Csak a Puffin

Brownie dióval

A múltkor a blogkóstolón Ági kérdezte, hogy mi van velem, minek köszönhető, hogy így felpörögtem? Hogy naponta posztolok, aktív vagyok stb.. Hát ennyit erről:) Lapítok itt már kb két hete, hehe:) Na de nem baj, majd visszatér a bloggervénám is. Addig itt egy brownie. Semmi flikkflakk, klasszikus darab dióval.

Hozzávalók
150 g étcsoki
180 g vaj
300 g cukor
100 g dióbél
150 g liszt
1 tk vaníliakivonat =aroma
1 tk sütőpor
3 tojás
csipet só

A sütőt előmelegítjük 180 fokra, kibélelünk egy 20 cm széles szögletes tepsit.
Egy lábasban összeolvasztjuk a vajat a csokival és a cukorral, majd félretesszük hűlni. Ha kihűlt, hozzáadjuk a vaníliaaromát és a tojásokat és jól elkeverjük. Hozzáadjuk a lisztet, sütőport és végül a diót. Tepsibe öntjük és 25-30 percig sütjük. Tűpróbával teszteljük.

A recept a Csokoládés finomságok aranykönyve című szuper könyvből származik. A könyv hosszabb bevezetővel indul, olvashatunk itt a kakaóbabról, a csokoládé történetéről és nem utolsósorban a csokoládé jótékony hatásairól, elvégre kell egy kis megnyugvás, mielőtt hozzáfognánk a több mint 300 csokis recepthez. A könyv ugyanis merő kísértés, jobbnál jobb csokis édességeket gyűjtöttek össze: kekszek, különféle ízesítésű browniek, muffinok, krémdesszertek, italok és emeletes torták sorakoznak szebbnél szebb képekkel, sőt, a könyv egyik fejezetében pikáns sós ételekhez kapunk ötleteket. Érdemes kipróbálni a bizarrnak tűnő párosításokat, hiszen húsos és sajtos ételek csokoládéval párosítva nem mindennap kerülnek az asztalra. Édes vagy sós, az mindenesetre biztos, hogy ezt a könyvet csak erős önuralommal rendelkezők lapozzák éhgyomorra, mert aki éhesen fogja kézbe, az hamar a konyhában találja magát a csokis bödön mellett.

Carla Bardi-Claire Pietersen: Csokoládés finomságok aranykönyve 
Kossuth Kiadó 
2009 
704 oldal 
6990 Ft 

Tökéletes ajándék, annak is, aki kapja, mert gyönyörű, tartalmas, egy fél életre elegendő receptet tartalmaz mindkét könyv, és annak is, aki adja, mert garantált az édességellátmány az elkövetkező időkre.

Párja, a Sütemények aranykönyve igazi csemege az édesszájúaknak, több, mint 330 süteményrecept található a könyvben, rövid bevezetés és a főbb alapanyagokról szóló néhány tudnivaló után. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy sütemények alatt elsősorban kekszeket, teasüteményeket, aprósüteményeket kell érteni, a gyűjtemény 80 százalékban ilyen recepteket tartalmaz, csak a könyv vége felé találunk gyümölcsös és egyéb „tepsis” süteményeket. A kivétel nélkül édes sütik között találunk ribizlis, fűszeres rombuszokat, dupla csokis meggyes tallért, mákkal hintett polentaháromszöget, és még rengeteg különféle ízesítésű tallért, kekszet, habcsókot. A fordítás zömében helytálló, bár 1-2 nyelvi megoldást meglepőnek találtunk (pl. egy a kép alapján puha keksznek tűnő süteményt édes pitének nevezni némileg megtévesztő), a könyv ezt a néhány apróságot leszámítva igazi kánaán a kekszrajongóknak.

Carla Bardi- Pamela Egan-Brenda Moore-Ting Morris: Sütemények aranykönyve 
Kossuth Kiadó 
2009 
704 oldal 
6990 Ft 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Csirli, én is örülök, hogy idetaláltál. Köszi! és örülök a sikernek!

  2. Csirli says:

    Orulok, hogy idetalaltam! 🙂 Es ezt a kis csoklitbarnit ki is probaltam. Hmmm. Nem utoljara lesz ilyen nalunk! Kosziiii! 🙂

  3. Bianka says:

    Istenien néz ki, fenséges, mentem is a receptet

  4. köszi szépen, azt hittem, hogy senki el sem fogja olvasni:) örülök na.

  5. Dia says:

    Mentem a recepted! Sok diónk termett!

  6. Beastie says:

    a megmaradt extra pilótakeksz krém ime itt hasznosul 🙂 köszi

  7. Chef Viki says:

    Brownie-nak mindig van hely a hasban – alapigazság :-)))


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!