Csak a Puffin

Ajándékok a konyhából

Az Alexandra Kiadónál megjelent Ajándékok a konyhából című, eredetileg német kiadású könyv egy alapdarab lehet az adventi készülődés során. Ebben a könyvben nincsenek kekszek, sütemények, mint a legtöbb karácsonyi könyvben, itt tényleg főleg gasztroajándékok vannak összegyűjtve, kivételesen nem édesség centrikusan. Na jó, az elején – a magamfajta édesszájúak megnyugtatására mondom:) – van 10-15 édesség is: trüffelek, krokant, törökméz és egyéb masszív édes apróságok, de ezzel a szokásos penzum le is tudva, máris jönnek a különlegesebbek ajándékok, persze szigorúan a fokozatosság elvét követve. Előbb lekvárok, dzsemek (kedvencem a pezsgős szederzselé bazsalikommal, a gyömbéres banándzsem és a camparis narancszselé, nomeg a körtezselé chilivel, ez tényleg remek, melegen ajánlom!).

Édességek után savanyúságok: ecetes cékla és gyömbér, mustáros körte, ünnepi vörös káposzta, hogy csak néhányat említsek a szériából. Ezek mind-mind olyan ajándékötletek, melyeket jó előre el lehet készíteni, szép üvegbe zárni, aztán kivárni a megfelelő pillanatot és átadni a célszemélynek Többségük végtelenül egyszerű, bárki által hozzáférhető alapanyagokból, gyorsan elkészíthető és akár 4-6 hónapig is eltartható, szóval ha most nekiállunk, még simán jó lesz karácsonykor is, tényleg érdemes.

És még csak ezután jönnek az ecetek, szószok, chutney-k, relishek. A különlegességek (gyömbéres datolyapesto, nektarinos mustár narancshéjjal) mellett ismertebb ízek is kaptak itt helyet: genovai pesto, házi ketchup, provence-i tapenade – pontos, precíz leírással, csakúgy, mint a chutney-k, relishek fejezetében összegyűjtött receptek. Nincsenek bevezetőszövegek, történetek vagy hosszas alapanyagleírások, hanem csak receptek vannak, minden esetben 1-1 tippel, hogy mit mivel érdemes enni, kínálni. A könyv zárófejezetében “pityókás gyümölcsök és társaik” szerepelnek, beleértve a likőröket és édes-szirupos gyümölcsös készítményeket is.

A könyv maga nagyon szép, minden egyes recepthez tartozik kép, ami nagyon jó kedvcsináló, mert nem biztos, hogy pusztán a céklachutney nevét és receptjét olvasva azonnal a fakanál után nyúlnánk, de látva, milyen gusztusos kis ajándék lehet belőle, sokkal inkább kedvet kaphatunk hozzá. Noha sok olyan recept van a könyvben, amelynek hozzávalóiról idén már lecsúsztunk, tegyük félre a sárgadinnyés sárgabaracklekvár receptjét nyárig és most használjuk a télies recepteket, mert abból is akad bőven.

Ajándékok a konyhából – Saját készítésű finomságok
Alexandra Kiadó
2011 
160 oldal
2499 Ft

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!