Csak a Puffin

Mandulás körtetorta

Azt hittem, hogy nem vagyok annyira oda a körtés sütikért, jobban szeretem a markánsabb ízű gyümölcsökkel készült sütiket, de be kell, hogy ismerjem, hogy ez jó. Nagyon jó. Mondjuk anyag az van benne: linzertészta, baracklekvár, körte, mandula. Pont frankó, mert roppan a mandula, puha a körte, szóval na, ez egy jó süti. Bereznay Tamás Mai magyar konyha című könyvéből van a recept:

Hozzávalók:
24-26 cm átmérőjű sütőformához:

A tésztához:
30 dkg liszt
20 dkg hideg vaj
10 dkg porcukor
1 tojássárgája
1-2 ek tejföl
fél citrom reszelt héja
0,5 dkg vaníliás cukor
csipet só
0,25 dkg sütőpor

A töltelékhez:
1 kg körte
1kk fahéj
1 kk szegfűszeg
1 ek cukor
fél citrom leve
0,5 dkg vaníliás cukor
5 dkg szeletelt vagy durvára tört mandula
2 ek baracklekvár

A friss körtét meghámozzuk, cikkekre vágjuk és fahéjas, szegfűszeges, cukros, citromos vízben félpuhára főzzük, majd a levéből kiszedve félretesszük.
A tésztához a lisztet a porcukorral összekeverjük, hozzáadjuk a hideg vajat és összemorzsoljuk. Hozzáadunk egy csipet sót, a vaníliás cukrot, a sütőport és a reszelt citromhéjat és a tojássárgáját és összegyúrjuk. Ha kell, hozzáadunk 1-2 ek tejfölt, hogy gyúrható linzertésztát kapjunk. Ha összegyúrtuk, hűtőbe tesszük 1 órára.
Előmelegítjük a sütőt 180 fokra és előkészítünk egy 24-26 cm átmérőjű kerek tortaformát. Ha letelt az egy óra, a linzertészta felét kinyújtjuk és a tortaforma aljába egyengetjük és 10 percig sütjük. Ekkor kivesszük, vékonyan megkenjük a baracklekvárral, megszórjuk mandulával, elosztjuk rajta a körtecikkeket, meghintjük vaníliás cukorral és a maradék linzertésztát burgonyareszelőn ráreszeljük a tetejére. 40-50 percre visszatesszük a 180-fokos sütőbe. Az a jó, ha a teteje aranybarnára sül.

(A fenti mennyiség feléből készült a képen látható 18 cm átmérőjű süti)

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. hmm, hát már sütés előtt szétesett, vagy sütés után? ha már sütés előtt, akkor valami nedves alapanyagot (pl tejfölt) adj még hozzá, hogy tényleg szépen összeálljon. Ha sütés után, akkor lehet, hogy egy picit rövidebb ideig sütném, hogy nehogy kiszáradjon, mert azt tudom elképzelni, hogy amiatt esik még szét… de örülök azért, hogy ízlett:)

  2. lucina says:

    Most bukkantam rá a mandulás körtetortádra és rögtön meg is csináltam. Ízre isteni lett, de a tészta egy kicsit szétesett… Nem tudod, mitől lehet?

  3. says:

    Mandula és a körte együtt ..hm? biztos nagyon finom !!Az már biztos hogy istenien néz ki…

  4. gondaanyu says:

    A körtetortákat, egyáltalán a körtét nagyon csípi nálunk mindenki. Picitől a nagyszülőkig, mind.A tortám jó lett, finom is. Ma ismétlés a családnak, majd mutatom !

  5. köszi mindenkinek! vannak most tartalékaim:) kiadom, ami van:) padlásszoba, megnézem mindjárt!

  6. Gizi says:

    Nagyon guszta!! Megyek is gyorsan a recept után kutakodni.:)

  7. Padlásszoba says:

    Jé, ez majdnem pont olyan, mint az enyém (csak az enyém almás). http://kispadlasszoba.blogspot.com/2010/09/mandulas-almas-linzertorta.htmlNem gondoltam, hogy feltaláltam a spanyol viaszt, pláne, hogy ez egy egyszerű, de nagyszerű kategóriába tartozó süti, hát hiába, nincs új a nap alatt. 🙂

  8. Csibe says:

    Csak kapkodom a fejem! Nagyon beindultál! :))


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!