Csak a Puffin

Bailey's-készítés házilag

Egyszer már beszéltem a krónikus elismerésvágyról, amely, mint kiderült, nemcsak szerény személyem sajátja, hanem sok kedves bloggertárs életének is része. Nos nekik, és mindazoknak ajánlom ezt a  Bailey’s receptet, akik szeretnének ilyen és ehhez hasonló mondatokat hallani:

“Te csináltad???”

“Ne mááár, komolyan?”
“De hogy? Baileyst?”
“Úristen, ez k…a jó!!”
“Hát ilyen nincs… “
“Csak kamuzol, ugye?”
“Ááá, kizárt. Hát de hogy??”
“Óóó hát ez fantasztikus…”
“Olyan, mint az igazi!!!”
“Kislányom, eeez profi.. “
“Látjátok, így kell nősülni!”

Hozzávalók:
2 tubus sűrített tej
2 cs vaníliás cukor
4 ek cukor
5 dl tejszín
4 dl whiskey

1. A cukrot karamellizáljuk, félrehúzzuk és beleöntjük a tejszínt, majd visszatesszük a tűzhelyre és addig kevergetjük, míg teljesen felolvad a karamellizált cukor. Türelem az kell!
2. Ha felolvadt, beleöntjük a vaníliás cukrot és a sűrített tejet és együtt is melegítjük még pár percig, majd levesszük a tűzhelyről és hagyjuk kihűlni, és ha kihűlt, akkor adjuk hozzá a whiskeyt. Hűtőben tároljuk.

Szerintem remek gasztroajándék, akár karácsonyra is. Nagyon finom, egyszerű és garantált a dicsőség.

Ismeretlen forrás, NLC valamely régesrégi fórumáról származik feltehetően.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Laura Fehér says:

    Oké, megcsináltam tegnap. Szétöntöttem három üvegbe és eltettem hideg helyre. Ma reggelre kettőből puding lett, egy maradt folyékony. Valaki, aki okos fizikából és kémiából, légyszi magyarázza már el ezt nekem. Tönkrement a karácsonyi ajándékom.:(

  2. Niki Farkas says:

    UPDATE!
    Utoljára március-április táján készítettem el, és a kevéske maradék nem fért be a rogyásig pakolt picike hűtőbe. A mosogató alá száműztem, az a leghidegebb szekrény, és legalább befért üveggel együtt. Ezzel a lendülettel meg is feledkeztem róla. 🙂
    Ma elkezdtem a nagytakarítást. 🙂 Beleszagoltam, aztán meg is kóstoltam, semmi baja. Szóval hűtés nélkül is eláll, legalább fél évig. 😉

  3. 🙂 az csak jó, ha sötétebb. még jobban hasonlít az igazira! nagyon örülök a sikernek!

  4. Rita says:

    Elkészült, hiperszuper!:) Bár egy kicsit karamellesebb a színe, mint a képen, de nagyon finom…

  5. szia Noémi!sajnálom, hogy így jártál. egyszer hallottam ilyenről, akkor kiderült, hogy a sűrített tej volt nem jófajta. azért remélem, fel tudtad használni másra.és boldog új évet Neked!!

  6. Anonymous says:

    Sziasztok!Tegnap megcsináltam a baileyst is meg a narancsos csokilikőrt is… és mikor kihűlt teljesen megdermedt! Igazából tökéletes krém lett belőle!:) talán ha akarnám fel is tudnám habbá verni!:) Mindent úgy csináltam ahogy le van írva és mégis! miért?:)Bár nem akkora baj, majd csinálok belőle pohár krémet!:)Szép ünnepeket! Noémi

  7. szia Ági!köszi szépen, örülök, hogy visszajársz. Aha. semmi nem kell alá, hozzá. De azért állj ott mellette. Látni fogod, ahogy lassan barnulni kezd, aztán az egész már karamellszínű és folyékony. Lehet, hogy 10 percnél kevesebb is elég. Én mindig habtejszínt használok.Drukkolok!

  8. Agi27 says:

    Szia!Régóta olvasom a blogodat, és nagyon tetszik:) Sok dolgot ki is próbáltam, szuperek voltak:) Lenne két kérdésem: karamellizálásnál egyszerűen kb 10 percig közepesnél kisebb lángon melegíted a cukrot kb 10 percig, és semmi nem kell hozzá, alá?Főző vagy habtejszín?Köszi:)

  9. szia aliel:) cukor karamellizálódása – hát van vagy 10 perc szerintem, közepesnél kisebb lángon. (én villanytűzhelyen csinálom, gázrózsáson még soha, de biztos ott is menni fog, csak figyelni kell, ne égjen oda)whiskey – nem tudom megmondani, de emiatt ne parázz. én ahányszor készítettem, kb. annyiszor más whisky/whiskey-ből és csöppet sem változtat az élvezeti értéken – nem kétségbe vonva persze a kommentelő igazát:) mennyi idő? hát amiatt, hogy várni kell, míg kihűl, kicsit rá kell számolni, de ezt picit gyorsíthatod úgy, hogy ha lehúztad a tűzről, akkor átöntöd egy másik lábasba – hogy a forró lábas legalább ne tartsa a meleget. no de, hogy válaszoljak a kérdésedre, kb. 2-3 órának szerintem el kell telnie. viszont! tervezem, hogy kipróbálok egy még egyszerűbb verziót – még karácsony előtt. esetleg nézz vissza, 1-2 héten belül és ha meglesz, akkor az még ennél is könnyebb – és reményeim szerint gyorsabb lesz.ha bármi kérdés van, írj nyugodtan! akár emailt is.

  10. aliel says:

    szia Puffin :))karácsonyra tervezem gasztroajándéknak ezt a csodát és minden lehetséges bakiforrásról szeretnék tudni. 🙂 például: a cukor karamellizálódása az mennyire gyors művelet? még sose mertem megcsinálni édesanyuka drága lábosai miatt… éééés meg lehetne tudni, hogy mi a pontos neve a whiskey-nek? olvastam egy kommentelőnél, hogy más az “e”-s változat és más az anélküli, szóval inkább biztosra mennék :)és az utolsó kérdésem: durván mennyi időnek kell eltelnie attól kezdve, hogy meggyújtom a gázrózsát a cukor karamellizálásához az ajándék átadásáig? egy minimumot szeretnék tudni :)Előre köszönök bárminemű választ 🙂

  11. Nelli says:

    Köszönöm a facebookon a választ tejszín ügyben.

  12. Anonymous says:

    Zseniális lehet, meg szeretném csinálni. Főző- vagy habtejszín kell hozzá? (bocs, ha béna a kérdés, nem vagyok egy konyhatündér :))

  13. szia! jól teszed, jó ajándék lesz:) meddig áll el? hát nálunk elég hamar elfogy általában, de talán 1-2 hetet kibír hűtőben. nem akarok hülyeséget mondani, lehet, hogy többet is simán..

  14. Anonymous says:

    Nagyon tetszik a recept, ki fogom hamarosan próbálni ajándékozás céljából. Az lenne a kérdésem, hogy mennyi ideig áll el hűtőben? Köszi:)

  15. ősi homár says:

    @Annaskót whiskey az nincs:)a skót az WHISKYaz ír az WHISKEYés télleg, van különbség!!

  16. Anna – én valami viszonylag olcsó whiskyből készítettem, whisky-szakmailag megalapozott választ nem tudok adni, de a tippem az, hogy nem számít. Van, aki fehér rumból csinálja és úgy is teljesen jó:)

  17. Anonymous says:

    Ír vagy skót whiskey-ből készítetted? Van különbség, hogy melyikből készül?Anna

  18. Márta! Örülök a sikernek!! Nem csodálom, hogy rájár:)

  19. Köszönöm ezt a csodás receptet! A párom rájár a hűtőre óránként egy kortyra nehogy megromoljon:)

  20. Moha – igen igen, az a tubusos, cukrozott.

  21. Moha says:

    Sűrített tej alatt a cukrozott tubusos kivitel értendő?

  22. Elkészítettem, Isteni finom!:)Köszönöm a receptet DP!Szintia

  23. Mamma says:

    Nem, a Nutellás nem az igazi, de nekem attól volt olyan érzésem:) és nagyon jó volt!! Majd előkotrom a receptet a bánya mélyéről:))Niki! Nem semmi a Te férjed! Nem az a fajta, aki ingyen dobálja a bókokat:)))

  24. Mamma:):) én ezt a nutellásat nem is értem. Az hasonlított az igazira? Inkább csokilikőrnek tudom elképzelni…Kép – hát köszönöm, zene füleimnek!!:):)Cserke -:):)A: már várom is a hazautat, elhiheted!! készítsétek a tartalékokat:)p,j

  25. Anonymous says:

    Az egyik dícsérő mondatot vállalom, tényleg nagyon finom itóka.J! D.-ben van néhány meglepi számodra…

  26. Cserke says:

    Lehet, hogy a vegeta lemaradt véletlenül. Jó, hogy szólsz:)

  27. Mamma says:

    No, hát nekem is kellene már valami rendeset főznöm:-)))Ja, és rejtvényhez feladhatnád, melyik mondat kitől származik:-)))Tényleg milyen egyszerű!! Évekkel ezelőtt hasonlót kutyultam, sűrített tej helyett Nutellából:-)), de gondolom ez is olyan észvesztően gyorsan fogy:)))(A képpel benevezhetnél, csak rá kell nézni és beindulnak a receptorok:)

  28. kösz csajok – a kép nevében is:)ÍB::-):-) Hát mert ilyen kis lusti vagyok..te meg ilyen kis hamis:)Niki: ez a megjegyzés is remek!!! még így is érdemes:):) szuper:)Cserkó: mogyorós pudingpor – te jóó ég.. esetleg egy csipetnyi vegeta?:)Viki: hát így is van rendjén, legyenek csak büszkék!!:)

  29. Zseniális a kép!Zuram dagadó mellű kommentje ilyen esetekben: “Az én csajom!” :-DD

  30. Cserke says:

    Itt rakosgatok mióta már egy csomó whiskeyt, hogy majd ilyent csinálok belőle, de kerestem az ideális receptet. Mondjuk amibe nem kell mogyorós pudingpor…De ez tetszik! És a kép is nagyon.

  31. sajtkukac says:

    Ez szuper! Egyszerű és biztosan finom is :-)Az elismerésvágy nálam is működik persze (tipikus Oroszlán, a legszebb az volt, mikor az én szerelmetes uram a Bock Bisztróban a következő szavakat intézte hozzám: “Ide még úgy is érdemes eljönni, hogy Te vagy a feleségem.” Először gondolkodtam, hogy megsértődöm, de aztán rájöttem a mondat bókjellegére :-)Niki

  32. Ízbolygó says:

    De most komolyan! Miért nem egy hónappal ezelőtt postoltad???!!:-)))))


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!