Csak a Puffin

Kakaós-meggyes süti (majdnem Dunahullám)

Igazából annak indult, Anyukám díjnyertes receptje alapján, csak aztán megpróbáltam túlokoskodni, így a végeredményt nem merném Dunahullámnak nevezni, de majdnem ugyanolyan finom. Vagyis nagyon finom, csak máshogy. A túlokoskodás eredménye ez a tökéletes seszínű krém. Azt hittem, a meggy ugyanúgy fog viselkedni, mint a málna, ezért a már ismert málnahabot próbáltam reprodukálni, ezúttal meggyel. Hát nagyon frankón sikerült, mikor hűtőbe raktam, még nagyjából meggyszínű volt, de mire kivettem, addigra ilyen seszínű lett. Szóval ezen még van mit dolgozni, de nem aggódom, elég jól csúszik így is a süti. Ja, és a csokibevonatról egy szó: a túró rudi tortánál az egyetlen kiküszöbölendő probléma jelenleg az, hogy az egybefüggő csokiréteg miatt nem mindig sikerül szépen szeletelni. Ezért legutóbb már ezzel az elegáns káosz megoldással oldottam meg a csokizást, és olyan elégedett voltam, hogy most ugyanazt a technikát alkalmaztam. Ez persze nem olyan masszív csokiréteg, de cserébe viszonylag jól szeletelhető.

Hozzávalók egy 24 cm átmérőjű tortaformához:
12 dkg porcukor
fél csomag vaníliás cukor
12 dkg vaj
2 tojás szétválasztva
20 dkg liszt
6 ek tej
1/4 csomag sütőpor

1-2 ek kakaópor
25 dkg magozott meggy

A krémhez:
25 dkg magozott meggy
200 ml tejszín
10 dkg zselatinfix
50 g porcukor

A tetejére:
10 dkg étcsoki

0. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Előkészítjük a sütőformát, ha szilikon, akkor semmit nem kell tenni, ha nem az, akkor kivajazzuk és lisztezzük a formát.
1. A tojásokat kettéválasztjuk, a vajat megolvasztjuk. A tojássárgákat habosra keverjük a porcukorral, a vaníliás cukorral, a vajjal és 5 ek tejjel.
2. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük és a másik keverékhez adjuk, óvatosan, hogy ne törjön nagyon össze a hab.
3. A lisztet és a sütőport elkeverjük és a tojásos masszához keverjük.
4. A massza felét a tortaformába egyengetjük, a másik feléhez hozzákeverjük a 1,5 ek kakaóport és 1 ek tejet, ha kész, a világos massza tetejére kenjük.
5. A kimagozott meggyeket belenyomkodjuk (jó sűrűn) a tésztába, majd sütőbe toljuk és kb 20 percig sütjük.
Ha kész, megvárjuk, míg teljesen kihűl.

Ha kihűlt, elkészítjük a krémet:
A meggyet botmixerrel pürésítjük, majd sűrű szövésű szitán átpasszírozzuk.
A tejszínt elkezdjük habbá verni, leállítjuk kicsit, belekeverjük a zselatinfixet, aztán kemény habbá verjük, és amikor kész, hozzákeverjük a porcukrot és a meggylevet. A kihűlt süti tetejére kenjük és hűtőbe rakjuk, hogy megdermedjen. Ha megdermedt, olvasztott csokival “locsoljuk meg”, egy kiskanállal össze-vissza csokit csorgatunk rá. Kicsit még hűtőbe rakjuk, hogy megkössön a csoki is.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Orsi, no problem, remélem, sikerült. Szezsu, klassz ötlet, köszi! I, ez most komoly?:) ha azt írtam volna, hogy hozzákeverem a keverékhez, akkor értetted volna? mert szerintem az zavarosabb:)

  2. Anonymous says:

    Köszönöm, így értem. Akkor viszont kötözködnék 🙂 Mert ha összesen egy keverék van eddig, amibe a tojáshabot kell keverni, azt nem hívhatjuk “másik” keveréknek. Mert akkor kéne lenni “egyiknek” is, nem?Azért ne tilts ki az oldaladról légyszi, mert nagyon szeretem!! :)Köszi,I

  3. Szezsu says:

    Szia!Én a túrórudi tortán úgy csináltam a csokimázat, hogy egy kis vajat és tejet, plusz kakaóport és cukrot is tettem a tördelt étcsokihoz, így olvasztottam össze…Így az eredmény nem kemény, hanem finom krémes és vágható lett…:-)Arányokat sajnos nem tudok mondani, mert szemre szoktam csinálni…:-)

  4. VKOrsi says:

    jaaa ok, én kérek elnézést :Dnem olvastam a felvezető szöveget, csak a receptet 😀 :Dmindent értek 😀

  5. VKOrsi says:

    tökre érthető, csak a világosbarnát valami csokis krémnek gondoltam volna, így aztán elbizonytalanodtam hogy akkor mi is mi 😀 😀

  6. aha, úgy-úgy. azon a világosbarna meggypüré-tejszín kombón lehet változtatni, hogy szebb legyen.jól teszed:) én meg összeszedem magam, hogy érthetően fogalmazzak:)

  7. VKOrsi says:

    ja, amúgy szerintem holnap meg is sütöm 🙂

  8. VKOrsi says:

    jól van nemcsak én vagyok hülye :Dszóval ami a tetején világosbarnának néz ki az simán a pürésített meggy + tejszín?

  9. na akkor segítek. 1. 3 réteges, alul a fehér, rajta a barna, belesüpped a meggy – ezt sütöd, és aztán ha kihűlt, rákerül a krém, ami itt világosbarna-szerű vékony réteg, amin az olvasztott csoki is van. megvan?2. egész konkrétan az 1. pontban van szó a másik keverékről, ami nem más, mint a tojássárgák, porcukor, vaníliás cukor, vaj, tej – keveréke. így érthetőbb? kérdezz nyugodtan, itt vagyok!

  10. Anonymous says:

    Hű.. segítség, nem tudom értelmezni a képet/receptet. Valahol hiba csúszott a rendszerbe. (valószínűleg az enyémbe)1, A leírásból 3 rétegesnek gondolnám a sütit (világos piskóta, sötétebb, és egy réteg meggykrém), de a képen csak 2 réteget látok. (netán az utóbbi 2 összemosódik?)2, A 2. pontban azt írod: “A tojásfehérjéket kemény habbá verjük és a másik keverékhez adjuk”. Itt próbáltam keresni, hogy hol van szó másik keverékről, de nem találtam. Tehát a másik keverék a tojásfehérje habnál kezdődik? Vagy azt mibe teszed bele? Persze olyan sütit is kiválaszthatnék, aminek elsőre felfogom a recijét, de hát úgy szép az élet, ha van benne kihívás..köszi, ha elmagyarázod!! I

  11. Foodafok says:

    Akár Dunahullám, akár nem, pazar sütemény!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!