Csak a Puffin

Csülkös bableves

Készültem rá, már régóta. Még soha nem, de most, most belevágtam. Anyukám egy Istennő!:) Ahogy Tesóm szokta mondani egy-egy jól sikerült ebéd után:) De tényleg!! Ez a bableves verhetetlen… Szegénykém, bár az internettel már nagy barátságban van, a gépelés még nem tartozik a kedvencei közé, így kicsit megijedt, mikor kértem tőle, hogy küldje át emailen a csülkös bableves receptjét, mert én azt most meg akarom csinálni. Bepötyögte nagy nehezen, de elszállt. Elkeseredett, másnap erőt vett magán és bepötyögte még egyszer és megint elszállt. Akkor már nagyon szomorú volt és azt mondta, hogy sajnálja, de ne számítsak a receptre pár napig, mert ez a trauma annyira megviselte… Aztán Apa segítségével mégis sikerült beírni, mindenki megnyugodott, már csak nekem kellett egy szabad délelőttöt találni a megvalósításra. Ezek után pláne nem hagyhattam cserben Anyukámat, úgyhogy tegnap nekiálltam és elkészítettem életem első csülkös bablevesét. Különben is itt pöffeszkedett már a csülök néhány napja, lépni kellett, nem volt mese. Hát nem egy 30 perces összedobós étel, de megéri a melót, annyira finom.

Hozzávalók:
1,5-2 kg hátsó sertés csülök – füstölt, nem pácolt
80 dkg zsenge, nagy szemű tarkabab vagy
50-60 dkg száraz bab – ebből is a tarka a jó (a szemetet ki kell belőle válogatni, majd mosás után előző este sok hideg vízben be kell áztatni, mert duplájára duzzad. Áztatás után még 2x átmosni)
rántás (zsír/olaj, liszt, pirospaprika)
400 gr-os tejföl
1 vöröshagyma, megpucolva, de egyben hagyva
3-4 babérlevél

1 konzerv paradicsompüré

1. Reggel fogjuk a csülköt, meleg vízben többször megmossuk alaposan, néhány helyen bevagdossuk és beletesszük egy jó nagy fazékba, jó sok hideg vizet engedünk rá, majd feltesszük főni, közepesnél kicsit nagyobb lángon. Nagyjából 3 órán át főzzük, addig, amíg a hús leválik a csontról. A főzővízben hagyjuk kihűlni.
2. A tervezett ebéd előtt kb. másfél órával átmossuk a babot, egy nagyobb lábosba tesszük, ráengedünk kétszerannyi hideg vizet, belehelyezzük az egész hagymát és a babérleveleket és legalább 1, de akár 2 ek sót is. Közepes lángon főzzük, nagyjából 20-30 percig, de figyelni kell, szét ne főjjön a bab (ha kezd repedezni, akkor lejjebb kell venni a lángot).
3. Ha letelt ez a fél óra és kezdenek puffadni a babok, elkészítjük a rántást. 1-2 ek zsírban/olajban kicsilángon elkeverünk 2-3 ek lisztet, ha zsemleszínű, akkor lehúzzuk a tűzhelyről és hozzákeverünk 1 kiskanálnyi pirospaprikát, ráöntünk 1-1,5 dl vizet és 2-3 merőkanálnyi csülök főzővizet. Visszatesszük a kislángra és folyamatosan kevergetjük, míg a rántás felszívja a folyadékokat is, és végül hozzáadunk egy paradicsompürét is, azt is jól elkeverjük benne.
4. Ha ez kész, akkor óvatosan hozzáadagoljuk a leveshez és együtt felforraljuk. Ha ez is megvan, akkor fogunk egy mélytányért, vagy bögrét, belemerünk 2-3 ek levest, és a nagy tejföl kb 2/3-át. Jól elkeverjük, majd óvatosan ezt is a leveshez keverjük. Így is felforraljuk, de ügyelni kell rá, hogy a bab nehogy szétfőjjön. Az a jó, ha a leves állaga krémes, sem nem híg, sem nem sűrű. A végén kipecázzuk a babérleveleket, kivesszük a hagymát és jó nagy csülökcafatokkal tálaljuk.

Ui.: Persze megint az volt, hogy L csak a végeredményt látta, azt nem tudta, hogy mi került a levesbe, így mikor kiszedtem és leültünk volna enni, megkérdezte, hogy “ecet ugye van benne?” mire én mondtam, hogy nincs, erre ő felállt és magához vette az ecetes üveget, gondolta, majd neki kell rendbetenni az ízeket… de miután megkóstolta, egyből belátta, hogy úgy jó, ahogy van!

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. piszke says:

    Bocsánat, bocsánat, elborít a munka meg mindenféle, van már blogos emilem, most csináltam :piszkeblog@windowslive.commeg nem tudtam volna magyarázni, hogy csináltam azokat a linkeket alu.Valahol valamit kattintottam a sablonnál, hogy igen(vagy nem).Szóval én csak megyek az útmutató után és ez lett belőle…a nyavalyás Google analitycs-et se tudom beállítani.ja meg diavetítést is szeretnék.Neked mi van?Picasa? Flickr? Hátha egy éven belül én is meg tudom buherálni.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!