről kellett gondoskodnom, merthogy Laci Hugh Fearnley-Whittingstallt játszott. No nem úgy, hogy randa lett és szakadt, mint a River Cottage-os csóka, hanem úgy, hogy tőle választott receptet és csinált egy faja kis burgert, amit majd jövő héten megmutatok, ha jól viselkedtek. Szóval sütifelelős voltam ma és ez lett a vége. Pompás volt, persze milyen is lenne valami, amiben 125 g étcsoki van.

Hozzávalók 18 cm-es tortaformához:
50 ml tej
2 Earl Grey teafilter
125 g étcsokoládé
100 g vaj
csipetnyi só
70 g darált mandula vagy liszt
3 db tojás szétválasztva
70 g cukor

0. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra és előkészítünk egy 18 cm átmérőjű tortaformát. (Ha nem szilikon a sütőforma, akkor kivajazzuk és kakaóporral megszórjuk.)
1. A vajat és az étcsokit egy kis lábasban összeolvasztjuk.
2. A tejet felforrósítjuk, a teafiltereket szétvágjuk és a belsejüket belekeverjük a forró tejbe.
3. Az olvasztott vaj-csokihoz hozzáadjuk a teás tejet, a tojások sárgáját, a darált mandulát/lisztet és elkeverjük.
4. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük és a másik keverékhez adjuk.
5. A masszát a tortaformába öntjük és 25-30 percig sütjük. (Nekem nem fért bele az összes massza, szóval lehet, hogy jobb 20 cm-es formában sütni, de nekem olyanom nincs, így a maradékot muffinformában sütöttem meg.)

Megnő és a teteje repedezett lesz. Magában is jó, de tejszínhabbal, mascarponéval sem rossz. Nyilván.

Amitól jött a recept.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. csuszta says:

    Earl Grey krém: 2 dl tejszínt felforraltam, beleöntöttem a teafüvet (sajnos már nem emlékszem pontosan, mennyit, sztem egy-két evőkanálnyit, a lényeg, h. a végén szép világosbarna színe legyen, és érződjön a tea íze, de ne legyen keserű), hagytam ázni 4-5 percig, leszűrtem. újra felforraltam, levettem a tűzről, beletördeltem 20 dkg fehércsokit, kikavartam, h. a csoki felolvadjon. aztán be a hűtőbe, mikor jól lehűlt, gépi habverővel még átkavartam, h. habosabb legyen. ennyi 🙂

  2. Anonymous says:

    10 perc alatt faltuk fel negyen:) Isteni;)

  3. csuszta says:

    mivel a kávézóba csináltam, nem otthonra, megdupláztam az adagot, és tettem a tetejére egy fehércsokis-earl grey-teás ganache-krémet, így duplán csokis + duplán teás lett – és nagyon finom 🙂

  4. 🙂 köszi mindenkinek. finom is!! én sem szűrtem le.

  5. Anonymous says:

    Mennyei lett, 10 perc alatt el is fogyott,pedig csak ketten voltunk itthon. 🙂 A teát nem szűrtem le. ZS

  6. Anonymous says:

    Nagyon finom lehet! MEg is csinálom! Egy kérdés, a teát nem kell leszűrni?? köszi Noémi

  7. Garffyka says:

    A csoki finom :)Az Earl Grey tea finom :)Milyen finom lehet a kettő együtt 😀


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!