Csak a Puffin

A tökéletes sült gesztenye titka

Először A. barátnőm adott a kezembe sült gesztenyét, úgy nyolc éves korunkban, emlékszem rá pontosan. Hozta uzsi gyanánt és a nagy szünetben az udvaron csemegéztünk a szőrös kis gesztenyékből. Aztán jó pár évig megint nem ettem egy darabot sem, 4 éve viszont rákaptam teljesen, telente több kg elfogy nálunk. A frissen sült gesztenye igazi lélekmelegítő hideg téli estéken forró tea mellett, és bár kétségtelenül közel van a Kika, amelynek bejárata előtt mindig lehet kapni, magam oldom meg a sültgesztenye ellátást. Ámde, nem olyan egyszerű tökéletes eredményre jutni. Ha nem jól sütjük, akkor nem jön le a héja rendesen, kapirgálhatjuk le a szőrös kis darabokat, amik rajta maradnak, és végeredményben egy rém bonyolult maszatos téma lesz az egész, amitől elvész a varázsa.

De lehet ezt jól is csinálni, Doctor Pepper most elmondja nektek.

Szóval a sült gesztenye elkészítése házilag így néz ki:

1. Sütés előtt kb 1 nappal érdemes beáztatni a gesztenyét. Úgy ahogy van, beleborítjuk egy tálba, engedünk rá vizet, hogy jól ellepje és otthagyjuk. Ha nincs egy napunk, 1-2 óra is megteszi.
2. Sütés előtt előmelegítjük a sütőt kb 220-240 fokra, előkészítünk egy tepsit, kibéleljük sütőpapírral és jó éles késsel, óvatosan, nehogy elvágjuk a kezünket, egyesével bevagdossuk a gesztenyéket. Egy jó nagy x-et vágunk mindegyikbe, a tepsire helyezzük és így járunk el minden egyes darabbal. Ha közben olyat látunk, aminek a belseje fekete, penészes, vagy rothadt, akkor azt már dobhatjuk is ki. Abból már jobb nem lesz.

3. Ha minden gesztenye tepsibe került, akkor egy alufóliával befedjük/lezárjuk a tepsit és kb 15-18 percig sütjük. A végén levesszük az alufóliát és még így is sütjük kb 5-8 percig.

Hát ennyi a titok.

Another great oldie: Barry White: You’re the first, my last, my everything

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. de jó:) köszi a képet. hát én nem ismertem…klassz!!

 2. ma végre én is gesztenyéztem kicsit, no mit szólsz? :))) ja és én is “ismerem” az előttem szóló által említett gesztenyés emberkét, törzsvevő voltam nála évekig (közelbe dolgoztam)íme a bizonyíték :))http://www.flickr.com/photos/maggiekedves/2956625469/in/set-72157604995725721/

 3. Anonymous says:

  Egy jópofa hapit ismerek a városból, aki nekem megmutatta, hogyan csinálták az öregek. Egyéb iránt amellett, hogy isteni gesztenyét készít, nagyon tájékozott úgy gesztenye témában, mint az élet más területein is isteni beszélgető partner. Szerintem tőle bármit meg lehet kérdezni és nemcsak a a gesztenye sütésről és a hozzá tartozó dolgokról, például a borfőzés titkai, de saját bevallása szerint nyáron, mint pizza szakács is tevékenykedik. Én a Déli pályaudvarnál láttam a régies ruhájában, cilinderrel a fején. De azt hiszem, hogy ők lehettek a Vörösmartyn is. Ha van kérdésed, de nem találod ott, próbáld meg a http://www.gesztenye.hu n, mert mindig ez volt a gesztenye sütő kéményére írva és ott van is elérhetőség. Sőt sok jópofa kép és hasznos tanácsok a témában ! Rendezvények. Sült gesztenye. Forralt bor és minden féle nyalánkság. Nézd csak meg ! Szerintem az ilyesfajta vállalkozások nagyobb teret érdemelnének minden szempontból nézve !Kati

 4. na, hát együtt már biztos ellátnánk a vörösmarty teret némi gesztenyegusztival:):) majd kipróbálom ezt az alulról párolást is:)

 5. csillus says:

  Nálunk ez kiskoromban rendszeres téli csemege volt. Mi is x-eket vágtunk bele, úgyhogy én már el sem tudom képzelni másként. Szerintem helyesek ahogy szétnyílnak. :-)A miénk annyiban különbözik az általad leírtaktól, hogy mi nem áztatjuk be, hanem a sütőbe rakunk be a tepsi alá egy lábosba vizet. nekünk így is könnyedén le szokott jönni a héja. De lehet, hogy a te technikádat én is kipróbálom.

 6. kisvirag says:

  Én már bevagdosva szoktam beáztatni, úgy nem is kell neki nap, hanem ténylegesen elég 1-2 óra.Meg én nem keresztet vágok rá, hanem két csíkot egyik, meg másik oldalt. Így nem válik úgy szét, mint a te képeden, de ugyanúgy szépen le lehet szedni a héját.lefedni nem szoktam, hanem vizet teszek kicsit alá, hogy még az is “párolja”.Nekem így szokott tökéletes lenni.de ezek az x-ek tetszenek, lehet hogy legközelebb így vagdosom én is őket.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!