Csak a Puffin

Leves marha velőscsontból + velős pirítós

Ez ma nem sütis nap, hanem a klasszik kaják napja. Mindenekelőtt itt ez a velős pirítós projekt. Hogy én ezt mennyire szeretem!! Kiskoromban is szerettem, aztán volt 10-15 év pauza, mikor eszembe sem jutott, tavaly viszont bevillant megint, így azóta évente egyszer beiktatjuk. Több nem is kell, mert telítődünk vele. Nem az a kimondottan kímélő, diétás téma:)

Hozzávalók:
személyenként 1 marha lábszár velőscsont
1 db marhahússzelet
2-3 petrezselyemgyökér
4-5 db sárgarépa
1 db karalábé
kis darab zeller
1 fej vöröshagyma
1 zöld paprika
1 db paradicsom

őrölt bors
szemes bors

levestészta

1. Alaposan megmossuk a velős csontokat és a húst. A húst feldaraboljuk nagyobb kockákra. A répát, a petrezselymet, a karalábét és a zellert meghámozzuk és feldaraboljuk.
2. Megfelelő méretű fazékba tesszük a csontokat és a húst és felengedjük hideg vízzel, hogy ellepje és feltesszük főni közepes lángon.
3. Amikor habozni kezd, kicsit csökkentjük a lángot és folyamatosan leszedjük a keletkező habot a tetejéről.
4. Ha már nem habzik, vagy csak kicsit, akkor beletesszük az összes zöldséget (a paradicsom, a hagyma és a paprika egészben kerül bele), és sózzuk, borsozzuk. (2-2,5 ek só, 1 kk őrölt bors, néhány szem bors (10-15)
5. Közepes lángon addig főzzük, amíg a zöldség meg nem puhul. Közben – ha indokolt:) – még sózzuk, borsozzuk, és ha keletkezik még hab, leszedjük.
6. Míg fő a leves, egy kis lábasban felteszünk forrni 1 liter vizet fél kiskanál sóval. Ha forr a víz, beletesszük a 2 maréknyi csigatésztát. Ezt is lassú tűzön főzzük, néha megkavarjuk, nagyjából 10-15 perc alatt kész is. Ha kész, leöntjük a vizet róla és kész.
7. Ha kész a leves, kihalásszuk a hagymát, a paradicsomot és a paprikát, ezeket nem esszük meg. Kiszedjük egy tányérra a leveszöldséget, a leves egyik felét leszűrjük és egy tálalóedénybe öntjük, a másik felében melegen tartjuk a velős csontokat.

Tálaláskor kenyeret pirítunk és a csontból kiszedett velőt rákenjük, sózzuk és így esszük. Mert így jó.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. 🙂 hát nálunk se sűrűn. de elég ez az évi egy.

  2. lencsike says:

    A velős pirítós az egyik kedvenc ételem! Isteni. Nem is tudom, miért nem készül nálunk gyakrabban.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!