Csak a Puffin

Krémsajtos-málnahabos brownie

Mindig mondom L-nak, hogy ismerem, nekem ne kamuzzon, amikor azt mondja, hogy finom, akkor tudom, hogy valami azért nem az igazi, de ezt már kifejtettem egyszer. Persze nekem van igazam, mert most például, mikor ebből bekapta az első falatot, még teli szájjal mondta, hogy “hááát, ez qva jó” és tömte be szépen sorjában. Szóval engem nem ver át, holmi “finom, hidd már el, hogy finom” dumákkal, mikor tudom jól, hogy ilyen reakcióra is képes. Lényeg: ez tényleg fantasztikus kreálmány, a múltkor már egyszer felelőtlenül elszórtam egy “legjobb brownie” minősítést, de most felül kell bírálnom magam, mert ez a legjobb brownie. Tavaly tavaszi delicious magazinból származik a recept, lehetne szebb is, de nem fosztanálak meg Titeket most a recepttől a kép hiánya miatt, úgyhogy ezt kapjátok. A fagyasztott málnának úgyis szezonja van:)

Hozzávalók:
Brownie alap:
200 g étcsoki
200 g vaj
250 g cukor
3 tojás
110g liszt

Krémsajtos cucc:
400 g krémsajt
150 g cukor
fél kk vaníliakivonat (aroma)
2 tojás

Málnahab:
280 ml tejszín
100 g porcukor
150 g málna

1. A csokig megolvasztjuk és félretesszük. A puha vajat habosra keverjük a cukorral, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat, és végül a lisztet, és jól kikeverjük, végül hozzáadjuk a csokit és ha simára kevertük, 20×30-as sütőformába öntjük. (Az adag felét készítettem, egy 24 cm átmérőjű tortaformában)
2. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra.
3. A krémsajtos részhez a krémsajtot a cukrot és a vaníilakivonatot géppel elkeverjük, hozzáadjuk a tojásokat és alaposan elkeverjük. A csokis masszára öntjük, majd kb 40 percig sütjük. Az a jó, ha a szélein a krémsajt kezd kicsit barnulni. Ha kész, elzárjuk a sütőt, az ajtaját kinyitjuk és hagyjuk kihűlni a sütit. (kell neki legalább 2 óra)
4. Elkészítjük a málnahabot. A tejszínt kemény habbá verjük, a málnát leturmixoljuk és a porcukorral együtt a tejszínhez keverjük.
5. Ha a süti teljesen kihűlt, málnahabot kanalazunk a tetejére és kész.

Tapasztalatok: 
A krémsajtos részt a recept eredeti leírása szerint a tojások hozzáadása után a robotgép sebességét növelve én még jól felvertem, mert azt írta a recept, hogy könnyű legyen a krém. Na ettől aztán túl híg lett szerintem, és így a krémsajt réteg elég vékony lett – bár nekünk így tökéletes lett, ha valaki vastagabb krémsajt réteget szeretne, a krémsajt és/vagy a tojás mennyiségének növelésével sűrűbb krémet keverhet, főleg ha nem tolja rá a végén a nagysebességű robotgépet.
A málnahab is elég folyós, így közvetlenül tálalás előtt kanalaztam csak rá.


Na és ma nem zenevideó van, hanem Harlem Globetrotters. Ma ugyanis 15,5 éves késéssel végre élőben láthatom őket. Történt ugyanis kispubi koromban, hogy jegyet szereztünk rém bonyolult módon sok protekcióval a nyíregyházi showra, ami Debrecentől akkor még kb 1 óra autóútnyira volt, és az volt a terv, hogy megyünk négyen, tesóm, a két unokatesóm, meg én. Erre mi történt? Stréber hetedikes Juditkát előző nap kiválasztották, hogy legyen ő a nyolcadikosok ballagásán a “konferanszié”, mely ajánlatot ebben a korban még nem illett visszautasítani. A ballagás viszont délután 5-kor volt, így nem érhettem oda a show-ra, melynek fájdalmát azóta sem sikerült feldolgoznom:):) De most eljött az én időm, ma este látni fogom őket. Nem tudom, a jelenlegi életemben milyen felkérést kaphatnék ma estére, amit “nem illene” visszautasítani, de vissza fogom. 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Ági, Gizi – nem fogjátok megbánni, ez tényleg szuper!!

  2. Gizi says:

    Húúúúú, de guszta!!! Éppen receptet kerestem a leszedett málnámhoz, hát megtaláltam!!!Már viszem is, köszi az ötletet..)

  3. Mintha láttam volna már egy régi GF-ban, de így is eszméletlen jól néz ki! Tiszta nyál lett a számítógép…

  4. Liloocska, örülök nagyon! És a kombinációd nagyon izgalmasan hangzik, tök jó!

  5. Liloocska says:

    másodszor sütöttem meg,nagyon finom ez a brownie recept. tejberízs ágyon tálalva, menta levélkével. hiperdícséret a drágámtól 😀

  6. gabah: ez nagyon jópofa: da ristorante!:):) és milyen macsós:)Zsófi – tudod Te, mi a jó:)Andi – hát örülök, remélem, méltó leszek rá. Puszedli – :):) Ildinyó – mondasz valamit ezzel a fagyasztott málnával, tényleg igazés Csibe – örülök, hogy tetszik, brownieban villantottunk most mindketten 1-1 jót:)

  7. Csibe says:

    Még olvasatra is iszonyat jónak tűnik! Recept mentve, hiányzó hozzávalók listára felírva 🙂

  8. Ildinyó says:

    Húú, ez egy baromi durva merénylet ellenünk 😀 Pláne így, hogy nem is ehetünk belőle 🙁 Tuti kipróbálom! Egyébként fagyasztott málnával sokkal finomabbak az ilyen dolgok szerintem, mert annak valahogy intenzívebb az íze (bár lehet, hogy ez baromság, csak én érzem így). Ja, és ez a pasivéleménynyilvánítás szerintem is tökre így van 🙂

  9. Puszedli says:

    Ha-ha! Ezt a “finomat” én is ismerem. :))

  10. Andi/cuki says:

    Engem ezzel most rendszeres olvasóvá tettél! Eszméletlen finom lehetett!:-))

  11. jaaj, ezt én is megcsináltam tavaly tavasszal 🙂 ütős egy darab.

  12. Gabah says:

    Ez jó, ez jó, ez jó, ez jóóóóó! Amúgy szerintem ha a pasik annyit mondanak, hogy finom, akkor az egyenlő a háááát, elmeggyel. ;-)Nálunk már vannak kategóriák. A legfelső az a “da ristornate”. :-)))Jó ez a sablon, és szép a fejléc!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!