Csak a Puffin

Klasszikus bejgli/beigli

Már csak 3 hét és karácsony!! Szerencsére a GBT ügy megoldódni látszik, hálás köszönet Grenadine-nak és Fakanálnak! És igen, kezdődik a karácsonyi készülődés, bár, ami azt illeti, mi már túl vagyunk egy előkarácsonyi víkenden, jingle-bells-zel, szaloncukorkötözéssel, ünnepi menüvel, esti sétával. Hát nem fogom egyhamar elfelejteni a november 22-i karácsonyozást:) 🙂 De hogy mi lesz az igazi karácsonykor? Még idén sem szentestézünk kettesben, így továbbra is csak asszisztensi szerepkört vállalok, azért a jövőt már kezdem alapozni, lassan eljön a saját töltöttkáposzták, bejglik ideje. Ezért most, hogy éves szabadságomat töltöm itthon, vettem egy gyorstalpaló bejgli-lesszönt, és kiskuktaként Anyósommal tegnap bejglit sütöttünk. Itt van tehát a kipróbált, házi bejgli recept. Egy pipa már van.

4 rúdhoz (2 diós és 2 mákos)
Hozzávalók a tésztájához:

75 dkg liszt
25 dkg vaj/margarin
1 evőkanál zsír
2 tojássárgája
4 evőkanál porcukor
1 kávéskanál só
3 dkg élesztő
1 dl tejföl
1 dl tej

Töltelékhez:

20 dkg mák darálva
2 ek cukor
2,5 dl tej
1 citrom héja és egy kis leve
5 dkg mazsola

20 dkg dió darálva
2 ek cukor
2 dl tej (és még egy kicsi, ha túl kemény lenne az állaga)
1 csomag vaníliás cukor
1,5 dl rum
5 dkg mazsola

Töltelékek:

1. 10 dkg mazsolát megmosunk, és annyi rumot öntünk rá, hogy ellepje. (Ezt érdemes már 1-2 órával a tervezett bejglisütés előtt megtenni)
2. A darált mákot olyan edénybe tesszük (lehetőleg teflon), amelyben majd főzni is lehet. A diót is tálba tesszük, de az mindegy milyen.
3. Mind a mákhoz, mind a dióhoz keverünk porcukrot kb. 2-2 evőkanállal.
4. Felforraljuk a 4,5 dl tejet, amibe beletesszük a kb 3-4 ek cukrot, mert így nem tapad le a tej az edény aljára.
5. A forró cukros tej felét ráöntjük a dióra, másik felét a mákra. (A diónál vigyázni kell, hogy ne legyen túl lágy, ha összekeverem a tejjel, mert még jön bele egy kis rum is, és az is hígitja, a túl híg töltelék pedig azért nem jó, mert hozzájárulhat a bejgli kirepedéséhez. A máknál nem baj, ha lágy, mert még főzni fogjuk tovább.)
6. A dióhoz hozzákeverjük a vaníliás cukrot, kb 2-3 ek rumot és beletesszük a beáztatott mazsola felét (a levét azt nem) Ha nem elég édes, még egy kis porcukrot is tehetünk hozzá. Hagyjuk kihűlni.
7. A mákba belereszeljük egy citrom héját, adunk hozzá a citrom levéből is és elkezdjük főzni. Főzés közben sűrűsödik, ezért még egy kis tejet, cukrot tehetünk hozzá. Ha már jó forró, levesszük a tűzről és hagyjuk hűlni. Ha túl kemény lenne, mire kihűl, még adhatok hozzá kis tejet, annyit, hogy kihűlt állapotban kenhető legyen. A végén ehhez is hozzákeverjük a mazsolát.

Ha ez mind megvan és félretettük hűlni, akkor elkészítjük a tésztát

1. Az élesztőt a langyos tejben egy mokkás kanál kristálycukorral felfuttatjuk.
2. A lisztet a vajjal és a zsírral elmorzsoljuk, hozzákeverjük a porcukrot, aztán hozzáadjuk az élesztős tejet, a tojássárgákat, sót, tejfölt és az egészet összegyúrjuk. (ha nem áll össze, egy kis tejfölt adunk még hozzá).
3. A tésztából négy gombócot formázunk és betesszük a hűtőbe 15-20 percre.
4. Egy tepsit kivajazunk/zsírozunk.
5. Nyújtódeszkán az egyes gombócokból nagy téglalapokat nyújtunk, rásimítjuk a tölteléket – nem túl vastagon!
6. Feltekerjük, de nem túl szorosan, nehogy aztán kirepedjen sülés közben. A rudak két végé benyomkodjuk, tepsire helyezzük és még fél órát kelni hagyjuk. Aztán alaposan lekenjük tojássárgájával, megszúrkáljuk több helyen nagy tűvel és 190 fokon kb 25 percig sütjük, míg szép fényes lesz.Ha megsűlt és picit esetleg repedezett, két oldalról megnyomogatjuk.

Hát így megy ez a bejglizés!
Most akkor beigli, vagy bejgli helyesen???

Update: Azóta kifejlesztettem a bejgligombócot és a bejglitornyot is. Lehet kreatívkodni!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!