Csak a Puffin

VKF XIX. Romantikus vacsora - Összefoglaló II.

A bevezető után lássuk a pályaműveket!
Ági, aki főz nem egy lógós típus. Most, amikor épphogy csak megszületett a második kisgyerkőc, még most sem hagyta ki a VKF-et és ha receptekkel nem is, néhány történettel mindenképpen gazdagította a fordulót. Mint kiderült, a tea, virsli és kész pestóval készülő tészták bűvös háromszögében alkotó Férj is tud meglepetést okozni, bennem konkrétan igen erős éhségérzet támadt e hajnali órán a vargányás tortellini olvastán, pedig panaszra nincs okom, az én Férjem a virsli és a chili con carne koronázatlan királya, és szorult helyzetben a tükörtojást is tökéletesen elkészíti:)
Annaeszik most nincs túl jó passzban, de Benedek Elek hozzá képest egy némalevente, mert Anna rosszkedve ellenére is sok-sok mindent mesélt, arról, milyen romantikus vacsoráik voltak cs-vel. De csak voltak, ezért Anna most nyomi és még beteg is szegény, mégis hős volt és alkotott magának egy szájsebkímélő diétás krumplit pályamű gyanánt és én abban is biztos vagyok, hogy ha majd megismerkedik némethonban a jóvágású Jürgennel, akkor újra elő lehet venni a lehengerlő ételeket a tarsolyból. Addig meg csak gyógyulgass és tanulmányozd a német konyha(?) alapjait, hátha jól jön!Baba, a “fiatalkorú” elkövető tökéletesen oldotta meg a feladatot, annak ellenére, hogy most éppen nincs kinek romantikus vacsorát készíteni. Bár azt ígéri, ha kimondom, hogy “ami késik, nem múlik”, akkor bosszúból véreshurkát fog etetni velem, én ki merem jelenteni, hogy lesz ez még jobb is, ne aggódj kedves Baba!:):) Ha ilyen jó humorral fogod fel az életet, ahogy, akkor nem lesz gond!:) (és szeretem a véres hurkát):) Felicity King és Gus Pike!!:):) Jaj én is hogy! És figyelj, Felix King és Sara Stanley összejött valaha? Vagy hogy volt? Na de, visszatérve a főcsapásra, Baba hálistennek túllépett a valaha a szülőknek készített löncshús-tojás vacsorán és kiválasztottjának, a kőkemény rockernek ezúttal egy Virginia Apple Pie nevű remek süteményt sütött. Ha ő ezt tudná, milyen jó estéje volt a minap!:):)

Én megpróbáltam. Igen, többször is nekifutottam Dulmina másik énjének értelmezésébe és a romantikus vacsora kibogozásába, de elbuktam, csúnyán elbuktam. Aztán vártam a recepteket, hogy majd hátha abból kiderül, de még nem kerültek fel ezek az ételek, így azt sem tudom igazából, kik azok az elfek és hogy mit esznek, de nagyon kíváncsi lennék, mit esznek a Tündérvilágban, hogy hódítanak meg egy Tündért és milyen régi romantikus vacsoráikra emlékeznek szívesen. Dulmina kérlek, segíts!

Gabah, Gabah, nem is tudom, hogy mondjam, de ez csillagosötös:) Vagy dícséretes ötös, ha így jobban tetszik. De tényleg. A Piazza-Piazza blog szerzőnője igen komoly pályaművel, sőtmitöbb művekkel jelentkezett, volt benne mesélés, jó ételek, sok fotó, egyszerűen remek. A luxusmenzán egyik este metélőhagymás kékkagyló, sáfrányos tőkehallal töltött cannelloni, királyrákfarok királyi módra és körtés-ricottás lepény volt a menü, de ha már így belejöttek, Gabah-ék tartottak egy másik vacsorát is, ahol pedig a hasonlóan impozáns B menü került asztalra: zöld füvekkel töltött „cjarsòns”, zöld füvekkel párolt házinyúl és mézes-rozmaringos almás lepény. Mindezt úgy, hogy Gabah Férjének szívéhez nem a hasán keresztül vezet az út…. Mi lenne, ha úgy lenne??:)

Gabojsza úgy kezdte a mesélést, mint ahogy a klasszik viccek kezdődnek, egy pillanatig meg is állt bennem az ütő, azt hittem, az lesz a vége, hogy “ma meg már annak örül, ha nem adok neki vacsorát”, de nem. Amennyire én tudom, ők ketten igazán jól kiegészítik egymást, de ha ez az ára kedves Gabojsza, akkor iktasd ki az árubeszerzésből az Embert, inkább várjon meleg vacsorával, pezsgővel és egyebekkel:) Most ezen az estén vegyes ízelítő falatkák abból, ami éppen volt a hűtőben, sült tengeri halfilé belugalencsés édesburgonya tortával valamint sajttál almával, aszalt gyümölcs, pisztácia és kedvenc vörösboruk került az asztalra Gabojszáéknál, csak azt tudnám, hogy hova lett az eper, amiről az emailben írtál.

Gabriella nemcsak kreatív a konyhájában, hanem idegenvezetőnek sem utolsó, a romantikus vacsora témájául nászútjuk helyszínét, a Dominikai-köztársaságot választotta. Ennél jobb párosítás nincs is: utazás és főzés – mi kell még? Azt a fantasztikus életérzést szerette volna Gabriella visszahozni a vacsorával, amit ott láttak: ahol “a latin zene mindenütt szólt és az emberek bárhol táncra perdültek, még az utcán is.” Karib húsos táskák, karibi csirke és kakaólikörben dunsztolt körte vaniliás-fahéjas fagylalttal idézték a nyaralás emlékeit, én a magam részéről már flip-flopban nyomulok a tengerparti dizsiben, majd nyugovóra térek a vízben álló bungalow-ban. Pont most, mielőtt felébrednék:)

Gourmandula, oh, dear… Hogy én megélhettem azt, hogy a swingerről egy gasztroblogon fogok olvasni hááát, erre nem számítottam:):) Mandula kisasszony hozzáillő kreativitással és humorral ragadta meg a feladat lényegét, és mivel nem sikerült becserkészni egy jóvágású johncusacki nézésű értelmes pasit, ezért két barátnő társaságában valósította meg az ideális randivacsora tökéletes ellentétét, büdös, szaghúzós, aprólékos, de valószínűleg nagyon finom indiait készített a kolleganőknek. Vöröslencsés kókuszcurry krémleves és keralai zöldséges kókuszcurry, indiai rizibizivel készült az ominózus vacsorán, amelyet aztán egy Bárány Boldizsárról szóló entellektuell diskurzus követett a bajtársnő blogján. Csak azt sajnálom, hogy majdnem ottvoltam, de mégsem:)

Grenadine, a budapesti éjszakában lopott randira osonó végzet asszonya évfordulós vacsorára csábította Férjét, aki titokzatos napraforgós csokorral köszöntötte őt, majd a közszemérem megsértésének elkerülése érdekében a forró teapuncsot követően, otthon folytatták a vacsorát lazackrémes levelestészta szívekkel, patisszonban sült kétsajtos farfalleval és Aszúban párolt aszalt szilvával és kacsamájjal töltött kacsamellel. És bár lefogadom, hogy Apu már a kosárkával érkező Grenadine láttán, de, hogy a forró teapuncs után tuti, meg volt vásárolva, egy ilyen menüt követően a kollegina még bedobta a forduló legstílszerűbb nevű desszertjét: a lángoló szeder szerelem nevű finomságot.

Ízbolygó mostanában nagyon elfoglalt, sokunk bánatára a blogon is csak ritkán nyilvánul meg, ezért is örültem különösen, hogy végül mégis publikálta az ízbolygói színvonalon kivitelezett double-date menüjét. Ha leírom, mi minden készült a vacsorára, nem is marad több hely, pedig muszáj elmondanom: hagymás lepény paradicsomos-kapris szósszal, lazaccal és kaporolajjal, joghurtkrémes gomba újhagymakrémmel, sherrys tyúkhúsleves benne főtt zöldségekkel, paradicsomos-rozmaringos nyúl újhagymával és gnocchi alla romanaval, túrós brownie és rugelach. Ugye, hogy ugye? Én megmondtam. Már az olvasástól jól laktam, Pötty-mami hihetetlen, mint mindig!

Kalinka a legmosolygósabb és kacsintósabb keserédes ember, akit ismerek – legalábbis virtuálisan:) A sok smile mindenképpen erről tanuskodik, bár lehet, hogy ez csak a kellemes mennyiségű vodka+csoki párosnak köszönhető, amit az emlékezés mellé betermelt a kedves Partizán-testvér. Azt azért valaki soványvaddisznóvágtában elárulhatná nekem, miért van az, hogy a sors rendszerint egy romantikus alkatú nő mellé kevéssé romantikus férfit rendel és ha meg itt van végre egy nő, aki elismeri, hogy távol áll tőle a romantika, akkor ő meg kifog egy olyan kiskirályfit aki mécsesekkel rakja ki a sittes házban a fürdőig vezető utat… Ki érti ezt? Kalinka mindenesetre habos csíkos kávét szürcsölt merengés köben, mert, mint mondja: “Keserű is, édes is, mint a szerelem.”

Katakonyha most először indult VKF-en, és nem is akárhogy debütált! Remek háromfogásos vacsorával lepte meg a háromnapos izgalomban tartott Férjet, és bár a maminál a receptek memorizálása nem sikerült tökéletesen, Katakonyha felülemelkedett a hiányos emlékek zűrzavarán és önállóan fejezte be a padlizsántekercseket ízesített sajtkrémmel töltve, rokfortos szűzérméket vegyes zöldségkörettel és a csokoládés körtelegyezőt. És Kata, dehogy vagy egyedül a romantikus vacsoráról szóló elgondolásoddal! Pontosan erre gondoltam én is a kiíráskor, mindegy mi az, pirítós, vagy csokoládés körtelegyező, a lényeg, hogy a Te párodat lenyűgözd! Szerintem Katának sikerült!

Ajajajaj, kismacs írása majdnem kimaradt, pedig ki nem hagynám, egyrészt mert nagyon jól összefoglalja a romantikus vacsora fogalmának sokszínűségét, a benne rejlő lehetőségeket és mert jó olvasni, mennyire beindította a fantáziáját a téma. Végül a sok formáció közül, tengerpart és napsütés híján, és mert kismacs – ahogy korábbi írásai alapján gondoltam is – nem szereti a giccses dolgokat, a frissen alkotott kategória és terminológia alapján azt hiszem, a letisztult romantika híve, ehhez keresett és talált megoldást. A romantikus vacsorán kismacsék közösen sushit készítettek, és ezzel a romantikus vacsora kritériumainak egy további elemére is felhívta a figyelmemet – ne legyen sok mosogatnivaló!:):)Jogos!

Kicsi Vúról már előre gondoltam, hogy a romantikus tábor tagjaként köszönthetem majd és valóban így lett, nem is lepődtem meg, hogy a romantikus vacsora számára is valami olyasmit jelent, mint számomra, szinte még a szavak is ugyanazok, amiket használ: “különleges, meghitt, kiemel a hétköznapok rutinjából, lelassít”. Szerencsére a Férje, nem P. mint Purista, kislányuknál lényegesen nagyobb étvággyal bír, így Vú bátran választhatott valami felnőttesebb ételt és végül kuckózáshoz kiválóan alkalmas sajtfondü mellett nosztalgiáztak, felidézve a Delco sonkával és Luigi gombamártásával kikövezett gasztronómiai fejlődés útját is egyúttal.

Kricsonak nemcsak kanala van, hanem egy 11 hónapos picurka Mézesmadzagja valamint a gyerkőcnek egy mérsékelten romantikus Apukája is. Így a feladat dupla kihívást jelentett számára, meg kellett találni azt az estét, amikor a kis pöttöm nem az állatok számlálásával akarta tölteni az éjszakát, és Apu romantika-érzékenységének határát is. Azt hiszem, Kricso sokszor tesztelte már a határokat, mert nagyon úgy tűnik az írásból, hogy a rozmaringos sárgarépával töltött csirkemell zelleres burgonyaszufléval és az almahabos túrómisu, egy kis gyertyafény, és a pezsgő simán belefért.

A Kulináris Élvezet blog szerzője is bizonyította, hogy a romantika nemcsak a kapcsolatok elejének velejárója, 20 év házasság után is örömmel vállalta a hétköznapok rohanása miatt nehezen kivitelezhető nyugis romantikus vacsora feladatát. Volt gyertya, szép teríték, hangulatvilágítás és a kollegina még az ételekben is odafigyelt a különleges elemekre, polip salátát ettek szív pirítóssal, roston sült tengeri halat a tenger gyümölcseivel, aljnélküli túróst (szintén szívalakban) meggyöntettel. Ha pedig még azt is megírod nekem, hogy jól látom-e, hogy azok valóban olyan fémkelyhek/poharak, mint a Grál-kehely az Indiana Jones filmben, és ha igen, hol szerezted be, akkor nagyon hálás leszek.

Léttudatos Konyha Renátája a 10. házassági évforduló ünneplésével kötötte össze a romantikus és egyben családi vacsorát. A “letisztult romantika” kedvelőjeként gyertyával, füstölővel, zenével és virággal tette még hangulatosabbá a vacsorát , ami a következőkből állt: őszibarack-körte krémleves, grillezett padlizsán, paprika, hagyma, tofu párolt rizzsel, babonéz (vega tartár), céklasaláta, narancsos tükrös szívek, fügegolyók. Beri Ari emlegetésével pedig az én hangulatomat is feldobta Reni.. Szerelem első vérig, oh my god!:):) Köszi!:) Az meg, hogy a babiloniak tanították meg az egyiptomiakat arra, hogy a vöröshagyma a tökéletesség szimbóluma, hát nagy csel volt:)

Lilahangya és TS is szereplői a Nagy Rohanás című 21. századi eposznak, ami a két minihangya nevelgetésével, ellátásával együtt édes fáradtságot okoz nekik esténként, így sajnos nem nagyon van alkalmuk a romantikus vacsorákra. Most viszont majdnem összejött, leszámítva, hogy ebéd lett és kevéssé romantikus, mert mint Lilahangya mondja: “egy romantikus vacsora ott kezdődik, hogy más főzi azt az isteni vacsorát és nekünk pusztán az a dolgunk, hogy élvezzük a finom falatokat és a megismételhetetlen pillanatokat!” Cidreben pácolt nyúl sült almával és mézes, szilvás csokoládéhab grillezett fügével került az asztalra, ami valóban remek párosítás egy nyugis, romantikus estére is akár. Romantikus történetben azonban azt hiszem Lilahangya viszi a pálmát, legalábbis dramaturgiailag a legjobb írást nála olvashatjuk: egy évekkel ezelőtti vacsgeli történetét meséli el, amit szívből ajánlok mindenkinek.

Mamma szokásához híven erre a VKF-re is többtételes művel készült. Az első tétel kellemes történetmesélés, benne a gyanútlanul munkamegbeszélésre igyekvő évekkel ezelőtti Mammáról, aki hirtelen egy gyertyafényes vacsora kellős közepén találta magát, aztán ott vannak a pizzatésztadögönyözős hadműveletek és mostanában a kisasztal mellé kucorodós meghitt esték. Hát Mamma, sokszor kellene ilyenekről is írnod, ebből még a 15. oldalt is szívesen elolvasnám, míg mondjuk az élesztőtípusok 3 oldalas elemzésénél, bevallom, néha elfáradok:):) Ezután az egyszerű címkékkel (Menüsorok, Small Tal, VKF! – ja bocs, most látom, hogy vannak fejezetek, hozzávalók és kategóriák, de ez az írás minden szempontból egyszerű hálistennek) ellátott írás után a fordulóra készült pályaműveket is megismerhettük, a focacciat korianderrel és gyömbérrel valamint a zöldfűszerekkel töltött gyöngytyúkmellet. Namármost, ha nekem két évvel ezelőtt valaki azt mondja, hogy szoros barátságot fogok ápolni olyasvalakivel, aki olyanokat ír az Internetre, mint hogy ZF-borágó, Cs-olívabogyó vagy Z-salotta, nehezen tudtam volna elképzelni, de ma már cseppet sem bánom, hogy így alakult az élet! Köszi Mamma a részvételt!

Maszatkonyha Zsuzsija is ki akarta hagyni a fordulót, saját bevallása szerint ugyanis fogékony a romantikára filmek, könyvek terén, de ahogy fogalmaz: “ezeknek a való élethez bizony vajmi kevés közük van”. Zsuzsi végül egy szép, Cobra 11-et nézős, olvasgatós este mellé készített provence-i sült camembert recepttel indult.

A blogszülinapos Max a forduló hőse, mert bár nincs túl jól mostanság, nem hagyta ki a fordulót, derekasan helytállt most is. Max pajtás is felidézett néhány szép, romantikus pillanatot, immáron 15 éve tartó házasságuk hétköznapjaiból és közben képekkel illusztrálta a menüt: Csirkecombfilé töltve Gordon Ramsay után szabadon, zöldfűszerekben sült sertés tarja hagymás sült burgonyával, rácsos-almás linzer és badacsonyi olaszrizling jégbor került a Bringatanya büszke tulajdonosának asztalára a romantikus vacsorán. A receptek részben már felkerültek, reméljük, a babérokat ezúttal nem aratja le egy illetéktelen felhasználó sem.

Mennyei Mignonék blogján B pályaműve egy filmekben gyakran látható tipikus romantikus vacsora képlete szerint alakult, mert bár Náluk is vannak spontán kialakuló vacsorák, azért alaposan megtervezett, hangulati elemekkel bőven megspékelt romantikus vacsorák is előfordulnak. “Egy kiadós veszekedés után bagettel, borral, és spagetti hozzávalóival megtömött papírzacskóval a hóna alatt csönget a jóképű főszereplő a szintén lélegzetelállítóan csinos főhősnő ajtaján, aki nem számit rá/nem örül neki/duzzog még az előző veszekedés miatt, de a férfit ez nem izgatja, feltalálva magát a konyhában, könnyedén összedobja az olasz spagettit, miközben mindketten bort kortyolnak, kacagnak és persze kibékülnek.” Hát ez mennyire jó! Ezért megéri veszekedni!:):) Nekem ez a pályamű nagyon tetszett… Már csak azt nem értem, hogy ha veszekedtetek, akkor miért terítettél meg és gyújtottál meg 50 gyertyát? Vagy hogy is volt ez? :):) Ja, közben leesett: biztos úgy volt, hogy hazajött, elkezdett főzni, és mikor már nevettél, ő meg már főzött, akkor terítettél és gyertyáztál, ugye?

Mindennapi Manna is befutott végszóra, nem is csodálkozom, hogy késett pár napot, hiszen ő nem pusztán egy romantikus vacsorával állt elő, hanem egy egész romantikus hétvégével és sok-sok szép emlékkel! Ezt nevezem! Így már értem is, hogy mi mindent kellett feldolgozni az írás megszületéséhez. Manna egy elbaltázott reggeli ébredés után este vargányás májraguval és túrós puliszkával várta haza az Embert, majd másnap vonatra pattantak és csúcszuper szendviccsel és szilvás lepénnyel a puttonyban nekivágtak a romantikus hétvégének, ami biztos is, hogy szuper volt, a vízpart és a tánc nálam is mindig, minden körülmények között nyerő! A láncreakció pedig elindult, már Baján betárazták a következő romantikus vacsorák alapjául szolgáló borokat.

Moha és Sáfrány 18 forduló óta keresztbe tett ujjai a végső görcs előtti utolsó pillanatban most ellazulhatnak, vége az izgulásnak, ellőttem ugyanis Moha VKF ötletét, amelyet oly féltve őrzött már hónapok óta. Hát ha tudtam volna, hagytam volna az ujjaidat az összenövés sorsára jutni, és más témát kerestem volna, de annak nagyon örülök, hogy részt vettél, megvillantottad rég látott tehetséged és hogy az öcséd értékelte az igyekezetet. Nem is csodálom, Moha ugyanis nem kispályázott, szép, szivecskés, hancúr előtt gyomrot nem kikészítős menüt készített, édeskömény krémlevest ricottás szívalakú sült raviolival, spenótos ricottás lazactekercset szívalakú grillezett polentával és szarvasgombás mascarpone mártással és chilis csokilávát gyömbérfagyival. Nemcsak nekem, hanem a titokzatos Gábornak is tetszik a menü, de hogy ő most az öccse vagy egy potenciális “udvarlócska”, azt nem tudom.

Nosalty és W, hozzánk hasonlóan, feltehetően a mókuskerék nevű alkalmatosság áldozatai, és mint ilyen, ritkán romantikus vacsoráznak otthon. Nem csoda, hogy a kedves bloggertárs nagyon örült a témának, és hogy W különösen hálás pillantásokat vetett Nosaltyra. A grillezett minipadlizsán kecskesajt felhővel, a bolognai ragu és a csokoládés sajttorta minden bizonnyal nagyon ízlett nekik, de hogy mit csinálhatott közben a két segédmunkás, Váncsa és Nigella együtt, munka után egy asztalra fektetve, arra (ő)szintén kíváncsi lennék:)

Nagyon puha lehet a szőnyeg a kisasztal körül, mert úgy látszik, a tetszés szerint olasz háziasszony, vagy éppen japán gésa szerepében tündöklő Mamma és Férje szívesen ücsörög rajta. A Cucina mellett ugyanis Mammáék az Orient Express tiszteletére is tartottak egy romantikus vacsorát, sushitállal és vietnámi creme brullevel, már csak azon csodálkozom, hogy a Pasta e Basta keretében nem készült pályamű. Most komolyan, Mamma, ha cseroki indián recepteket kérnék tőled, akkor is pikk-pakk előállnál egy háromfogásos vacsorával? Ennyi étel és idő a világon nincs, amennyi a Te tarsolyodban van!

Pákosztos Millie azt mondta a meghirdetéskor, hogy ha nem áruljuk el a Férjének, akkor szívesen vendégül látja Mr Darcyt. Hát nem is tudom, milyen turpisság történt, vajon az álomrandin olyan lengén öltözött Millie, hogy az igazi vacsora idejére lebetegedett vagy csak szimplán így sikerült, de sajnos, minden igyekezete ellenére csak az előételig jutott, a folytatásra talán majd később kerül sor. Ha engem kérdeztek, egy ilyen gorgonzolával és sonkával töltött füge mézes balzsamecetmártással még Mr Darcyt is simán le lehet venni a lábáról, úgyhogy van létjogosultsága a folytatásnak. Csak gyógyulj meg, és maradj jó kapcsolatban a fügés szomszéddal!

Partizán Orsi a legszexibb gála-terhesruháját is bevetette a sok-sok különleges alapanyag mellett, hogy levegye a lábáról hamarosan megszülető kisgyermeke Apját, azonban minden igyekezet ellenére a Szt. Jakab kagyló madárbegy-salátán málna-vinaigrette-el, a petrezselymes-citromos tintahal mandulás rizzsel és a kókuszos darafelfújt kardamomos őszibarack-öntettel sem hozta meg a hangulatot. Deviszontazonban pár nap múlva a születésnapi reggeli tarolt, így végül romantika is volt, finom vacsora is, hogy nem esett egybe időben, hát istenem, van ilyen!

Szegény Phzst megrendítette a téma, mert bár azt írja, erős fogékonyság van benne a romantika iránt, határozottan elzárkózott a romantikus vacsora megszervezésétől, kizárólag a romantika önfejlődésében bízik. Bevallom, elsőre csak átfutottam az írást, majd mikor figyelemmel elolvastam, megdöbbentett ez a vélemény és a némileg keserű hangnem, de végül rájöttem, hogy csak újra bebizonyosodott, milyen sokfélék vagyunk és az a legjobb, hogy mindenkinek megvan a párja, ahogy Phzs-nek is G (hujuj, bocs, hogy először K-t írtam, teljesen összekeveredtem már a sok rövidítésen: L, P, K, G, W, stb, stb:):). A You’ve got mail pedig valóban klassz kis film.

Piszke, aki a témahirdetés kapcsán felajzott asszonynép kedélyeit azzal hűtötte le, hogy “Aki azt hiszi, hogy egy pasit a hasán keresztül lehet megfogni, az tévedett vagy 20 centit…:DDDD”, majd a biztonság kedvéért diszkréten romantikus vacsorára invitálta Orlando Bloomot, na szóval Piszke a nagy öregek bölcsességét is meghazudtolva mutat irányt a romantikus vacsora kellékeit illetően fiatalabb, hódításra készülő egyedeknek. Végül a komplett családi rendezvényen füstölt pisztráng-krémmel, paradicsomos-bazsalikomos óriás-csiga tésztávaé és körtés Tatin-tortával hódított.

Rossamela egy nagyon praktikus és szerintem vendéglátásra született emberke (na nem a lakodalmas rocker szerepére gondoltam), bár ő magát fanyarnak tartja, én ezt nehezen tudom elképzelni. Emlékszem, mekkora hátast dobtam, amikor olvastam a születésnapi bulijára készített ételsorozatról és most is azt éreztem, hogy de jó dolga lehet Rossamela férjének, családjának, barátjának lenni, mert aki gyömbéres rákfarkakat kínál avokádóban tálalva, aztán még előáll a vaníliával pácolt nyelvhallal, papírban sütve és végül jázminillatú panna cottaval koronázza meg az estét, annál nagyon jó lehet vendégnek lenni.

Sajtkukacék közül O számolt be egy végre nem étteremben, hanem otthon, sajátkezűleg készített romantikus ebédről, aminek feltételezem, hogy nagy sikere lehetett, mert gyönyörűen tálalt, csudaklassz ételeket készített és közben jól is érezte magát a meglepetés előkészítése során. Hogy mi volt a menü? Lássuk! Sütőtökkrémes mini crostini, brie-vel töltött csiperke fűszeres morzsával és karamellizált füge krokantmorzsás mascarponeágyon. Bravó O.!

Zuzu Manó és Szilda nem esett kétségbe a kiírás láttán, nem vette azt szószerint, ügyesen, kreatívan kezelte a témát, saját életmódjukhoz igazította a menüt és a három fogást egy egész napra szétosztva készítette el. Így reggelire készült kukoricatorta, ebédre töltött kelt tekercs plusz zelleres krumplipüre friss hagymával és párolt fokhagymával, vacsorára pedig szójaszószos tészta. Örülök, hogy ilyen jól fogtad fel Szilda!

Zsannamanna, aki három főzniszerető férfival van körülvéve, nagy terveket szövögetett fiaival együtt, meglepetés meghitt vacsorát tervezett a kollégiumból hazatérő nagy és az iskola fáradalmait kipihenő kisfiúval. Ötletek jöttek-mentek, tervezgettek családilag, de a terveket végül felülírta az időjárás és a hétvégi nagy mosás. Ismerős a probléma, kislakásban valóságos logisztikai bravúr megoldani egy szagos főzést a száradó ruhák mellett, és hát úgy látszik, Zsanna-családban ezúttal győzött a ruha, de nem csüggedünk, azt ígéri, a menüt majd máskor is beveti, remélem, akkor majd a recepteket is megismerhetjük!

Zsu és lovagja egy kollégium falai között kezdte közös életét alakítgatni, az első romantikus vacsorák is azokhoz az évekhez kötődnek Zsu emlékeiben, amikor hétvégenként egy tányérból majszolták a bolognai spagettit. A bolognai nálunk is sikerétel volt a kollégiumban, de nálunk nem a romantika, hanem a szükség hozta úgy, hogy sokszor nem is csak ketten, hanem akár többen is egy tányérból ettünk, vagy még tányérból sem:) mert nem volt elég tányérunk:) Ehhez képest Zsu emlékei sokkal szebbek, így a VKF alkalmából a régi szép kollégiumi évek emlékére bolognait készített, tojásmentes tiramisut ettek desszertként és szekszárdi borokkal öblítették le a finom falatokat.
Zsúrkenyér is a Phzs-féle csakspontánromantika tábor oszlopos tagjává avanzsált bejegyzésével, bár ahogy olvasom, mostanában nemhogy kettesben eltölthető meghitt vacsorákra nincs idejük, hanem szinte még a szimpla gyors vacsorára sem. Azért csak óvatosan Zsúrkenyér, nehogy aztán elfogyjatok a nagy rohanó életben. Az meg, hogy a gyerekek gálánsan felajánlották a diszkrét elvonulást, hogy a szülők “kettesben” lehessenek, nagyon édes történet. Bicegőlábú kerti asztal? :):) Ilyen minden háztartásban van?:)

Zsuzsi, bár alapvetően nem érzi magához közelinek a tervezett romantikát, megragadta a feladat főzésszempontú lényegét és összeállított egy ebédet Attilája kedvenceiből. Hogy spontán vagy tervezett, romantikus vagy csak sima vacsorával sikerült e levenni a lábáról Attilát annak idején, nem tudom, de hogy eredményes volt az a hódítás, annak hamarosan egy kisemberke is bizonyítéka lesz, és talán egy bébiételekkel foglalkozó VKF jobban passzol majd Zsuzsinak, mint a romantikus:) A kispapa kedvére készült tehát tonhalsteak kókusztejes tésztával, és egy másik kedvenc, a tiramisu.

Jómagam igyekeztem eleget tenni a téma kiírásakor magam elé állított elvárásoknak, ami bevallom, nem volt túl könnyű. Természetesen az utolsó lehetséges alkalmat használtam ki a romantikus vacsora kivitelezésére, de rém boldog voltam, hogy kitaláltam ezt az egészet, mert nagyon élveztem az előkészítést, a megvalósítást és az elismerő szavak bezsebelését. Konkrétan kecskesajtos fügés levendulamézes kanapéval, gombával és baconnel tekert csirkemellel, valamint a szokásostól némileg eltérő somlóival “hódítottam”.

Nem maradt más hátra, mint hogy megköszönjem a részvételt minden kedves bloggernek! Megtisztelő, hogy meséltetek legszebb romantikus vacsoráitokról, hogy tanakodtatok, készülődtetek, fotóztatok, írtatok. Köszönöm!
A stafétaátadásra a nap végén kerül sor.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. Cserke says:

  Nagyon jól szórakoztam, jó kis összefoglaló:)

 2. P.! Pedig Kingék teleregénye is életreszóló tanulságokkal gazdagított volna, hidd el! Még nem késő, pótolhatod:):) Igen, emlékszem is, hogy Vúnak vannak hiányosságai Anne Shirley kalandjait illetően, ideje lenne megmutatnod neki a kazettáidat!Kulináris-Zsuzsa! Köszönöm, utánanézek ennek a varázskehelynek..nagyon tetszik nekem..

 3. Nagyon köszönöm,hogy tetszett a vacsoránk!A kelyheket a férjemtől kaptam kb. 10 éve. Zepter, szerintem még mindig kapható.Imádunk belőle inni!

 4. P aki nem purista says:

  Na igen, a Zöld orom sztorija megvan videón még akkorról (két kazira ráfért), egyszer talán Vúnak is megmutatom, de bevallom Avonlea hidegen hagyott, Kingék olyan sokan voltak, hogy nem bírtam követni 🙂

 5. Jaaaj, de jófejek vagytok! Sorban, mert én ilyen egyenkéntválaszolós vagyok:Gabojsza – nem baj, majd ha hazaérsz, kiteszed:) Gondolom, jól mulattál!Gabah – :):) Node az érdem a Tied, Te! Nem ám az enyém, én csak leírtam! Azért várlak vissza, ha megtaláltad a szavakat:) vagy ha nem, akkor is!Kata – Helyes, helyes, főzzél csak! Olvasás nélkül lehet élni, de evés nélkül???Gabriella – Volt vele munka, de tényleg nagyon élveztem!Rossamela – De kedves Vagy! Nagyon jól esett, amit írtál. Éppen ezekre a tulajdonságokra törekszem!Baba – b…us, nem hiszed el, de én meg elsőre Felicity-t írtam, csak utóbb javítottam Felixre:):) Izzy Pettibone!:):)Puristapapa – Te ravasz, hát Te is az avonleai történeteken szocializálódtál? Marilla Cuthbert és Rachel Lynde mamád helyett is mamád volt, hm?:):)

 6. anna says:

  woow, kosz az utmutatast, akkor mostantol keresem jurgent[egyelore sehol nincs]^_^

 7. A Felicity King vonalnál egy pillanatra azt hittem Anne Shirley-ről van szó, de csak azért mert mert Hetty King mindkét filmben játszott. Serendipity meg szerintem is rulez.

 8. baba says:

  Doki!Szerintem Freud elégedett lenne velem, mert Felix King helyett háromszor is Felicity-t olvastam, ráncoltam is a homlokom erősen, vajon annyira fiatalon, naiv ártatlanságomban, nem vettem volna észre valami rejtett leszbikus vonulatot? De aztán sikerült kibogozni a szálakat, és tájékoztatásodra közlöm, hogy Felix King Izzy Pettibone-nal jött össze :DD Sarah pedig lelépett, de előtte még meggyanúsították Arthur Pettibone-nal ;)Ha pedig a véreshurka számodra nem büntetés, majd kitalálok valami mást :))Viccet félretéve, köszönöm a játékot és a kedves szavakat! 🙂 Te jó ég, csoda, hogy nem nyálaztam össze a laptopot ennyi finomságról olvasva…

 9. Rossamela says:

  Tetszik nekem ez az összefoglaló! Pontos, velős, de mégis kedves és laza. Szerettem olvasni, nem csak a tartalom okán, de szemre is tetszetős. Olyan szép kompakt, ez jutott eszembe első ránézésre, és ez igaz az egész blogodra is.Köszönjük a sok munkát, és gratulálok a bloggertársaknak is, nagyon szépek a pályamunkák!

 10. Gabriella says:

  Nagyon jó lett az összefoglaló!! Gondolom sok munka van benne.

 11. KataKonyha says:

  Köszönöm szépen a kedves mondataidat, jólesett, amit rólam írtál:) Nagyon klassz az összefoglaló, és milyen gyors voltál vele, sok munkád fekszik benne, az biztos! Nekem még a felét sem sikerült átböngészni, talán jövő héten, mert hétvégén főzések vannak, amiből nyilván a blogomra is jut majd.

 12. Gabah says:

  Dr Pepper, én, én, én, én nem is tudom, mit mondjak…teljesen zavarban vagyok… Nagyon szépen köszönöm Neked a kritikát…(valami ilyesmit szerettem volna írni, csak valahogy…másképp…valahogy…mindegy, nagyon megörvendeztettél ám!)Majd ha megtalálom a megfelelő szavakat, visszajövök :-)Persze, köszönöm mindenki nevében a belefektetett munkádat is! Miután felocsúdtam, nagyon jól mulattam az összefoglalón! Szép munka!

 13. gabojsza says:

  Három napja mobilinternetes pesti lány vagyok, annak minden előnyével és hátrányával…az összefoglalót gyszerűen képtelen vagyok megjelentetni a gasztro.blogon, valami miatt nem műkszik. Igyekszem, de tetü lassú… az összefoglaló szuper, köszönjük:-)))

 14. Köszönöm, aranyosak vagytok! Örülök, hogy tetszett.MM – huuu, bár úgy lenne:) a türelem nagyon nem erősségem, csak ilyen kellemes dolgokban, mint a blog:)Dulmina – nagyon titokzatos vagy! de egyszer még rájövök a titok nyitjára!Kismacs – köszi, hogy szóltál, így utóbb bekerült az írásod.Phzs és Zsúrkenyér – bocs az elírásért, javítva. Mamma – mielőtt valaki félreértené, lefogadom, hogy statisztikát csináltál:) Kevesen? Hát nem tudom, nem számoltam és másokéra sem emlékszem, de gondolom, aki akart, ráért, írt. Ebből nem csinálok problémát, főleg, ha belegondolok, hogy én is csak minden 5. vkf-en vettem részt – egy szavam sem lehet:) Meg különben is, a minőség a lényeg, nem a mennyiség!:):) hogy egy ilyen gyönyörű közhellyel gazdagítsam a mai napi termésemet:) A ZF-jeidet meg persze, de nem hagyhattam ki!:):) Zsófi, kár érted:( de nem baj, majd ha összejön a vacsi, referálsz. Piszke, hát hogy maradt volna ki?! Ezekért szeretünk!!:):)Vú, Max, Grenadine: Én köszönöm, hogy írtatok!

 15. piszke says:

  De jó volt ezt olvasni! Reméltem hogy cinikus megjegyzésem elfelejtődik, de nem:DD

 16. max says:

  Nagyon aranyos volt az összefoglaló, köszönjük!

 17. kicsi vú says:

  Hát vigyorogva olvastam, nagyon jó lett, igazán pepperes!:-) Köszönet a jó kis témáért meg a kellően laza lebonyolításért!:) Serendipity rulez!

 18. Mamma says:

  Azt le se írom, mit tettem, miközben olvastam az összefoglalót:-), de igen jól szórakoztam közben:-)) Nagyon klassz lett! (Azt kicsit sajnálom, hogy kevesen vettek részt, viszont a menürésze kárpótolt. Ezeknek meg külön is örülök, szeretem az ilyesmit…)Megnyugodtam, hogy túlléptél (?) a zéefjeimen, és nem áll barátságunk útjában:-))

 19. Erről már megint jól lemaradtam, de legalább tudom, hova kattintok ötletekért ha legközelebb romantikus hangulatba kerülök 🙂

 20. Kismacs says:

  Hahó! Írtam Neked e-mail-t Doctorpepper! Egyébként pedig köszönjük a szép témát és összefoglalót. Már alig várom, hogy legyen időm átböngészni a sok kedves történetet.

 21. Dulmina says:

  Szép összefoglaló, érdekes pályaművek kerekedtek! Jó lesz szép apránként sort venni rajtuk.De igazán jól megleptél, hogy az én lököttségem is benne van (amivel nem tartottam illendőnek hivatalosan nevezni, azért is nem küldtem e-mailt).Nos, a Tündérvilág-béli vacsora igen részletes leírása a bejegyzésemben hivatkozott első novellában (“Küzdelem” a címe) olvasható – néhány kérdésedre onnan kiderül a válasz. A recepteket viszont csak a szakács ismeri 🙂

 22. Grenadine says:

  köszönjük az igen szórakoztató összefoglalót! 🙂

 23. Remek összefoglaló! Azt még hozzá kell tennem, hogy Dr Pepper a világ legtürelmesebb emberei közé tartozik, csak megköszönni tudom ismét:)


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!