Csak a Puffin

Mákos-szilvás süti

Nem álltam rá a könnyű drogokra, csak épp egy kis máktúladagolásban szenved a háztartás. Anyukám akárhányszor erre jár, mindig hoz mákot és diót, és kb. ugyanígy van az anyósom is. Ezzel csak annyi a gond, hogy minden süti legfőbb fogyasztója nem különösebben szereti a mákot.. magamnak meg nem sütök egy egész tortát, mert minek. Így tehát a mák marad azokra az időkre, amikor vendégek jönnek, akik jóízűen megeszik a mákos kajákat is. Mint tették ezt most is a kispajtások. Az eredeti recept Macitól származik.

Hozzávalók 26 cm-es tortaformához:
Az alaphoz:
20 dkg vaj
15 dkg cukor
4 tojás
20 dkg liszt
1 tk sütőpor
fél kg szilva

A mákos morzsához:
5 dkg vaj
10 dkg cukor
5 dkg darált mák
5 dkg liszt
fél citrom reszelt héja

5 dkg szeletelt mandula (elhagyható)

1. Előkészítünk egy 26 cm átmérőjű tortaformát. Ha nem szilikonos, akkor sütőpapírral kibéleljük. A szilvákat megmossuk és felnegyedeljük őket, a magot nyilván eldobjuk.
2. A vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk a cukrot és a tojásokat és habosra keverjük. Jöhet hozzá a liszt és a sütőpor, így együtt simára keverjük és átöntjük a tortaformára. A tetején egyenletesen elosztjuk a szilvanegyedeket és kicsit bele is nyomkodjuk a tésztába. Előmelegítjük a sütőt 160 fokra.
3. Elkészítjük a mákos morzsát: A vajat megolvasztjuk, hozzákeverünk minden egyebet és ezt a morzsás cuccot rászórjuk a szilvás alaptészta tetejére. Ha szeretjük és van otthon, akkor megszórjuk 5 dkg mandulával is, de ha nincs, akkor sincs katasztrófa.
4. Sütőbe toljuk és kb 30-40 percig sütjük. Tűpróbával teszteljük.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Anazar says:

    Túladagolás? Kizárt!! Mákból sosem elég!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!