Csak a Puffin

Fehércsoki-krém eperrel

Két légy egyszerre történő lecsapásának esete forog fenn. Kaptam ugyanis én is egy kis szettet a Tokaji Borecet Manufaktúrától, hogy próbáljam ki a termékeiket és írjak legalább egy receptet. Hát több recept lesz, de ez az első most. A tavalyi nyár egyik kedvencével, a villámkrémmel kombinálva. Pofonegyszerű fehércsoki-krém, amit tavaly főleg málnával prezentáltam, de most az epernek adtam egy esélyt. És mivel az eper “öribari”:) a bazsalikommal, úgy gondoltam, hogy a bazsalikomos borecet lesz a legjobb partner. A karamellizált cukor+ecet+eper lett végül a nyertes kombó. Nagyon finom. Pompásan kiegészítik egymást.

Hozzávalók 2 kisadaghoz:

100 ml tejszín
75 g fehércsoki

5 dkg eper
1 ek porcukor
1 ek bazsalikomos Tokaji Borecet

1. A tejszín kb harmadát kis lábasba öntjük és alacsony lángon melegíteni kezdjük, majd ha már meleg, beletördeljük a csokit és megolvasztjuk. Folyamatosan kevergetjük, ha kész, lehúzzuk a tűzről és ha még van benne pár csomó, azt elegyengetjük. Félretesszük hűlni.
2. Egy kis serpenyőbe tesszük a porcukrot, alacsony lángon elkezdjük melegíteni, majd amikor már karamellizálódik a cukor, hozzáöntjük a borecetet. Nem ijedünk meg, sisteregni fog, dehát ilyen ez a kémia. Beletesszük az epercikkeket és jól megforgatjuk benne, majd kb. 2 perc múlva lehúzzuk a tűzhelyről és ezt is hűlni hagyjuk.
3. Ha minden kihűlt, akkor a maradék tejszínt felverjük, a fehércsokis krémhez keverjük, majd előveszünk két kis poharat, az aljára pár cikk karamellizált-bazsalikomos ecetes epret teszünk, ráöntjük a krémet, hűtőbe tesszük, majd ha kicsit megdermedt, kivesszük és a tetejére is rakunk pár epret közvetlenül tálalás előtt.

(A fehércsoki-krém ötlete Gary Rhodes-tól származik)

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Bianka szerint:

    Te gyilkos….:) ez gyönyörűűűű

  2. Doctor Pepper szerint:

    névtelen, kipróbálom, köszi a tippet. foodafok, ez a direkt reklám komoly nagyon:D:D legalább a májat a májhoz ajánld, a desszerthez meg desszertet, ha?:)

  3. Anonymous szerint:

    Ha a tejszínt felmelegitjük kis lábosban, beleolvasztjuk a csokit (mindegy milyet, fehéret, vagy feketét), utána hűtőben jól kihűtjük, majdnem fagyásig, akkor nagyon szépen fel lehet verni habnak.Kiváló tortakrémnek is!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!