Csak a Puffin

Málnás bukta

Könnyed kis svéd fitness reggeli, vagy vacsora, vagy útravaló péksüti, vagy út előtti péksüti, vagy út utáni péksüti. Mindig is imádtam a svédeket, hát ettől csak még jobban.

Hozzávalók 8 db-hoz:
1 tasak 7 grammos porélesztő
375 ml meleg tej
1 mokkáskanál őrölt kardamom
2 db tojás
200 g porcukor
50 g olvasztott vaj
800 g liszt

A töltelékhez:
400 g áfonya/málna (ilyenkor mirelit)
75 g porcukor
1 narancs

1. Az élesztőt a meleg tejben felfuttatjuk. Egy nagy tálba kimérjük az olvasztott vajat, a cukrot és a tojást és habverővel elkeverjük. Hozzáadjuk a lisztet, a kardamomot, majd az élesztős tejet és jól összedolgozzuk. Letakarva meleg helyen duplájára kelesztjük.
2. Közben a málnát megszúrjuk a porcukorral és hozzáadjuk a narancs reszelt héját és 1-2 evőkanálnyit a narancs levéből is és egy villával, vagy kanál hátlapjával szétnyomkodjuk a gyümölcsöt.
3. Előkészítünk egy nagy tepsit és sütőpapírral béleljük ki.
4. Ha a tészta megkelt, lisztezett vágódeszkán kinyújtjuk, rákanalazzuk a málnapépet, aztán megpróbáljuk feltekerni, vagy behajtogatni a széleket, de úgysem fog sikerülni szépen, úgyhogy csak pacsmagoljunk vadul a málnás masszában, hogy minél jobban átjárja a málna a tésztát. Átgyúrjuk így együtt, majd 8 gombócot tépünk belőle és a sütőpapíros tepsire helyezzük. Nagyon formázgatni nem lehet, de nem baj, ha nem lesz formája, megsül úgyis.
5. A sütőt 180 fokra melegítjük, a tepsit betoljuk és 20-25 percig sütjük, míg szép aranybarnás lesz a színe.

A recept Jamie Olivertől származik, méghozzá a Jamie belevág című legutóbbi magyar nyelven megjelent könyvéből, ami a Világkonyha címet is kaphatta volna, oder Európa + Marokkó-konyha címet, mivel spanyol, olasz, svéd, marokkói, görög és francia receptek vannak benne, ezekbe vágott bele Jamie barátunk. Rengeteg recept, még több fotó, így simán megállná a helyét képeskönyvként is, fantasztikus a képi világa, mint minden Jamie könyvnek. Itt ráadásul nem csak ételfotók vannak, hanem az egyes országokból egy csomó hangulatfotó, amitől nem lehet nem hangulatba jönni. Az mondjuk biztos, hogy a címlapfotót nem a marokkói túra alatt kellett volna csinálni, mert Jamie picit olyan, mint aki rókára égett, de az is lehet, hogy csak a photoshop szaladt meg:) Ezt leszámítva tényleg gyönyörű képekkel operál, ha húsz évvel fiatalabb lennék, simán kitépném a lapokat és kitapétáznám vele a szobám falát, valamelyik aktuális tinisztár posztereivel együtt:)

De hogy a kontentről is essen szó, nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, hogy a fenti 6 ország nemzeti ételei szerepelnek benne, nyilván Jamie-olvasatban. Így van benne paella, tapasok, gazpacho, rizottók, minestrone, svéd húsgombócok, kebab, kefta, görög saláta, stifado, rokfortsaláta, kacsakonfit és tarte tatin is, úgy, ahogy Jamie Oliver készíti. Elsősorban azoknak ajánlott ez a könyv, akik szeretnének kicsit  ismerkedni ezekkel a nemzeti ételekkel, aztán ha már mindent megcsináltak ebből a könyvből, akkor eldönthetik, hogy melyikkel akarnak jobban is megismerkedni. Azoknak, akik kívülről fújják már a nagy nemzetközi klasszikusokat, elsősorban a svéd és a marokkói fejezet tartogathat újdonságokat. Elvégre nem sok svéd szakácskönyv kering a piacon, akárhogy nézzük és marokkói ételekkel sincs tele a gasztropolc.

Azt mondja Jamie, hogy “Hidd el, megéri útra kelni, beugrani az autóba, fel a vonatra vagy a repülőre, és feltöltődni egy másik ország kultúrájával, pláne konyhájával. Indulj el, légy nyitott, és meglátod, csodás élményekben lesz részed!”. Szívemből szól. Kevés jobb dolog van a világon az utazásnál, úgyhogy sikerült elérnie, hogy most két napig spanyol, francia, görög, olasz, svéd fotókat nézegessek, ha már az utazás mint olyan momentán nem egy fizibilis opció.

Jamie Oliver: Jamie belevág
Park Kiadó
2011
360 oldal
6500 Ft

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. 🙂 köszi, nagyon örülök, hogy írtál!!

  2. Anonymous says:

    Már nem is tudom, hogy mióta szemeztem ezzel a recepttel. Hétvégén elkészítettem. A vadul pacsmagoláson mosolyogtam, amikor olvastam, de amikor arra került a sor. Párom le is fotózta, ahogy pacsmagolok könyökig málnalevesen a tésztába, ami inkább agyvelőre hasonlított, mint kelt tésztára. Persze Jamie-s recept, ő meg imád könyökig a kajában lenni. Mit is vártam? :)De a végeredmény, na az valami fenomenális volt. Imádtuk.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!