Csak a Puffin

Kókuszos-krémsajtos gombóc/bonbon

Szorul a hurok gyerekek, pontosan 6 hét múlva karácsony. Az nem sok. Rajta vagyok a projekten, újabb ötlet az ajándéktippekhez. Ha pálcikát szúrunk bele, akkor ez egy tipikus cake pop.

Hozzávalók kb. 35-40 db-hoz:
Kókuszos tésztához:
75 g puha vaj
65 g cukor
1 tojás
1 tk vaníliaaroma
120 ml tej
175 g liszt
csipet só
3/4 cs sütőpor
65 g kókuszreszelék

1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra és előkészítünk egy kb. 22-24 cm átmérőjű tortaformát. Ha nem szilikon, akkor kivajazzuk és kilisztezzük, vagy sütőpapírral béleljük ki. Ha szilikon, akkor nincs tennivalónk.
2. A puha vajat jól kikeverjük a cukorral, a tojással és a vaníliaaromával, majd hozzáadjuk a tejet és minden egyéb hozzávalót és jól elkeverjük.
3. A masszát a tortaformába egyengetjük és sütőbe toljuk. Kb. 30 percig sütjük, tűpróbával teszteljük a végén, hogy megsült-e már. Ha kész, félretesszük, míg teljesen kihűl. (Megsúgom, hogy ez így magában is nagyon finom. Meggylekvárral, vagy más savanykásabb lekvárral például egyenesen isteni!) Addig elkészítjük a krémsajtos keveréket.

Krémsajtos keverék:

200 g puha vaj
400 g krémsajt/mascarpone
200 g porcukor
1,5 tk vaníliaaroma

A 4 hozzávalót alaposan elkeverjük.

Ha teljesen kihűlt a kókuszos sütemény, apró darabokra tépkedjük, ujjainkkal szétmorzsáljuk és hozzákeverjük a krémsajtos keverékhez. Jól elkeverjük és hűtőbe rakjuk egy fél órára. Ha kicsit dermedt, elővesszük és kézzel diónyi gombócokat formázunk belőle, tálcára sorakoztatjuk őket és hűtőbe tesszük
Ha már jól megdermedtek a gombócok, akkor jön a csokibevonás.

Ehhez a mennyiséghez kell 20-30 dkg étcsoki minimum. Kis lábasba beletördeljük az étcsoki 2/3 részét és alacsony lángon, folyamatos kevergetés mellett megolvasztjuk. Ha megolvadt, lehúzzuk a tűzről és hozzáadjuk a maradék étcsokit és addig kevergetjük, míg ez a csoki is megolvad (ez azért kell, hogy szép fényes legyen a csokibevonatunk!). Elővesszük a hűtőből a gombócokat, villára szúrjuk, vagy kiskanálba ültetjük és gyors mozdulatokkal belemártjuk a csokiba, majd a sütőpapíros tálcára ültetjük. Ha elég hideg a gombóc, egyből rá is dermed a csoki.

A recept az Aréna2000 Kiadó által nemrég kiadott gyönyörű könyvből származik, a Finomságok ajándékba című opuszból. Minő meglepetés, a könyvben csupa gasztroajándék szerepel, ami lássuk be, ilyenkor jön a legjobbkor, így karácsony környékén egyre menőbb ehető ajándékot ajándékba adni, dehát Nektek magyarázzam?:)

Szuper dolgok vannak benne. Eredetileg amerikai kiadású, de semmi pánik, nem brownie-val van tele és nem is chocolate chip cookies-zal. Nem. Van benne egy csomó trüffel és praliné, aztán – ha már amerikai -, gyönyörű cupcake-ek. Bár nálunk a muffin nem tartozik annyira a trendi gasztroajándékok közé, a cupcake azért más kategória. Eszembe nem jutott volna, hogy ezt is milyen szépen lehet prezentálni, de itt erre is vannak ötletek, úgyhogy engem megvettek, majd Nektek is megmutatom.

Vannak itt még grillázsok és vajkaramellák, gumicukor és spéci bonbonok. Vááá, gyönyörű képek és tök jó receptek. After eight utánérzés – jesz. Aztán jönnek a kanalas orvosságok, dzsemek, zselék, krémek. Az tetszik a legjobban a könyvben, hogy nem az itthon unalomig ismételt ízek vannak benne. Almazselé chilivel, narancsdzsem áfonyával, lime-os kividzsem, hogy csak meglebegtessek néhányat. Na és akkor jönnek a chutney-k és mártogatók. Kedvencem a sós-borsos sütőtökkrém és a pirított fokhagyma és mandulakrém. Aztán pedig a szintén egyre népszerűbb házi olajok, ecetek: Mentás-szedres ecet, olívabogyókrém, korianderes gránátalmakrém. Jó kis spéci cuccok, ugye? Persze ezek csak a különlegességek, sok olyan recept van, amihez csak olyan alapanyagok kellenek, amelyek bárkinek a kamrapolcán megtalálhatóak. A könyv utolsó fejezete a valódi ínyencségek címet viseli, ahol főleg savanyúságok szerepelnek, így arról nem tudok bővebben nyilatkozni, mert olyan savanyúságot még nem találtak ki, amitől én izgalomba jövök, de ez az én problémám:)

És hogy milyenek a receptek? Érthetőek, praktikusak, következetesek és az eddigi próbálkozásaim alapján igen megbízhatóak. Ja, és a legjobb. Egyszerűek. Semmi big trükk vagy turpisság. Ráadásul van az elején egy fejezet, amiben alapeszközök és kellékek, technikák szerepelnek, plusz bónuszként csomagolási ötletek. Ez utóbbi egészen kiváló ötlet, kulcsrakész megoldások, nagyon tetszik.

Ár-érték arányban teljesen jó, 3190 Ft a könyv alapára, cserébe rengeteg jó recept, gyönyörű kivitelben. Még most érdemes megvenni, hogy karácsonyra már ebből készülhessünk.

Jess McCloskey: Finomságok ajándékba
Aréna2000 Kiadó
3190 Ft

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!