Csak a Puffin

Mákos krémes süti

Az egyik legjobb. Csak magamban blogolok pár napja, mert nem kell főznöm, se sütnöm, csak kajálni, ezért a nagy hallgatás. De ezt most akkor is kirakom, ha csak haszonélvezője vagyok. Egyszer már én is csináltam, úgyhogy ér. Az egyik kedvenc mákos sütim. Very finom. Mákrajongóknak nagyon-nagyon ajánlom.

(szemmel láthatóan a fotózást is csak fejben gyakorlom..)

Hozzávalók egy 19×32 cm-es tepsihez:

A tésztához:
3 tojás
20 dkg porcukor
0,25 dl tej
5 dkg darált mák
15 dkg liszt
3/4 cs sütőpor

A krémhez:
2 dl tej
2 ek liszt
1/2 cs vaníliás cukor
7,5 dkg darált mák
3/4 dl víz
12,5 dkg vaj
15 dkg porcukor

A csokimázhoz:
5 dkg étcsoki
1 ek olaj

Elkészítés
Tészta:
0. A tepsit kibéleljük sütőpapírral és előmelegítjük a sütőt 180 fokra.
1. A tojásokat különválasztjuk, a sárgájukat elkeverjük a porcukorral és a tejjel és jó habosra keverjük. Ha megvan, hozzáadjuk a mákot, a lisztet és a sütőport és jól összekeverjük.
2. A tojásfehérjéket habbá verjük és hozzáadjuk a mákos masszához, a tepsibe öntjük és kb 15-18 percig sütjük. (tűpróba)

Krém:
1. A krémhez a tejet a liszttel és a vaníliás cukorral felfőzzük, majd hagyjuk hűlni, de közben megkevergetjük néha, hogy be ne bőröződjön:) (a gasztroszótár újabb ronda darabja)
2. Egy másik lábasba öntjük a vizet és a mákot és azt is felfőzzük (az a jó, ha egy kicsit érezzük, hogy pirul, a mákból a víz elmegy, és morzsalékos lesz). Ha kész, ezt is hűlni hagyjuk.
3. A puha vajat a porcukorral habosra keverjük és hozzáadjuk a két másik lábas tartalmát és jó habosra keverjük.

Ha kihűlt a tészta, de tényleg csak akkor, rákenjük ezt a mákos krémet és jól elsimítjuk. Betesszük a hűtőbe, hogy egy kicsit szilárduljon, majd elővesszük és olvasztott étcsokival fedjük be a tetejét, és még visszatesszük a hűtőbe, hogy rádermedjen a csoki.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Edina says:

    Nemrég lett kész teljesen.Alig várom,hogy holnap megkóstolhassam.Mák♥ Köszi a receptet!

  2. jó ötlet ágnes!! van benne anyag rendesen, az biztos is!:)

  3. Agnes says:

    Megsütöttem a hétvégén, nagyon finom lett. Eléggé tömény egyébként, legalábbis az én ízlésemhez képest, de ezen a tésztába reszelt friss citromhéjjal lehet enyhíteni szerintem. A mák meg a citrom amúgy is jó barátok.

  4. zsumi says:

    Ez nagyon guszta,ki is fogom próbálni.Imádom a mákot minden mennyiségben és formában.:))

  5. de legalább kipróbáltad pohárkrémként:) örülök, hogy ízre jó volt!

  6. videkek says:

    Tegnap el is keszitettem, pedig a szomszedba kellett mennem suto vegett, merthogy jelenlegi alberletunkben nincs (na de a makosert mindent!). Ezek utan csak kicsit voltam ideges, hogy sikerult elbambulnom a kremnel, es olyan higra krealni, hogy inkabb martasnak neveznem (pedig semmi nehezseg nem volt benne, a hiba az en keszulekemben lepett fel). Ugyhogy nalunk poharas desszert formajaban hodit (mert tenyleg nagyon finom). (Legkozelebb csak akkor allok neki sutesnek, ha alszik a gyerek, es egyebkent is magamnal vagyok…)Lenyeg: FINOM!!!

  7. Csibe says:

    Szívesen “bemákolnék” belőle én is!Látom rajta, hogy imádnám 🙂

  8. igen-igen, köszi, hgoy szóltál, kiegészítettem. darált mákról van szó.jaja

  9. Zsiri says:

    Nem vagyok nagy mák-fan, de ez a süti… nagyon guszta!

  10. Anonymous says:

    Szia!Darált mákot használtál?

  11. hát klasszik-klasszik, de bazi finom:) helyesek vagytok, köszi! éljen a mák!

  12. gondaanyu says:

    Mi itt többen szomszédok nagy mákzabálók vagyunk családostul. Köszönöm, húsvétkor biztosan, de lehet már holnap sütésre kerül.

  13. Mrs Moore says:

    nagyon klassziknak tűnik ez Dokika 🙂 mintha a nagymama csinálta volna, mielőtt a farkas lenyelte őt 😉 én személy szerint egyszer baromi beteg lettem a máktól, azóta nem nagyon kívánom…de gondolom mandulával, dióval, mogyoróval stb ugyan így működik ez a jó kis recept:)

  14. ezt ismerem, de nagyon régen ettem… most megkívántam valami mákosat….

  15. Szemirámisz says:

    Na, ha ezt a férjem meglátja, már indulhatok is a konyhába! :)) Mert ő aztán egy igazi mákfanatikus! :))Recept mentve, köszi.

  16. 🙂 micsoda siker. köszi! örülök neki. tényleg baromi finom. úgyhogy hajrá!! a végén a krémre ráküldeni egyenletesen a csokit, az a kicsit nehéz benne, de egyébként nem nagy etvasz, viszont cserébe tényleg iszonyú jó.

  17. szaberka65 says:

    Naggyon súlyos 🙂 Telitalálat!Köszi!

  18. Anazar says:

    Mákrajongó vagyok és most jó sok szeletet le tundék küldeni!!

  19. vanocska says:

    Éppen mákos süteményt tervezek sütni,igy nem is keresek tovább,megtaláltam a megfelelelöt!!!

  20. Niki says:

    Anyáááááám….csak kapkodom a levegőt….kérek…kérek…kérek…

  21. Mézigörl says:

    Én is szívesen lennék a haszonélvezője! Brutálisan mákos! Imádom/imádnám! 😀 Köszi a receptet! 😀

  22. videkek says:

    Szuzanyam, most eloszor is lekuldok egy kanal makot, hogy elmuljon a kezem remegese, aztan nekiallok kavarni-sutni…


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!