Csak a Puffin

Gyömbéres mézeskalács keksz

Nem csináltam még soha mézeskalácsot. Soha. Sőt. Enni is csak kb. 2 éve ettem először. Addig mindig azt hittem, hogy én azt biztosan nem szeretem, mert valami überédes dolog, csak a dísz miatt csinálják, én meg díszt minek egyek, na. Aztán mikor ettem, teljesen meg voltam lepve, hogy milyen finom, merthogy az. Komolyan. És nem is kőkemény, ahogy én azt képzeltem… Még jó, hogy ilyen pozitívan álltam szegény mézeskalácshoz.
Node, ízlett a mézeskalács, és mostanra jutottam oda, hogy én is megpróbálkoznék vele. Óvatos duhajként egy egyszerű, gyömbéres mézeskalács keksszel indítom a szériát, díszek és csillivilli minták nélkül, viszont cserébe egy könyvajánlóval kiegészítve, elvégre rám hagyták a Szakácskönyvtár továbbvitelének nemes feladatát, hát ki vagyok én, hogy ne folytassam a remek kezdeményezést.

Így szól a recept:
17 dkg liszt
1 tk őrölt gyömbér
1 tk őrölt fahéj
6 dkg vaj (hidegen, felkockázva)
10 dkg méz
1 tojássárgája, felverve
¼ tk szódabikarbóna
csipet só
1. A lisztet, a szódabikarbónát, a sót és a fűszereket egy tálba mérjük. A vajat is hozzáadjuk és elmorzsoljuk a lisztes keverékkel.
2. Hozzáadjuk a mézet, a tojássárgáját és kézzel vagy géppel addig gyúrjuk, amíg szilárd tésztát kapunk. Folpackba csomagoljuk és fél órára a hűtőbe tesszük.
3. Ha letelt az idő, előmelegítjük a sütőt 180 fokra, sütőpapírral bélelünk ki két tepsit és elővesszük a hűtőből a tésztát. Lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk, kekszkiszúrókkal formákat szaggatunk belőle és a sütőpapíros tepsire helyezzük őket. Sütőbe toljuk és 8-10 percig sütjük. Figyelni kell kb 8 perctől, ha kezd pirulni a kekszek széle, akkor zárjuk el, kész van. Nálam elég volt 9 perc, de lehet, hogy más sütővel picit többet is kibír.

A recept Joanna Farrow: A mézeskalács készítésének kiskönyvecímű kiadványból származik. Mit tud a könyv? Hát lássuk csak. Adva van kezdésként néhány alaprecept, kezdve a fentivel, ami szóról szóra működik, pontosan ugyanígy csináltam és pontosan nagyon finom és formás kekszek készültek belőle. Ezen kívül van még 2-3 másik alaprecept, majd pedig jön a díszítési kisokos, hogy hogyan kell sablonokat használni, cukormázzal, marcipánnal díszíteni. Utána aztán egyből belecsap a közepébe és jön 24-25 komplett kekszépítmény, kekszkreáció, vagy nem is tudom, hogy nevezzem. Picit talán gyors a váltás, el tudnék még képzelni pár egyszerű megoldást, de lehet, hogy csak én vagyok óvatos. Ki fogom próbálni valamelyik komolyabb kreálmányt, meglátjuk, milyen sikerrel. Nálam kezdőbb kevésbé lehet valakiJ 
Ilyen spéci dolgok vannak itt: mézeskalácsból készült dobozok további sütik tárolására, aranyozott díszítéssel, kunyhó, korona, középkori lovagvár, gőzmozdony, vagy éppen díszes elefántok. Van egy pont, ami már bőven a giccs határát súrolja, de gyors lapozással túlélhető Jancsi és Juliska cukorkákkal és színes kis zselékkel díszített házikója. Utána aztán megint diszkrétebb, jópofa ötletek jönnek: kifejezetten tetszik a mézeskalács-nyaklánc és a szívecskés mozaik, a kedvencem a kivilágítható mézeskalács utca, na és persze nem hiányozhatnak a karácsonyfadíszek és a mézeskalácsból készült adventi koszorú sem. Pont mikor azon kezdtem tanakodni, hogy ok, ez mind szép és jó, de hogy fogok én elefántot vagy hintalovat szerkeszteni, mikor egy egyenes vonalat is csak segítséggel tudok húzni. Na szóval akkor jutottam a könyv végére, ott vannak a főbb mintákhoz a sablonok, úgyhogy hálistennek ezt sem nekem kell megoldanom – mindannyiunk szerencséjére.
A receptek leírása – eddigi tapasztalataim alapján – nagyon alapos, követhető és megbízható is. Sok-sok fáziskép segít, ami leginkább az IKEA összeszerelési útmutatóihoz hasonlít, de ez kell is, mert különben igen nehéz lenne elképzelni, hogy hogy lesz 3 kekszdarabból mozdony. Így viszont egészen felbátorodik az olvasó, szerénységem legalábbis mindenképpen. Úgyhogy aki hozzám hasonlóan kacérkodik a mézeskalács-művészettel, nézze meg magának ezt a könyvet.
Joanna Farrow: A mézeskalács készítésének kiskönyve
64 oldal
1690 Ft

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Zsiri, köszi szépen. Igen, azt a receptet írtam le, mert pontról pontra azt követtem. E, ahogy a facebookon is írtam, teljesen meg vagyok illetődve, hogy ilyeneket írsz. Fantasztikusan jól esik. Köszönöm nagyon!

  2. E. says:

    Gratulálok a blogodhoz, imádom! Pont az ilyen elfoglalt, ám gasztromán személynek való, mint én. Gyönyörűek a fotók, ínycsiklandozó minden fénykép, a receptek zseniálisak, nem is olyan bonyolultak, ám kihagyhatatlanok. :-))) Szerintem a teljes karácsonyi menüsort innen veszem majd. Csak így tovább!

  3. Zsiri says:

    Nagyon szép kis kekszek lettek, ahogy látom, olyan ropogósak, ugye? Buta kérdés, de egy az egyben a könyv receptjét írtad le, vagy változtattál valamin?


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!