Csak a Puffin

Málnás-cheesecake bonbon

A kedvenc brownie újabb formátumban. Őszinte leszek, jobbat vártam, nem teljesen olyan, mint a nagytestvérek. Nagyon finom bonbon, ezt nem tagadom, de a cheesecake-bonbon kombináció nem úgy üt, mint a brownie-nál, vagy a fantasztikusan finom krémformátumnál. De ha nem állítunk ilyen magas elvárásokat szegény ártatlan bonbon elé, akkor szuper ez is:)

(A megadott cheesecake és málnapüré mennyiségek elegendőek minimum 10 db bonbon és legalább két tábla csoki megtöltéséhez.)

Hozzávalók a cheesecake részhez:
200 g krémsajt
75 g cukor
1 tojás
pár csepp vaníliaaroma

A málnapüréhez:
300 g mirelit málna
2 tk méz
1 tk citromlé
2-3 kk reszelt marcipán
2 kk darált háztartási keksz

10-20 dkg étcsoki.

1. A krémsajtot, a cukrot és a tojást egy tálba mérjük és habverővel simára keverjük.
2. 180 fokra melegítjük a sütőt és előkészítünk egy 20-24 cm átmérőjű sütőformát. Ha szilikon, nem csinálunk semmit, ha nem szilikon, akkor kivajazzuk, kilisztezzük.
3. A krémsajtos keveréket a formába öntjük, sütőbe toljuk és kb 25 percig sütjük. Tűpróbával teszteljük. Ha kész, kivesszük és megvárjuk, míg teljesen kihűl.

1. A málnapüréhez a málnát kiolvasztjuk, botmixerrel turmixoljuk, majd átpasszírozzuk. Kislábasba öntjük, hozzáadjuk a mézet, a citromlevet és közepes lángon, gyakori kevergetés mellett 20-25 perc alatt felére beforraljuk. Ha kész, belereszelünk 2-3 (esetleg 4) kk reszelt marcipánt és hozzáadhatunk 2 kk darált háztartási kekszet is, de ez utóbbi tulajdonképpen simán elhagyható. Megvárjuk, míg a massza teljesen kihűl és kicsit megdermed (összeáll). (Én azért próbáltam a háztartási kekszet belenyomni, hogy az sűrítse a málnapépet és kevesebb marcipánt rakhassak bele, mert azt hittem, a marcipán túl édessé teszi majd a málnát, de tévedtem, a málnapüré még így, a marcipánnal együtt is nagyon jó savanykás. Sőt, ha túl sokat rakunk a bonbonba, akkor minden más ízt elnyom a málna.)

Előkészítjük a bonbonokat:

1. Az étcsoki 2/3-át kis lábasban kis lángon folyamatos kevergetés mellett megolvasztjuk, majd lehúzzuk a tűzhelyről és hozzáadjuk a maradék csokit és addig kevergetjük, míg teljesen felolvad ez az utólag hozzáadott csoki is. (Tulajdonképpen pronyó módon így temperáljuk a csokit, azáltal, hogy a tűzhelyen melegített melegebb olvadt csokihoz hozzáadjuk a szobahőmérsékletű csokit.)
2. Ha elolvadt teljesen, akkor egy pici kiskanállal csokit csorgatunk a bonbonforma mélyedéseibe és egyenletesen kikenjük az oldalait és az alját, majd kicsit megütögetjük és ha mindenhol szépen megfogta a csoki, akkor hűtőbe rakjuk, hogy megdermedjen.
3. Ha megdermedt és a töltelékek is teljesen kihűltek, akkor elővesszük a hűtőből a kikent bonbonformát. Itt vagy az van, hogy biztosra megyünk és még egy réteg csokit ráviszünk, akkor utána léc megint a hűtőbe, míg ez az új réteg is megdermed. Ha viszont úgy érezzük, hogy minden ok, akkor megyünk tovább, megtöltjük: A krémsajtos tésztából lecsippentünk egy kis darabot, gombócot formázunk belőle, ellapítjuk és a bonbonforma mélyedésébe rakjuk. Rákanalazunk egy picit a málnapüréből, majd egy másik kis krémsajtos lappal zárjuk, úgy, hogy még legyen hely a csokitalpnak is.  Én még ekkor is beraktam hűtőbe, de lehet, hogy nem muszáj. A lényeg, hogy a végén lezárjuk csokival. Rácsorgatunk olvasztott csokit és a felesleget a bonbonközökből eltávolítjuk. Ha lezártuk csokival, akkor még egy kis időre hűtőbe tesszük és ha megdermedt, akkor kinyomkodjuk a szilikon formából a kész bonbonokat.

(A málnapüré elkészítéséhez az ötletet ismét Zsuzsi adta.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. szia Rebeka, köszönöm a kedves szavakat. a csokit nem kell, de érdemes temperálni, mert így lesz szép fényes a külseje. az íze persze nem változik, ugyanolyan lesz akkor is, ha nem temperálod, és valószínűleg a megajándékozottak is ugyanúgy fognak örülni, de esztétikailag szebb, meg a “valódi” bonbonokhoz közelebbi lesz, ha temperálod. De nem nagy kunszt, úgyhogy nyugodtan próbáld meg.

  2. Rebeka says:

    Szia! Már régóta követem a blogodat, nagyon tetszenek a receptek. Már egy ideje szemezgetek a bonbonokkal, de még sosem mertem nekiállni. Most karácsonyra viszont szeretnék ajándékba adni a hozzám hasonlóan édesszájú ismerőseimnek. :)Mivel még soha nem próbálkoztam ilyesmivel, egy kis segítséget szeretnék kérni, miért kell a csokit temperálni és miben lesz más ezzel a módszerrel?


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!