Csak a Puffin

Kókuszos-citromos sütinyalóka (cake pop)

No, akkor most, hogy tisztáztuk, mi az a cake pop, jön a legújabb recept. Pepecselős, de ezt már mondtam. Mondjuk talán kevésbé pepecselős, mint a bonbonozás, úgyhogy akinek az meg se kottyan, és még sütni is szeret, nyugodtan vágjon bele. Mert egyébként a végeredmény az tök jó. Direkt úgy csináltam, hogy nem olvastam el semmi praktikát, se okosságot, hanem emlékeimből és csokizós tapasztalataimból építkeztem. Hát így sikerült, majd most még utánaolvasok:)

Hozzávalók:
75 g vaj
1 tojás
50 g cukor
1 citrom reszelt héja (vagy akár 2)
1tk vaníliaaroma
120 ml tej
175 g liszt
3/4 cs sütőpor
65 g kókuszreszelék

1. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra és előkészítünk egy 24 cm átmérőjű tortaformát (ha kell, kivajazzuk, kilisztezzük).
2. A vajat megolvasztjuk és a tojással, cukorral, citromhéjjal és vaníliaaromával kikeverjük (robotgéppel). Hozzáadjuk a tejet, majd a lisztet, sütőport és kókuszreszeléket és jól elkeverjük.
3. A masszát a tortaformába egyengetjük és kb. 25 percig sütjük. Ha kész, kivesszük a sütőből és félretesszük, míg teljesen kihűl.

Elvégezzük egyéb ügyes-bajos dolgainkat, majd ha kihűlt a süti, akkor folytatjuk a munkálkodást.

4. A kihűlt sütit kézzel szétmorzsolgatjuk.
5. Egy másik tálban kikeverjük robotgéppel a krémet az alábbi hozzávalókból:

100 g olvasztott vaj
200 g krémsajt (pl. Philadelphia)
50 g porcukor
pár csepp vaníliaaroma

6. Ha ez a krém megvan, akkor fokozatosan hozzáadagoljuk a sütimorzsát, tömör, formázható, nem folyós masszát kapunk. Nekem egy kicsi morzsa kimaradt, megmértem, összesen 350 grammnyi sütimorzsát adtam a krémhez, így lett kb. jó az állaga. De lehet, hogy a krémsajt, vaj függvényében ez lehet picit kevesebb, vagy több. Mindenesetre ha kész van, akkor berakjuk a hűtőbe az összegyúrt masszát.
7. Előkészítünk mindent, ami még kell: hurkapálcikát, vagy nyalókapálcikát, ha kell, a hurkapálcikát daraboljuk. Nem konyhai késsel, mert úgy nem megy, ollóval sem, mert úgy sem megy. Hanem valahogy máshogy. Én ezen a ponton feladtam, mert Brúnó sem tolerálta a kínlódást, úgyhogy elővettem a nyalókapálcikákat. Felkutatjuk a lakásban található elektronikai cuccok dobozait, hogy előhalásszunk belőlük egy darabka hungarocellt. Ebbe fogjuk majd szúrni a pálcikákat. Szórócukrot is kikészítünk, már ha van. Ja és helyet csinálunk a hűtőben, hogy a hungarocell a beleszúrt pálcikákkal együtt beférjen. Tudom, hogy hülyeségnek hangzik ez a sok részlet, de jól fog jönni, hidd el.

8. Kivesszük a sütimasszát a hűtőből és kis gombócokat söndörgetünk belőle, beleszúrunk minden gombócba 1-1 pálcikát, a pálcikát pedig beleszúrjuk a hungarocellbe. Ha kész, berakjuk a hűtőbe a teleszurkált hungarocellt.
9. Ha mindez megvan, akkor előveszünk jó sok étcsokit és annak a 2/3 részét elkezdjük közepes lángon olvasztani, a lehető legkisebb alapterületű lábaskában. Vagy bádogbögrében. Lényeg, hogy ne legyen nagy az átmérője, mert az a jó, minél magasabb a csokiszint benne. Nyilván ha nagy a lábas átmérője, akkor ugyanannyi csoki sokkal alacsonyabb szinten lesz, amibe nagyon nehéz lesz belemártani a golyszikat. Folyamatosan kevergetjük, nehogy odaégjen. Pici étolajat hozzáadunk, majd ha megolvadt a csoki, akkor lehúzzuk a tűzhelyről és hozzáadjuk a maradék 1/3-nyi csokit és addig kevergetjük, míg teljesen felolvad.
10. És akkor gyorsan elővesszük a hűtőből a hungarocellt a golyókkal, szépen sorban mindegyiket belemártjuk a csokiba, igyekszünk egy kiskanállal lehúzni a csokifelesleget és úgy igazgatni a csokit, hogy mindenhol érje, és ha nagyjából elégedettek vagyunk, visszaszúrjuk a hungarocellbe. Megszórjuk cukorkával, ha akarjuk, és ha minden megvan, visszarakjuk a hűtőbe, hogy a csoki megdermedjen.

(ez egy régi kép, ott az alapmassza más volt, azért olyan világos a színe. de a technika most is ugyanez)

Nyilván kell a rutin, elsőre nem biztos, hogy minden frankón fog sikerülni, sőt. Masszívakat lehet káromkodni, ha nincs minden előkészítve, ezért írtam le ilyen részletesen. És még akkor is megeshet, hogy a golyót rászúrjuk a pálcikára és az okosan lecsúszik, vagy a csoki nem vonja be az egészet, mert bátortalanul mártottuk bele és aztán kanállal meg lelökjük véletlenül a gombócot a pálcikáról. Ja és persze az is lehet, hogy közben a csoki kezd megdermedni, és akkor kicsit újra kell olvasztani. És persze az is könnyen megeshet, hogy úgy ügyeskedünk a csokizással, hogy az egész pálcika csokis lesz (ld. a képen). Dehát tortát sütni sem sikerül mindenkinek elsőre. Türelemjáték és rutin. Gondolom legalábbis. Meg remélem is:) De az eredmény kárpótol.

Hogy mennyi lesz a megadott mennyiségből? Sok, nagyon sok (30-40-re tippelem). És igen, ahhoz jó sok csoki kell. Ez van. A bonbonhoz is sok csoki kell. Még majd kisakkozom pontosan, hány darab jön ki belőle, de bevallom, egyelőre nem értem a végére. Nincs annyi hungarocell és hely a hűtőben, hogy ezt egy szuszra végigcsináljam. (Update: 40-45 darab jött ki belőle.)

Ha pedig azt kérdezitek, honnan tudom, hogy finom ez, elvégre én nem ehetek ilyet most, mivel tele van tejtermékekkel. Hát onnan tudom, hogy már jól bevált recept, csináltam már korábban is, simán, pl. itt, aztán később citrommal is. De hogy ebből én most sajnos egy darabot nem ehetek, az elég tragikus.

Itt a vége. Nem volt rövid.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Nagyon szép a temperált csokid felülete! És éljen a csokibevonat, a candy meltes “finomságok” nekem nem jönnek be!

  2. Jenis says:

    Szuper!Én csináltam már amerikai blogról nagyon más félét. Ezt is ki fogom próbálni.Miért nem ehetsz tejterméket?


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!