Csak a Puffin

Chicken balti, fűszeres csicseriborsó saláta és naan kenyér

Mrs.Moore írása, szeretem nagyon, szeressétek Ti is.

“Olyan a kapcsolatom a curryvel, mint az egyszeri frankhiteles boldogsága…vagyis rövid…Szóval ez egy rövid történet lesz, de azért nem tanulságos 🙂
Történt ugyanis, hogy a kisfiamat túlhordtam. Nagytudású orvosaim kiszámolták ugyan, hogy én idén május 27-én fogok életet adni első gyermekemnek, de valahogy erről elfelejtettek szólni neki. Csak néha egy-két jól elhelyezett bordarúgással adta tudomásomra, hogy ő még jól van odabent, de a jelét sem adta annak május vége felé, hogy kifelé kívánkozna.

Szóval én, mint türelmetlen kismama (imádom, mikor ezt lefordítják little mothernek 🙂 igyekeztem mindent bevetni a bizonyos dátum után a szent cél érdekében, így kerültem kapcsolatba a curryvel. Ugyanis úgy tartja a (városi) legenda, hogy a fűszeres ételtől és a szextől beindul a szülés. Így hát mély lélegzet, és akkor hadd menjen. Mármint, jöjjön a curry, amit én addig kifejezetten fújoltam és a világ minden kincséért (az angol úgy mondja, hogy Kína összes teájáért) sem ettem volna meg.


Nem mintha nem hallottam volna még róla eleget, sőt angol úriember feleségeként már főztem is curryt, de tény, hogy én magam nem szerettem.De mivel a muszáj nagy úr (közhely nr 1), így kénytelen voltam én is megenni azon a szombat estén a chicken Madras-t. Mit ne mondjak, másnapra nem született meg a kisfiam, de harmadnapra igen. Ki tudja, hogy a curry volt-e az oka, vagy más (irul-pirul), de a lényeg az, hogy május 30-án egészséges kisfiúnak adtam életet! Boldogság, béke, nagytaps! 
A receptek a currybibliából valók, amit tavaly karácsonyra kaptunk a drága sógornőmtől, Julie-tól.



Balti csirke curry*
Hozzávalók: (4-6 személy részére)
900 g csirkemellfilé

2 babérlevél

140 g ghee vagy 150 ml napraforgó olaj

2 nagy hagyma

½ ek. Só

150 ml víz

friss koriander a tálaláshoz

a páchoz:

½ ek. fokhagyma és gyömbérpaszta

1 friss zöld csilipaprika

1 tk. őrölt koriander

1 tk. őrölt kömény

1/4-1/2 tk csilipor

1 tk garam masala (opcionális)

1 ek. víz

1.      Először elkészítjük a pácot, amihez egy gerezd fokhagymát és egy ujjnyi gyömbért lereszelünk (tulajdonképpen az a fokhagyma és gyömbér paszta). A friss csilit kimagozzuk (ha szeretjük a csípőset, akkor maradhatnak a magok is) és felaprítjuk. Összekeverjük a fűszereket a csilipaprikával és a fokhagymás pasztával és a sóval, majd adunk hozzá egy ek. csapvizet és ebbe a masszába forgatjuk bele a 2-3 cm-es kockára vágott csirkemellfilét (aki le meri írni még egyszer, hogy pipi cici, azt el fogom fenekelni!). Legalább fél órára, de legjobb ha 4-5 órára a hűtőbe tesszük pácolódni.

2.      15 perccel főzés előtt kivesszük a bepácolt csirkét a hűtőből. Majd megolvasztjuk a ghee-t vagy felhevítjük az olajat egy serpenyőbe közepes lángon. Hozzáadjuk a felaprított hagymát, óvatosan sózzuk és hozzáadjuk a babérlevelet is. Kb. 5-8 perc alatt a hagymát megfonnyasztjuk, de vigyázzunk nehogy odaégjen.

3.      Óvatosan a hagymához adjuk a csirkét, pár percig pirítjuk majd felöntjük vízzel és felfőzzük. Amint rotyogni kezd, azonnal csökkentsük a hőmérsékletet. Fedő alatt pároljuk kb. 20 percig, majd ha sok a víz/lé alatta, akkor még kb. 8-10 percig főzzük fedő nélkül, hogy besűrüsödjön a szaftja. Ha viszont főzés közben elfő a víz, akkor pótoljuk, mert hamar leéghet a hús. Ha szeretjük, akkor frissen vágott korianderlevéllel és natur joghurttal tálaljuk.


*az eredeti recept halat ír, így azzal is bátran próbálkozzunk!

Csilis csicseriborsó saláta

Hozzávalók (4-6 személy részére):

4 ek. natur joghurt

½ lilahagyma

½ friss vörös csilipaprika kimagozva és vékonyan felszeletelve

400g csicseriborsó konzerv leszűrve és jó alaposan átmosva

2 ek. növényi olaj

2 tk. köménymag

2 tk. mustármag

a csipet asafoetida** (opcionális)

½ citrom leve

só, bors

friss menta a tálaláshoz

1.      Összekeverjük a joghurtot, a lilahagymát és a csilipaprikát egy tálban. Hozzáadjuk a csicseriborsót és félretesszük.

2.      Felhevítjük az olajat egy wokban vagy egy nagy serpenyőben közepes lángon. Belerakjuk az olajba a köményt, az asafoetidát és a mustármagot és 1-2 percig kevergetjük (vigyázzunk vele, mert gyorsan odaég). Addig keverjük, amíg ki nem pattogzik az összes mag.

3.      Amint ez megvan, még forrón a joghurtos csicseriborsóhoz adjuk a magokat. Sózzuk, borsozzuk és hozzáadjuk a citrom levét. A saláta kész, de akár egy napig lehet a hűtőben érlelni és csak utána fogyasztani. Friss mentalevéllel tálaljuk.


Tipp: természetesen szárított csicseriborsóból is el lehet készíteni ezt a salátát. 200 g borsót elegendő vízbe beáztatjuk egy éjszakára. Leszűrjük és friss vízbe (amennyi ellepi) felrakjuk főni. 10 perccel azután, hogy felfőtt a borsó, leszedjük a habot a tetejéről és kb 1-1,5 órán át főzzük még, addig ameddig megpuhul. Ne sózzuk a borsót addig amíg nem puhult meg! Jól leszűrjük és a fent leírtak szerint készítjük a salátát.

** az asafoetida nem más mint őrölt gyanta (vagy becenevén ördögtrágya) és csak főzve fogyasztható. Erős kénes szaga van nyersen, amitől csak hőkezelés során tudunk megszabadulni. Az indiai konyha zöldségek, hüvelyesek és savanyúságokhoz használja emésztést elősegítő tulajdonsága miatt. Általában az asafoetidát csak nagyon kicsi mennyiségben kell használni és indiai vagy más ‘egzotikus’ fűszereket árusító boltokban lehet kapni.

Naan kenyér


Hozzávalók (4 személyre):
500g liszt
1 csomag szárított élesztő
1 tk. só
1tk. cukor
2 ek. joghurt
2 ek. növényi olaj
250 ml langyos víz
  1. Szitáljuk a lisztet és a sót egy nagy tálba és csináljunk a kezünkkel egy nagy mélyedést a közepébe. Öntsük a vizet és a cukrot és az élesztőt a mélyedésbe és várjunk egy kicsit, amíg az élesztő el kezd felfutni. 
  2. Dolgozzuk bele az élesztőt a lisztbe kézzel vagy gépi alkalmatossággal és adjuk hozzá a joghurtot. Ha túl száraz lenne, akkor adjunk még hozzá egy kicsi vizet, de inkább álljunk ellen a kísértésnek. Kezdjük el gyúrni és vékony sugárban adjuk a tésztához az olajat. Addig kell dolgozni vele, amíg a tészta el nem válik a tál falától.
  3. Hagyjuk a tésztát pihenni legalább 30 percig és addig melegítsük fel a sütőt a lehető legmagasabb hőmérsékletre (nálam ez 250 °C). Lisztes kézzel tépjünk teniszlabda nagyságú darabokat a tésztából. A tésztát lehet kézzel vagy nyújtófával is a kívánt formára és vastagságra alakítani (ha jól tudom az eredeti indiai naant általában könnycsepp alakúra nyújtják- lehet próbálkozni, nekem még eddig nem ment)
  4. Rakjuk a kinyújtott naant egy sütöpapírral bélelt tepsire és hagyjunk köztük legalább 2.5 cm távolságot. Rakjuk a sütőbe a legmagasabb rácsra és kapcsoljuk a sütőt grill fokozatra (ha nincs ilyenünk akkor felső sütés, ha az sincs, akkor hagyjuk úgy ahogy van:) Oldalanként 2,5 percig sütjük a kenyereket. Amint kivesszük még forrón olvasztott gheevel megkenjük és még forrón tálaljuk a curryvel.

Megjegyzés: találkoztam már olyan recepttel, ami 1 tk. sütőport ír és nem használ élesztőt. Ki lehet próbálni, aki nem szereti esetleg az élesztő ízét.”

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!