Csak a Puffin

Epres mascarponeparfé brownie talpakon

Na szóval. Ez volt az a desszert, amit a facebookon a k@rvajó jelzővel illettem, mikor kipattant a fejemből a zárómomentum. Az történt, hogy kigondoltam az epres mascarponeparfét, hogy az príma lesz a JAMVILD-Bells vacsorára. Pikk-pakk meg is volt, bruttó 15 perc, de ebben már a fagyasztott eper kiolvadása is benne van kb. De aztán beugrott, hogy milyen frankó lenne, ha mindezt csokival turbóznám, a tetején lesz olvasztott csoki, de legyen alul is. És akkor gyorsan pörögtek a gondolatok és rájöttem, hogy ha megdermed a parfé, ki tudom venni a formából, azokat otthagyom a fagyasztóban, a formában meg süthetek brownie-t és így meg is lesz a talpa. Persze ez egy csomó idő, úgyhogy nem lehet este hétkor nekiállni, vagy lehet, de akkor csak másnapra lesz belőle vacsoradesszert.

Tehát a lényeg. Csinálsz egy epres parfét (nálam szigorúan tojás nélkül, nyers tojást én meg nem eszek). Aztán megsütöd a browniet. Tálaláshoz a browniet “lapjára” vágod, tányérra rakod, ha maradt egy kis eperpép, akkor kanalazol a brownie-ra egy picit, aztán ráteszed a félgömböt, és gyorsan csorgatsz rá étcsokit, hogy jól rádermedjen. Így lesz egy 15 perces desszertből 1,5 órás, de nem baj, megérte.

Epres mascarponeparfé:

Hozzávalók:
20 dkg eper
25 dkg mascarpone
2 dl tejszín
10 dkg porcukor
csipet só

1. Az epret leturmixoljuk, a tejszínt a csipet sóval felverjük, a vége felé hozzáadjuk a porcukrot. Az eperpépből félreteszünk kb 2 evőkanálnyit későbbre.
2. Ha mindez megvan, akkor egy tálban összekeverjük az epret a mascarponéval, majd óvatosan, hogy ne törjön nagyon össze a hab, hozzákeverjük a tejszínhabot is. Ha megvan, formákba kanalazzuk és fagyasztóba tesszük. Én ezt is a félgömb alakú szilikonformákba adagoltam, amik már itt is bizonyítottak.. Most is baromi jól nézett ki a végeredmény. 5 db félgömb jött ki ebből az adagból és 5 db minicsillag, amit meg ilyen formában készítettem.

Pár óra múlva, ha már tutira megfagyott a parfé, akkor a mélyhűtőbe benyúlva kipattintjuk a formából a parfékat, otthagyjuk a fagyasztóban őket egy tálcán, a formát pedig újrafelhasználjuk a brownie-sütéshez.

Brownie:

100 g étcsoki
100 g vaj
125 g cukor
1,5 tojás (igen, le szoktam mérni, kb 75 g a másfél tojás)
55 g liszt

1. A csokig megolvasztjuk és félretesszük. A puha vajat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a tojásokat, és végül a lisztet, és jól kikeverjük, végül hozzáadjuk a csokit és ha simára kevertük, a sütőformába öntjük. (nekem ebből az adagból ugyanúgy 5 félgömb és 5 minicsillag jött ki)
2. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és ha felmelegedett, betoljuk a sütőbe a sütit és – ilyen kis formáknál – kb 25-30 percig sütjük maximum!

Hűlni hagyjuk, majd ha már kihűlt, akkor levágjuk a brownie-félgömb talpát, tányérra helyezzük, rácsorgatunk pici eperpépet (de ez elhagyható), jöhet rá a parfé, és rá az olvasztott étcsoki.

Tapasztalat: Eltaktikáztam egy picit a dolgot, és közvetlenül tálalás előtt vettem ki a mélyhűtőből a parfét, így elég kemény volt, de ezen könnyen lehet segíteni azzal, ha hamarabb kiveszed, vagy, ami talán még jobb ötlet, ha a brownie még meleg picit, és arra rakod rá a parfét.

A parférecept egy régi banános parféról jutott eszembe. Most látom, hogy az eredetije annak is epres volt:) Bezárult a kör.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. 🙂 hehe, tisztára olyan, mintha fizetett rajongók lennétek:):) köszi szépen, örülök, hogy tetszik. frankó volt!! Réka, köszi, én is imádom a konyhát:)

  2. GasztroRéka says:

    Elképesztő, hogy miket alkottál! Tegnap megnézegettem facebookon is a képeket.:) A konyhád is nagyon tetszik. Még nem is láttam ilyen sok kisajtóból álló szekrényt.

  3. szemirámisz says:

    Hát ez egyszerűen tökéletes!!!Nagyon tudnám szeretni. :))

  4. Csibe says:

    Nem csodálom, hogy azzal a bizonyos jelzővel illetted! :)Hangosan mondom veled együtt én is, mert ez tényleg …… aaaaz! Pedig még csak nem is kóstoltam…

  5. Chef Viki says:

    Úrjézus, ez tényleg qrvajó!Sokért nem adnám, ha itt ülne előttem :-DDD

  6. GasztroReni says:

    Le a kalappal, fantasztikus látvány! 🙂


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!